Лекарствата за болниците поевтиняват до 20%

20-04-2016 17:41
Пръстовите отпечатъци ще намалят осигурителните измами поне с 5%, прогнозира д-р Бойко ПенковЛекарствата за болниците поевтиняват до 20%
До момента в платформата за електронна търговия и доставка на лекарства на Министерството на здравеопазването са се регистрирали над 110 болници, включително и частни. Болниците ще правят заявка за годишен период, тези заявки се обединяват и тогава търговецът на едро и производителят кандидатства за позицията. Който предложи най-ниска цена, печели тази позиция и доставя на всички болници, които са я заявили", обясни зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пред БНТ. Според него така малките болници ще получат по-добро ценово предложение.
Годишно се разходват за лекарства около 1,5 млрд. лева публични средства през държава и здравноосигурителна каса и още поне 1 млрд. лева от джоба на хората, които отиват в аптеките. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков пред БНТ. Този разход значително ще намалее с въвеждането на електронната платформа за търгове на лекарства.

Наблюдаваме какви са добрите практиките в Европа, така че да спестим средства и те да останат в болниците, за да бъдат използвани за медицински цели, каза д-р Пенков. Идеята за платформата дошла от Италия, където след като са обединили заявките на болниците за доставка на лекарства, спестяванията за 2 години са били 18 %.

Новият закон дава възможност за годишна прогнозна доставка, но всяка болница може да си направи малки обществени поръчки за различен период от време. Обществените поръчки се заявяват в същата електронна платформа, като няма визуален контакт с търговеца и така се избягва договарянето под масата. Този търговец, който даде най-добрата цена за болницата, печели доставката.

През платформата ще се окрупнят количествата, необходими на лечебните заведения за всеки медикамент и така се очаква да се намали крайната им цена с 5 до 20 на сто. Първият търг може да бъде пуснат в средата на юни, след като всички участници в процедурата се запознаят с новите правила и болниците направят поръчките си.

С въвеждането на пръстовия идентификатор пък осигурителните измами ще намалеят минимум с 5% през първата година, заяви д-р Пенков. По този начин аз казвам като пациент: прегледаха ме, взех си лекарствата, бях в болница, имах операция, потвърждавам, че това събитие се е случило. Според него с отпечатъка самият човек ще контролира системата и ще спрем да говорим за източване на касата.

„Между 13-15% годишно е нарастването на хоспитализациите у нас, докато в Европа е 2,5-3%. Причината е, че имаме свръхпредлагане на продукт от лечебните заведения. Искаме да избегнем излишните хоспитализации", каза зам.-министърът.

Д-р Пенков уточни, че юридическите екипи на Министерството все още не са намерили формулата как болниците и личните лекари да не се регистрират по Търговския закон.


Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Без здравни реформи няма да има по-високи заплати

Заради КТД и деформираната система на финансиране, болниците ще се принудят да съкратят част от персонала и да ограничат разходи за инвестиции, казват от БСК
Здравеопазването с най-висок ръст наети

Здравеопазването с най-висок ръст наети

За година те са се увеличили със 12.1 хил. души, средната заплата в сектора е 2219 лв., показват данните на НСИ в края на март
Немислимо е орязване на КП заради бюджета

Немислимо е орязване на КП заради бюджета

За да въведена такава рестрикция, НЗОК трябва да я коментира и обсъди преди това с БЛС, казва проф. Огнян Хаджийски
Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Вижда се, че пациентът не може да си получи лекарствата, а аптеката, ако ги отпусне, ще направи нарушение, казва Димитър Маринов
КС ще гледа отстраняването на шефа на НЗОК

КС ще гледа отстраняването на шефа на НЗОК

Делото е образувано по искането на депутати от ПП-ДБ, а докладчик по него ще е Филип Димитров

1 2 3 4 5 ... 474 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ