Окончателно

И здравната карта остана в историята

17-10-2017 09:53
Clinica.bg

press@clinica.bg
И здравната карта остана в историятаНормативът не е публикуван в „Държавен вестник” и не поражда правни последици, реши ВАС
Националната здравна карта е обявена за нищожна с решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) от 16 октомври. Документът беше въведен от екипа на Петър Москов, за да определи и планира потребностите на населението от лечебни заведения в отделните райони на страната. Също така, за да помага на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да отсее нужния брой болници, с които да сключи договори. Това ставаше според критериите в наредбата за подбор на лечебни заведения, която обаче също беше окончателно отменена от ВАС.
Здравната карта няма правна стойност, защото не е била обнародвана в „Държавен вестник”, гласи решението на магистратите. С него петчленката напълно подкрепя заключението на тричленния състав, който отмени норматива в началото на март тази година. Картата беше обжалвана от Центъра за защита правата в здравеопазването и Националното сдружение на частните болници, заради съществени нарушения на административно-производствените правила и материално-правни разпоредби. През 2016-а тя беше приета от Министерски съвет, но така и не са появи в „Държавен вестник”. Затова от ВАС са категорични, че „при липса на обнародване подзаконовият нормативен акт не поражда правни последици”. Влияние върху решението на съда не оказа и фактът, че през август здравното министерство обнародва в "Държавен вестник" здравната карта.

Отмяната на здравната карта няма да създаде проблеми в системата,

защото от нея на практика в момента не зависи нищо. Тя трябваше да регулира броя на болниците и дейностите, така че да не нарастват безконтролно в регионите, но това не се случи. Касата пък не започна да я използва за селективно договаряне. Не се очаква това да стане и в близките месеци, защото Министерството на здравеопазването тепърва ще трябва да изготви друга карта. А това отнема много време. Още в началото на мандата си министър Петров обяви, че картата е необходим на системата нормативен акт, за да регулира броя на увеличаващите се лечебни заведения. Затова, ако бъде отменена, ще бъде приета отново. 


Здравната карта не е единственият нормативен акт на Петър Москов,

който падна през този месец. Само преди броени дни тричленка на ВАС отмени Наредба №2 за пакета, който плаща НЗОК, а преди това петчленен състав окончателно отхвърли и наредбата за критериите, по които касата подбира с кои лечебни заведения да подпише договор. Отмяната им обаче няма да създаде правен хаос в системата, защото последният дори не успя да заработи реално, а първият веднага ще бъде заменен с друг. Отменените нормативни актове обаче за пореден път показват безсилието на властите да се справят с проблемите в здравеопазването и невъзможността им да направят реформа за доброто на системата. И МБАЛ Казанлък осъди НЗОК

И МБАЛ Казанлък осъди НЗОК

Публичният фонд дължи на болницата 47 439 лв. за извършена, но неплатена дейност
Болници ще договарят авансови субсидии

Болници ще договарят авансови субсидии

С парите могат да се разплащат с доставчици, за да не трупат задължения, казва министър Ананиев
Ананиев преструктурира Пирогов

Ананиев преструктурира Пирогов

Оптимизиране на отделения и съкращаване на разходи планира здравното ведомство
Прокурори по петите на осем болници

Прокурори по петите на осем болници

Срещу тях е образувано досъдебно производство за безстопанственост, обяви Румяна Арнаудова
Търсят ангиограф за МБАЛ Враца

Търсят ангиограф за МБАЛ Враца

Болницата няма да прекрати дейността си по инвазивна кардиология, категоричен е министър Кирил Ананиев
Арест за шефа на здравната каса в Ловеч

Арест за шефа на здравната каса в Ловеч

Поводът е неизгоден договор с частната болница в града „Кардиолайф"
Все още сме донор на медицински кадри

Все още сме донор на медицински кадри

В петък Българският лекарски съюз (БЛС) ще подпише договор за дългосрочно сътрудничество с Европейския съюз на медицинските специалисти (UEMS) за развитие на продължаващото медицинско обучение (ПМО) в България. Какви ще са резултатите и ползите за българските лекари и пациенти, попитахме д-р Юлиан Йорданов. 

Вдигат с 18% заплатите в РЗИ

Вдигат с 18% заплатите в РЗИ

Увеличения са предвидени също за психиатричните болници, кръвните центрове и домовете за деца
Потвърдиха статута на „Света Марина“

Потвърдиха статута на „Света Марина“

Болницата получи отлична акредитационна оценка за още пет години
МБАЛ-Шумен с нов директор през май

МБАЛ-Шумен с нов директор през май

Очаква се д-р Димитър Костов да замени д-р Атанас Атанасов по предложение на здравния министър
1 2 3 4 5 ... 78 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Как се борите с пролетната умора?

Март 2018