Родители на протест в 16.00 часа пред Фонда за лечение на деца

21-04-2016 14:21
Не знам за какво протестират, заседаваме днес, ще се постарая фонда да работи нормално, каза проф. ПилософРодители на протест в 16.00 часа пред Фонда за лечение на деца
Днес в 16.00 часа майките на деца, чието лечение се бави, ще изразят недоволството си срещу тромавата система пред фонда за лечение на деца в чужбина. Протестът се организира от близките и приятелите на родителите на бебето Дилян, който има тумор на гръбначния стълб и въпреки, че парите за лечението му са събрани, заради бюрокрацията все още не може да замине да се лекува. Вчера трябваше да се проведе обществен съвет във фонда и да се реши съдбата на 43 болни деца, но акцията на ГДБОП осуети провеждането му.
"Хиляди българи с общи усилия събрахме необходимите средства за лечение на малкия борец. Но препятствията не свършват! Нашите мили държавни институции, в лицето на "Фонд за лечение на деца в чужбина", подават непълно искане за оферта от болницата, където се очаква бебе Дилян да бъде приет. Последствията от това са, неяснота, ново чакане, с продължителност брой седмици, незнайно колко, които 4-месечният Дилян не може да си позволи да загуби", пишат организаторите на протеста.

Продължава разследването по скандала с незаконните схеми във Фонда за лечение на деца. Специализираната прокуратура трябва да реши дали да остави осемте задържани служители в ареста. Сред тях е и вече бившият директор на Фонда – Павел Александров. Часове след акцията на ГДБОП и разкритията по случая, здравният министър д-р Петър Москов освободи Александров от поста и назначи на негово място проф. Владимир Пилософ.

Все още се извършват проверки на държавното обвинение и здравното ведомство за длъжностни престъпления и получаване на подкуп от Александров и негови подчинени от родители на болни деца.
"Ще се постарая структурата да работи нормално. В 14 ч. се събираме на първи обществен съвет, където ще решим какво ще правим, така че да има пари за всички болни деца", каза пред телевизия Евроком проф. Пилософ. Очаква се новото ръководство на фонда да вземе решение относно разпределенията на средствата за нуждаещите се деца.

На въпроса дали ще слезе при протестиращите родители в 16.00 часа и какво ще им каже проф. Пилософ отговори: "Аз не знам за какво протестират".

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че парите за болните деца са преведени от кабинета още вчера.


Идва ли краят на детската кардиохирургия

Идва ли краят на детската кардиохирургия

Докато здравните власти искат да съсредоточат лечението на малчуганите у нас, единствената клиника за сърдечни операции е в тежко състояние

Орисан да генерира проблеми

Орисан да генерира проблеми

Преминаването на Фонда за деца към здравната каса може да бъде решение само, ако се направи обмислено, смята Мария Чернева

Промените са в полза на болните деца

Промените са в полза на болните деца

Финансирането на лечението им от чуждестранни специалисти у нас ще повиши нивото на медицината в България, казва Пенка Георгиева

МЗ прави търгове на Фонда за деца

МЗ прави търгове на Фонда за деца

Викат чужди лекари у нас вместо да пращат хлапетата зад граница
Смениха съвета към Фонда за деца

Смениха съвета към Фонда за деца

Общественият орган напуска дългогодишният журналист от БНТ Мария Чернева

Във фонда кристализират всички нерешени проблеми

Във фонда кристализират всички нерешени проблеми

Джиросването му ще реши административен дерт, но ще увеличи напрежението за родителите и децата, казва Мария Чернева

Д-р Георги Деянов пое Фонда за деца

Д-р Георги Деянов пое Фонда за деца

Д-р Мариета Райкова е напуснала по лични причини, казаха от МЗ
Фондът за деца пак без директор

Фондът за деца пак без директор

Четвърти шеф си тръгва за две години от проветривия стол

Деца остават без преводачи в чуждите болници

Деца остават без преводачи в чуждите болници

Хонорарът ни е три-четири пъти по-нисък от европейския, а ЦФЛД не ни плаща, жалват се преводачи от Австрия
Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Обвинението е неясно поднесено и пълно с повторения, казва апелативният съд
1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ