Затлъстяваме прогресивно!

21-04-2016 01:06
Лечението на свръх теглото трябва да е умерена, но значима редукция, смята д-р Даниела Попова Затлъстяваме прогресивно!
Едно от първите проучвания у нас преди 15 години сред 5000 души сочи, че българите страдат от прогресивно увеличаващо се тегло и паралелно развитие на болести като диабет, хипертония, сърдечно съдови проблеми и други. Съвременният заседнал начин на живот и неправилното хранене пораждат метаболитните заболявания – как и защо проблемът с излишните килограми е толкова голям, обяснява доц. д-р Даниела Попова, началник на специализираната клиника по тези проблеми в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ" в рамките на форума „Здраве за всеки".
Модерният съвременен начин на живот предполага дистанционно управление на процесите, повечето дейности се вършат в седящо положение с помощта на клетъчни телефони, интернет и дистанционни управления. Същевременно хората изяждат големи количества обработени храни, т.е. при повечето хора енергоприема е висок, а енергоразхода нисък.

Едно от обясненията е за пестеливия генотип, който е заложен в нашите далечни прародители, които е трябвало да се борят с природата, да разходват много енергия във физически дейности, за да оцеляват. Днес този заложен генотип за натрупване и съхранение на енергия се оказва много непригоден. Съвременният хомосапиенс седи предимно на бюро и поглъща много промишлено обработени и високо калорийни храни.

Затлъстяването се разглежда и като един биологичен отговор на доминиращите обстоятелства в начина ни на живот. Те определят нашия метаболизъм. Свръх теглото е признато за заболяване доста късно – чак през 1948 г. Специалистите пък лекуват последиците от него – сърдечносъдовите проблеми, диабета и т.н., но не и първопричината за това. Лекарите трябва да се намесват в ранните стадии на този проблем, за да имаме ефективна и резултатна работа, казва доц. Попова.

Затлъстяването трябва да бъде разглеждано като една контролирана хронична болест. И целта на лечението да е умерена, но значима редукция на теглото.

За съжаление лечението контролира телесната маса, но все още не премахва заболяването. Пациентите са слабо мотивирани и имат нереалистични очаквания.

Захарният диабет е друго сериозно метаболитно заболяване. То е хронично, характеризира се с висока кръвна захар, тъй като има влошаване на регулаторните механизми, на хормона инсулин. Социално значима болест, защото не се усеща болка, но води до увреждане на множество други органи, стига се до тежки последици – бъбречни, очни, сърдечни, ранна и тежка инвалидизация.

По последни данни в България диабетът е нараснал с 10 на сто, при прогнози за ръст от 4%. Едно от основните предположения за този скок е отново неправилният начин на живот на съвременния човек. Има много доказателства за връзка между затлъстяването и диабета, като особено опасно за диабета е коремното пълнеене. Приема на високомастни храни е подчертано вреден за развитието на захарната болест, както и прекомерното пушене.

Скринингът за диабет е сред най-важните профилактики, които трябва да се осъществяват в системата на здравеопазването. Особено сред хората над 45 години с наднормено тегло, и онези, които имат в рода си такива болни.

Метаболитният синдром, за който много се говори, е от социално значимите метаболитни заболявания. По определение това е съвкупност от коремния тип затлъстяване, измерен в обиколката на талията – над 80 см при жените и над 94 при мъжете, в съчетание с две от четирите нарушения – високи триглицериди, нисък добър холестерол, повишено кръвно налягане и повишена кръвна захар. Тази патология често пъти е в сферата на преддиабета. Затова и тук много голямо значение има правилният начин на живот и на хранене, казва д-р Попова. ¼ от хората по света страдат от метаболитен синдром. Ето защо е важно той да се открие и лекува навреме, като това включва редукция на килограмите до 10 на сто още първата година. Впрочем, статистиките сочат, че, ако човек се вземе в ръце и сам промени стандартите си на живот и хранене, би могъл да постигне до 60 на сто намаляване на риска от диабет.

Хранителната терапия е много важна, но не по-малко важна е и добрата физическа активност. В това се заключават съвременните стратегии за лечение на наднорменото тегло. Медицинските грижи пък включват много специалисти в екип, които контролират и регулират оздравителните процеси по специално изготвени програми.


Oперация за затлъстяване помага при диабет

Oперация за затлъстяване помага при диабет

Диабетът е едно от най-страшните хронични заболявания. То може да доведе до ампутации на крайници, слепота, бъбречна и сърдечна недостатъчност.
Всяко пето българче тежи над нормата

Всяко пето българче тежи над нормата

Регионалните здравни инспекции в цялата страна готвят различни инициативи по повод 19 май, Европейският ден за борба със затлъстяването. Фокусът тази година е върху проблема с детското затлъстяване. Целта е да се напомни за бързото нарастване на броя на хората с наднормено тегло и затлъстяване и свързания с това повишен риск от смъртни случаи от сърдечносъдови и метаболитни заболявания.
Няма универсална диета

Няма универсална диета

След поредицата от майски празници, които по традиция са свързани с обилни трапези и големи количества алкохол, се обърнахме към диетолога д-р Митко Ригов с въпросите какво трябва да знаем за правилното хранене, какво да променим в него и кога трябва да се прилага лечебен подход към него? Д-р Ригов е завършил Медицинската академия в Санкт Петербург и вече 34 години работи като диетолог. От 1988 г. е в Александровска.
Растителни храни за справяне с килограмите

Растителни храни за справяне с килограмите

Поддържането на здравословно тегло е едно от най-големите предизвикателства, свързани с общественото здраве в Европа. Наднорменото тегло засяга около 30-80% от възрастното население на страните, членки на Световната здравна организация. Около 20% от децата и подрастващите са с наднормено тегло и 1/3 от тях страдат от затлъстяване.
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ