Бюджет

Кой колко иска за здраве

17-10-2017 08:29
Поне 1 милиард да се предвидят за лекарства, още 42 милиона да се дадат за протези, предлагат от съсловните организацииКой колко иска за здраве
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
С 400 млн. лв. повече поиска да бъде увеличен бюджетът на здравната каса за догодина нейният управител проф. Камен Плочев. Ако средствата бъдат дадени, тя ще разполага с над 3.8 млрд. лв. и за първи път ще има възможност да не започне годината с изначално заложен дефицит поне за здравни плащания в страната. Ако се удовлетворят всички искания на съсловните организации за догодина обаче, на фонда няма да му достигнат около 100 млн. лв. За сметка на това съществени промени на правилата за финансиране и работа на системата поне към момента не предвижда никой.

Около 250 млн. е увеличението на бюджета на касата, което искат от Българския лекарски съюз (БЛС), за да се чувстват болниците и лекарите в извънболничната помощ спокойни. Както вече clinica.bg писа, медиците смятат, че от тях на клиниките трябва да се дадат още 172 млн. лв. над парите им през тази година или общо бюджетът за тях да стане над 1.8 млрд. лв. Това ще позволи лечебните заведения да имат нормални приходи и ще спре процесът на декапитализацията им. Увеличението на средствата ще бъде използвано най-вече за ръст на цените на пътеките, по които се плаща на болниците. В замяна от съсловната организация обещават да участват в контрола над изразходването на средствата. Няма да допуснем да се надвиши броят хоспитализации и процедури, ще гарантираме спазването на правилата за приемане и изписване на пациентите от болницата, обясни д-р Венцислав Грозев преди време.


В първичната извънболнична помощ лекарите искат

да се дадат още 24-25 млн. лв. над двестата милиона лева, с които разполагат през тази година. По този начин средствата за ПИМП ще са 6.7 % от очаквания бюджет на НЗОК за 2018 г. Въпреки това стойността им ще е доста далеч от препоръките на Световната банка делът им до 2020 г. да бъде 12%, каза доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. От сдружението искат повечето средства да се разпределят пропорционално за всички дейности, които касата им плаща в момента, както и да се повиши капитацията. Също така родителите да плащат такса за прегледи на децата си като при пенсионерите, а разликата да се поеме от държавата.

От БЛС настояват парите на специалистите да се увеличат с 33 млн. лв. или да станат над 250 млн. лв. Също така лекарите предлагат да се дадат с 8-10 млн. лв. повече за медицинските изделия и лабораторните изследвания. Така увеличението на средствата, което искат лекарите за догодина, възлиза на 250 млн. лв., а от 400-те, които предлага проф. Плочев, за лекарства и стоматологични услуги остават още 150 млн. лв.


Ние настояваме бюджетът за стомалогична помощ да бъде

увеличен с 42 млн. лв. за 2018 г. Тези средства ще се използват за финансиране на тотални протези, каза д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз. Така общият бюджет на стоматолозите за следващата година би достигнал 189 млн. лв. Здравната каса трябваше да започне да плаща протезите за възрастни хора още през тази година според нормативните промени, които направи здравното министерство по времето на служебия кабинет. Пари за това обаче не останаха, редно е това да се случи поне следващата година.

На 1 млрд. лв. да възлиза бюджетът на касата за лекарства след приспадане на отстъпките, искат от Българския фармацевтичен съюз (БФС). Ако НЗОК не може да се разплати напълно с аптеките за тази година, нека тези средства бъдат изнесени в отделен ред на бюджета, за да не го нарушава, допълни проф. Илко Гетов, председател на съсловната организация. От там припомнят, че последната година, в която аптеките са получили всичките си средства от НЗОК навреме, е била 2014 г., заради актуализацията на бюджета й. Имаме индикации, че сега ще се плати всичко, но, ако остане нещо, нека да е в друг параграф, коментира проф. Гетов. Въпреки че от фармацевтичния съюз на този етап са се отказали да настояват за въвеждане на диференцирано ДДС за лекарства, с бюджета ще искат други нормативни промени.


Ще настояваме да се увеличи стойността, която касата дава

на аптеките за 100% реимбурсираните лекарства от 2 на 3 лева, каза проф. Гетов. Причината за това е фактът, че таксата е много ниска и аптеките нямат сметка да продават тези лекарства. Заради това сега в 15% от общините няма фармацевти, които да го правят. Освен това от БФС не са съгласни соцалните програми на фармацевтичните компании да минат като официални отстъпки към касата, вместо да останат в аптеките, както иска самата индустрия. Тогава разликата ще отива директно във фонда и аптеките ще чакат за този финансов ресурс 45 дни. Тоест колегите отново ще кредитират системата, обясни проф. Гетов.

Конкретна цифра за увеличение на бюджета за медикаменти от индустрията не пожелаха да посочат. Нашите очаквания са за реалистичен бюджет за лекарства, съобразен със здравните потребности на населението, който отчита както нетните разходи за медикаменти за тази година след отстъпките, така и очакванията за контролирано нарастване в резултат на обективните фактори, като нови технологии, застаряване, увеличена заболеваемост и преживяемост, каза Деян Денев, изпълнителен директор на АРФАРМ. Ако бюджетът за лекарства се съобрази с разходите за тази година обаче, за 2018 г. той трябва да е над 1 млрд. лв., защото толкова ще са разходите на касата за тази и то след приспадане на отстъпките.


Въпреки че увеличението на средствата, които иска всяка

съсловна организация към момента, се вмества в рамките на поисканите от проф. Плочев 400 млн. лв., тези средства има вероятност пак да не стигнат. Причината е, че те са калкулирани над реалните приходи от касата за тази година. В тях обаче се включват и 100 млн. лв. от преизпънение на приходите от здравни вноски. При едно увеличение на бюджета на касата с 400 млн. лв. обаче, едва ли догодина ще може да се разчита и на допълнителни приходи от НАП. Освен ако подозренията на лекарския съюз не са верни и се окаже, че в момента финансовото министерство не дава всички постъпления от здравни вноски за здраве. Освен това касата пак ще започне годината на червено, ако се вземат предвид и парите, които дължи на чужди фондове за лечение на българи в ЕС. Досега те надхвърлят 200 млн. лв.


Утре гласуват отпадането на мораториума

Утре гласуват отпадането на мораториума

Партиите се разбраха за промяна на Закона на бюджета на НЗОК за 2018 г.
Непопулярните мерки дават срок на истинските реформи

Непопулярните мерки дават срок на истинските реформи

Трябва да върнем дебата за Фонд за редките болести, убедена е д-р Даниела Дариткова
700 vs. 25 милиона от бюджета

700 vs. 25 милиона от бюджета

Депутати спориха защо държавата има половин милиард за пътища, а няма 25 млн. лв. за нови лекарства
Ветото не мина. Мораториумът остава

Ветото не мина. Мораториумът остава

„За" забраната на нови терапии догодина гласуваха 126 депутати, „против" бяха 95, никой не се въздържа
Пациенти на протест за ветото

Пациенти на протест за ветото

Днес депутатите гласуват върнатите от президента текстове от Закона за бюджет на НЗОК за 2018 г.
Липсата на пари не е оправдание за мораториума

Липсата на пари не е оправдание за мораториума

Целият текст с указа на Ремен Радев, с който налага вето над част от бюджета на НЗОК е публикуван в „Държавен вестник"
Гласуват ветото в четвъртък

Гласуват ветото в четвъртък

Президентската воля депутатите пак да обсъдят лекарствения мораториум не мина през бюджетната комисия
Касата смята разходите до април със и без вето

Касата смята разходите до април със и без вето

Надзорният съвет иска от управителя по-подробен анализ и конкретни мерки за контрол догодина
Ананиев: Извършва се огромна манипулация

Ананиев: Извършва се огромна манипулация

Зад пациентския протест стоят корпоративни интереси, казва здравният министър
Ново искане за вето върху мораториума за лекарства

Ново искане за вето върху мораториума за лекарства

Пациентската организация атакува пълната забрана на реимбурсиране от НЗОК
1 2 3 4 5 ... 7 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ