Фондът одобри 15 деца за лечение

21-04-2016 19:20
Прокуратурата: Няма данни за подкупи от родители на деца, които са чакали финансиране от фонда Фондът одобри 15 деца за лечение
Документите на 15 деца са били одобрени на днешното заседание на Фонда за лечение на деца и са останали още толкова документи, които ще бъдат разгледани другата седмица, а общо 60 деца чакат решение. Това стана ясно на брифинг днес от новия директор проф. Владимир Пилософ заедно с представители на Обществения съвет. Докато течеше заседанието пред сградата на фонда се събраха да протестират 30-ина майки с техните деца. По-рано днес говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи, че до този момент разследващите са събрали данни за три престъпни схеми за източване на фонда, а арестуваните са осем, и се очаква до края на деня на задържаните да им бъдат повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група с цел корупция и длъжностни престъпления. „Няма данни да са искани и давани подкупи от родители на деца, които са чакали финансиране от фонда за лечение", обяви Арнаудова.
„Важно е доверието към фонда да не спада. Ще направим всичко възможно децата, които имат нужда от лечение, да отидат, където трябва", обеща проф. Пилософ.

Новият изпълнителен директор отказа да коментира за бившия шеф на фонда и за хората, които работят в него. Но обясни, че липсва персонал и от 15 души той разполага само с трима. По тази причина от днес във фонда има хора от Министерството на здравеопазването – юристи и счетоводители, които помагат за работата.

„Разгледахме приоритетните случаи на деца, които се нуждаят от лечение в по-кратки и близки срокове, така че съм удовлетворена от заседанието", коментира председателят на Обществения съвет на фонда Ева Жечева.

Уточнено беше обаче, че не се касае за спешни случаи. „Спешност означава „в момента ми е зле, умирам, трябва да ми се окаже помощ", поясни новият директор. При спешни ситуации не се избира конкретно медицинско заведение. Тези пациенти не минават по нормалната процедура, тъй като не се разполага с достатъчно време да се избира болницата.

Майката на бебето Дилян протестира пред фонда и след това се срещна с новото ръководство. Обяснено й беше, че още преди смяната на директора, на 14 април по електронен път е взето положително решение детето да отиде на лечение в Тюбинген, Германия.

Процедурата обаче е такава, че преди оперативното лечение детето трябва да премине през курсове химиотерапия, за да се намали риска по време на операцията. Оказа се обаче, че на детето е проведен само един курс химиотерапия, вторият е трябвало да започне този понеделник, но не е. Тя попита новото ръководство дали ще се променят процедурите, тъй като сега експертните становище се чакат много дълго. „Отворен съм към всичко, което би било полезно", отговори проф. Пилософ.

Още от обяд, когато започна заседанието, майката на Дилян и още трийсетина майки, заедно с децата си се събраха да протестират пред сградата на фонда. Част от тях бяха с тениски с надпис „Да защитим бебе Дилян и всички български деца".

По-рано днес говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи, че иззетите документи от фонда за лечение на деца при вчерашната акция на ГДБОП са само копия и липсата им няма да попречи на процедурите по отпускане на пари за лечението им. До този момент разследващите са събрали данни за три престъпни схеми за източване на фонда, а арестуваните са осем, включително досегашният ръководител на фонда Павел Александров.

Очаква се до края на деня на задържаните да им бъдат повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група с цел корупция и длъжностни престъпления (безстопанственост; престъпления по служба и нецелево разходване на средства).

„Няма данни да са искани и давани подкупи от родители на деца, които са чакали финансиране от фонда за лечение", заяви Румяна Арнаудова.
Тя разказа, че на 6 април 2016 г. министърът на здравеопазването Петър Москов е подал сигнал до Софийска градска прокуратура, придружен с доклад на Инспектората към здравното министерство, за нецелево разходване на средства от фонда. След проверка прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство. Москов е обжалвал прокурорското постановление пред Софийската апелативна прокуратура и предстои произнасяне на горестоящ прокурор. Този случай обаче не касае сегашното разследване под ръководството на Специализираната прокуратура, каза Арнаудова.

Според разследващите първата схема за източване на фонда е свързана с намирането на посредник, който осигурявал транспорта и логистиката при лечение на деца в Турция. За услугата той е взимал 250 хил. лева за година. Плащаните му суми били отчитани като дадени за лечение.

Втората схема показвала, че Павел Александров е сключил договор за наем за апартамент във Франция, който е на неговата приятелка Мария Мунос и там били настанявани децата, които се лекуват. Наемът бил десетократно по-висок от цената, предлагана от клиниките, които извършват самото лечение. По договора за наем са изплатени 200 хил. лв., но разследващите засега не знаят за какъв период от време е дадена тази сума. В другите държави за настаняване на деца са използвани посолствата и излизало много по-евтино, обясни Попова.

Третата схема е свързана с възможността директорът на фонда да взима решения за лечение без одобрението на обществения съвет, ако има мнение на външен експерт. Фондът имал договор с близо 90 експерти, но две трети от общо 500 становища били дадени от трима лекари. По правило те отсъждали, че децата трябва да се лекуват в лечебните заведения, в които те работят и парите за лечение се превеждали в тези болници.

В хода на разследването са извършени множество претърсвания и са направени изземвания в шест кабинета и 6 домашни адреса. Направени са обиски на 8 души. 16 хил. евро били намерени в дома на Александров, както и юбилейни монети, които били много скъпи, каза Попова. В личния му автомобил е имало пътна книжка, срещу която е получавал пари за пробег километри като служебни. Освен това от фонда са изпращали лекари на обучение в чужбина, на които е плащано между 10 и 12 хил. евро.

Разследването се води от края на юли 2015 г. след получени сигнали за финансови злоупотреби, уточни директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.


Идва ли краят на детската кардиохирургия

Идва ли краят на детската кардиохирургия

Докато здравните власти искат да съсредоточат лечението на малчуганите у нас, единствената клиника за сърдечни операции е в тежко състояние

Орисан да генерира проблеми

Орисан да генерира проблеми

Преминаването на Фонда за деца към здравната каса може да бъде решение само, ако се направи обмислено, смята Мария Чернева

Промените са в полза на болните деца

Промените са в полза на болните деца

Финансирането на лечението им от чуждестранни специалисти у нас ще повиши нивото на медицината в България, казва Пенка Георгиева

МЗ прави търгове на Фонда за деца

МЗ прави търгове на Фонда за деца

Викат чужди лекари у нас вместо да пращат хлапетата зад граница
Смениха съвета към Фонда за деца

Смениха съвета към Фонда за деца

Общественият орган напуска дългогодишният журналист от БНТ Мария Чернева

Във фонда кристализират всички нерешени проблеми

Във фонда кристализират всички нерешени проблеми

Джиросването му ще реши административен дерт, но ще увеличи напрежението за родителите и децата, казва Мария Чернева

Д-р Георги Деянов пое Фонда за деца

Д-р Георги Деянов пое Фонда за деца

Д-р Мариета Райкова е напуснала по лични причини, казаха от МЗ
Фондът за деца пак без директор

Фондът за деца пак без директор

Четвърти шеф си тръгва за две години от проветривия стол

Деца остават без преводачи в чуждите болници

Деца остават без преводачи в чуждите болници

Хонорарът ни е три-четири пъти по-нисък от европейския, а ЦФЛД не ни плаща, жалват се преводачи от Австрия
Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Обвинението е неясно поднесено и пълно с повторения, казва апелативният съд
1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ