Бюджет 2018

Не подкрепям мораториума за лекарства

26-10-2017 16:49
Проблемът е, че здравната каса е финансова институция с лимитиран бюджет, каза проф. Камен ПлочевНе подкрепям мораториума за лекарства
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Управителят на здравната каса проф. Камен Плочев е срещу мораториумът при финансирането на нови молекули за 2018 г., който самият фонд предлага. Това стана ясно по време на заседанието на парламентарната здравна комисия днес.

„Няма лекар, който да подкрепи моратириумът от 1 година за новите молекули, но ние сме финансова институция и разполагаме с определен бюджет, вие обаче сте в правото си да отмените решението на Надзорния съвет". Това каза проф. Плочев в отговор на въпрос на депутата от БСП проф. Георги Михайлов дали подкрепя мораториума, който касата иска да въведе с бюджета си за 2018 г. Депутатите обаче не казаха дали ще последват предложението му и как ще гласуват при дискусиите за бюджета на касата в зала.


„Не може да лишаваме хората от лекарства,

ако не бяхме решили да използваме при пациентите с хепатит С новите терапии, нямаше да има излекувани. Но трябва да сме сигурни, че иновациите наистина са ефективни, защото от толкова много нови медикаменти само тези за хепатит С се оказаха ефективни", допълни проф. Плочев.

Освен забрана за финансиране на нови молекули, чийто брой в случая е 17, с него се предлага и спиране на парите за всички нови болници и дейности, които клиниките са разкрили през тази година и чакат на опашка за договор с НЗОК от 2018. Техният брой обаче засега не е ясен, а срещу това предложение не възрази и никой от здравната комисия.


За сметка на това управителят на фонда отчете,

че през 2017 г. новите дейности и болници с договори с касата са се увеличили с 62. Проф. Плочев разясни и защо касата е отрязала зъболекарите от средства за зъбни протези в отговор на въпрос на депутата от БСП доц. Георги Йорданов.

Аз съм привърженик на финансирането на тази дейност, но не сме убедени, че хората ще могат да дадат допълнително пари за самите материали за протезите, а ние няма как да ги платим, защото не са медицински изделия, обясни той. Самите ние предложихме с 30 млн. лв. отгоре да се дадат за протези, нп Надзорният съвет промени това, каза проф. Плочев. Според него няма как да се дадат и повече пари на джипитата, както те искат.


„Абсолютно съм за част от парите за болници да отидат

в извънболничната помощ, но затова пречат две неща – лимитите на болниците и не доброто качество на дейностите извън клиниките", каза проф. Плочев в отговор на въпрос на Нигяр Джафер от ДПС. Нейният колега Хасан Адемов пък попита дали упраителят на касата подкрепя лимитите на болниците. Не, но няма как да ги премахнем заради финансовите ограничения на бюджета, отговори отново проф. Плочев. От ГЕРБ и ПФ нямаха питания към управителя на НЗОК.

Бюджетът на здравната каса за 2018 г., от който всички към момента са недоволни, утре ще се гледа в Националния съвет за тристранно сътрудничество и след това от Министерски съвет, като най-вероятно парламентът ще го прекрои на финала.


Проектите за спешна помощ са наред

 

Двата европейски проекта за модернизацията на спешната медицинска помощ в страната са наред. Това стана ясно от думите на министър Николай Петров пред Комисията по здравеопазване днес. По големия инвестиционен проект за обновяване на сградния фонд и оборудването в системата на спешна помощ по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 на стойност 163 502 132 лева вече са преодолени всички трудности и подготовката на проекта е в срок, каза той. Според него към 1 септември при 37 от общо 237-те обекта по проекта, документацията не е била изрядно уредена. В момента обаче МЗ финализира първия етап от договора. Без проблеми върви и вторият проект - „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния", финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" на стойност 7 000 000 лв.


Утре гласуват отпадането на мораториума

Утре гласуват отпадането на мораториума

Партиите се разбраха за промяна на Закона на бюджета на НЗОК за 2018 г.
Непопулярните мерки дават срок на истинските реформи

Непопулярните мерки дават срок на истинските реформи

Трябва да върнем дебата за Фонд за редките болести, убедена е д-р Даниела Дариткова
700 vs. 25 милиона от бюджета

700 vs. 25 милиона от бюджета

Депутати спориха защо държавата има половин милиард за пътища, а няма 25 млн. лв. за нови лекарства
Ветото не мина. Мораториумът остава

Ветото не мина. Мораториумът остава

„За" забраната на нови терапии догодина гласуваха 126 депутати, „против" бяха 95, никой не се въздържа
Пациенти на протест за ветото

Пациенти на протест за ветото

Днес депутатите гласуват върнатите от президента текстове от Закона за бюджет на НЗОК за 2018 г.
Липсата на пари не е оправдание за мораториума

Липсата на пари не е оправдание за мораториума

Целият текст с указа на Ремен Радев, с който налага вето над част от бюджета на НЗОК е публикуван в „Държавен вестник"
Гласуват ветото в четвъртък

Гласуват ветото в четвъртък

Президентската воля депутатите пак да обсъдят лекарствения мораториум не мина през бюджетната комисия
Касата смята разходите до април със и без вето

Касата смята разходите до април със и без вето

Надзорният съвет иска от управителя по-подробен анализ и конкретни мерки за контрол догодина
Ананиев: Извършва се огромна манипулация

Ананиев: Извършва се огромна манипулация

Зад пациентския протест стоят корпоративни интереси, казва здравният министър
Ново искане за вето върху мораториума за лекарства

Ново искане за вето върху мораториума за лекарства

Пациентската организация атакува пълната забрана на реимбурсиране от НЗОК
1 2 3 4 5 ... 7 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ