Коментар

Ще протестираме с КНСБ за по-високи доходи

20-10-2017 15:39
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Ще протестираме с КНСБ за по-високи доходи Професионалистите по здравни грижи настояват за спешни решения по техните искания
Медицинските сестри в страната обявиха, че излизат на протест, и дори подготвят ефективна стачка, която ще парализира здравната система. За това предупредиха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) в отворено писмо до всички представители на властта и медиите. Недоволството им е продиктувано от твърде ниските възнаграждения в сектора и липсата на ясни стандарти за дейността им, които от години ги гонят зад граница. Какви са настроенията сред съсловието и какви са плановете за евентуалната стачка, попитахме председателят на организацията Милка Василева.

Нека не говорим за стачни действия сега. Този процес изисква изключително сериозна и голяма организация, която става с участието на синдикатите. Те имат стачни фондове и са институцията, която по закон би могла да организира една такава стачка. Нашите отношения със синдикалните централи са добри, подкрепяме се, и

 

няма да организираме стачка, за да задоволим себелюбието си.

 

А защото виждаме, че няма кой да се грижи за българското население и че професията ще загине, ако не се вземат спешни мерки. Надявам се да не се стига до стачни действия. Зависи от процесите, които ще се развият в страната, зависи по какъв начин ще бъде откликнато на нашите искания, зависи какъв ще бъде бюджетът за здравеопазване догодина и какви заплати ще бъдат определени въз основа на него.

Ние сме реалисти и знаем, че хората

 

не могат да напускат работните си места няколко пъти в месеца.

 

Нашите членове са също членове и на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, затова откликваме на факта, че те организират протест. А те от своя страна защитават нашите финансови искания, затова решихме да се присъединим към тях. И очакваме да се случат по-добри неща.

За никого не е тайна, че заплатите на сестрите са много ниски. И това е една от основните причини за напускане на професията или за реализация в чужбина. Недоволството е високо абсолютно навсякъде, защото има лечебни заведения, в които

 

стартовата заплата на сестри, акушерки и лаборанти е 494 лв.

 

А това е далеч от договореното в Колективния трудов договор. Там, където заплатите са по-високи, например 620 лв., отново са със 100 лв. под договореното в Колективния трудов договор.

По отношение на училищното и детско здравеопазване проблемите също са много сериозни. Там получихме определени обещания през юни, но до този момент няма абсолютно нищо променено. Колегите, работещи в социалните домове, особено за възрастни или проблемни деца, са със изключително ниски заплати. Разликата между минималната заплата за страната и тази, която те получават, е някъде около 10-20 лв.

 

Ние повече не можем да търпим това положение.

 

Асоциацията като съсловна организация не се занимава пряко със заплатите, но ние не можем да останем настрана от този изключително тежък проблем. Ние се занимаваме основно с продължаващото обучение и имаме определени искания за по-добра организация на това обучение. В момента никой не го финансира и се налага колегите да заплащат нещо, което е задължително. Освен това не им се осигурява и отпуска, за да участват в продължаващо обучение. А това е едно от условията за поддържане на професионалната квалификация през целия живот и естествено за оказване на по-качествени здравни грижи на пациентите.

Проблемите са изключително сериозни, затова ние уведомихме обществото, че ако и този път никой не обърне внимание на нашите искания, ще пристъпим към подготвянето на стачни действия.Хубаво, но не много!

Хубаво, но не много!

Перничани имат уникален лаф. Каквото и да ги попиташ, те отговарят: „Хубаво е, ама не много". Нещо подобно може да се каже и за новия здравен модел на министър Кирил Ананиев. Защото той наистина предвижда промени в несъвършенната ни здравна система, но дали са за добро?
650 делегати на конгрес са много

650 делегати на конгрес са много

Парламентарната здравна комисия гласува на първо четене промените в Закона за съсловната организация на фармацевтите. Те бяха подкрепени от МЗ и от БФС, но се оказа, че не се харесват на всички колегии. Дебатът дали са необходими разкри коренно противоположни позиции. Подкрепя ли МЗ измененията, попитахме зам.-министър Бойко Пенков.
Кинезитерапевтите искат статута на лекарите

Кинезитерапевтите искат статута на лекарите

Целят нарушаване на добрата медицинска практика във физикалното лечение и рехабилитацията
Бъдете все така отдадени на благородната си мисия

Бъдете все така отдадени на благородната си мисия

С ваша помощ българските семейства сбъдват мечтите си да бъдат родители, казва Кирил Ананиев
Вариантите не работят за пациента

Вариантите не работят за пациента

Никой не каза как да задържим сестрите и лекарите тук, казва Пламен Радославов от КНСБ
Кризисни болници трябва да има в цялата страна

Кризисни болници трябва да има в цялата страна

Финансирането e редно да бъде целево-от МЗ или МВР, а не от НЗОК, казва д-р Иван Маджаров
Статутът на 4-те болници е за сигурността на държавата

Статутът на 4-те болници е за сигурността на държавата

Не очакваме отпор, защото никой няма да бъде ощетен, впоследстие може и други лечебни заведения да влезнат в тази група, казва д-р Асен Меджидиев
Искаме глоби и за пепелници в кръчмите

Искаме глоби и за пепелници в кръчмите

Настояваме да премахнат помещенията за пушене на българските летища, казва д-р Маша Гаврилова
Не съм правил справка дали законът се преповтаря

Не съм правил справка дали законът се преповтаря

Ще търся подкрепа от кабинета за финансовото обезпечаване на реформата, каза Бисер Петков
И психолозите искат власт и гарантирани доходи

И психолозите искат власт и гарантирани доходи

Проблемът е, че този тип регулиране е антипазарен, осъжда се и от българските и от европейските институции, казват от ИПИ

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2019