Промени

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

20-10-2017 13:53
Clinica.bg

press@clinica.bg
Фонд инвитро ще работи с онкоболниПраво на 4 пункции за добиване на яйцеклетки ще получават жените, които не отговарят на стимулация
Онкоболни жени до 35 години вече ще могат да съхраняват свой генетичен материал за инвитро процедури. Това предвиждат промени в правилника на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), представени днес в Министерстовото на здравеопазването. Това ще позволи на следващ етап те да осъществят своето родителство. За всеки конкретен случай ще се произнасят онкокомитети към лечебните заведения, а финансирането ще е безлимитно, увери заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.
"Досега ние буквално намирахме средства да решаваме този генерален обществен проблем, чукайки от врата на врата. Радостно е, че срещнахме разбиране от страна на здравното министерство. Това е една победа за хората с онкологични проблеми“, заяви председателят на Фондация „Искам бебе“ Мария Янева.
Онкоболните пациенти предложиха промяната още през септември, когато се появиха първите проектопредложения за промени в правилника на центъра. Основният им мотив беше, че ако жените замразяват яйцеклетките си преди да се подложат на химиотерапия, запазват възможността да забременеят, след като тя приключи.

Проектът за правилник на ЦАР предвижда още жени, чиито яйчници не могат да бъдат стимулирани, заради медицински показания, да имат право на четири пункции за добиване на яйцеклетки. Освен това се намаляват сроковете за получаване на заповедите за одобрение, за които вече ще се чака не повече от 2-3 месеца.

Данни за успеваемостта на всяко от лечебните заведения, осъществяващи инвитро процедури, ще бъдат публикувани на електронната страница на Фонд инвитро.25% от държавното инвитро свършва с бебе

25% от държавното инвитро свършва с бебе

Успеваемостта на различните центрове варира от 0 до 50 процента, а в някои от тях са правени едва по два-три опита
Първото ин витро беше в Медицинска академия

Първото ин витро беше в Медицинска академия

Тази година се навършват 30 години от създаването на първото бебе ин витро в България. Каква точно е историята, разказва проф. Атанас Щерев, който е „бащата" на този метод у нас.

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Кога е наистина късно за дете, защо, каква е промяната и как намаляват възможностите за забременяване по естествен път, разказва д-р Мефтуне Шефкетова. 

Откриват още една ин витро клиника

Откриват още една ин витро клиника

С нея броят на центровете за репродуктивно здраве у нас стават 37

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Менопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите
Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опит
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Миналата година над 30 двойки са получили помощ от 2 340 лв. за асистирана репродукция
Дават пари за ин витро в Търново

Дават пари за ин витро в Търново

Общината е отпуснала 70 000 лв. по програмата за асистирана репродукция
1 2 3 4 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2019