Интервю

Отказите от донорство са само 22%

12-10-2017 06:52
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Отказите от донорство са само 22%Нека хората слушат сърцето си, да не се чувстват притиснати и виновни, те имат право да вземат своето решение, казва д-р Марияна Симеонова
Снимка: Политика

Тази седмица е посветена на донорството в цяла Европа. България също не прави изключение. Мотото, под което протича кампанията у нас, е „Частица от теб може да е за някого целият свят". Защо донорството е важно, как помага то на хората, увеличава ли се разбирането към него, попитахме д-р Марияна Симеонова. Тя е директор на Изпълнителната агенция по трансплантации у нас.

- Д-р Симеонова, около 40 000 трансплантации се извършват в Европа на година, но листата с чакащи пациенти се увеличава още по-бързо, има ли шанс да се обърнат някога цифрите?

- Може би това ще бъде проблем в следващите години, защото навлизат все повече медикаменти и технологии, което води до увеличение на продължителността на живота. Хората не умират от хронични заболявания, както е било в миналото, а по-скоро от остри състояния или травми. Науката се опитва да се справи с този проблем - правят се много опити за създаване на орган от клетки на собствения организъм, но това е изключително трудно и няма да се случи толкова скоро. Затова на този етап във всички страни, дори и в развитите, програмите за развитие на донорствто се разрастват, включитено и тези за живо донорство, разширяват се критериите за използване на органи, защото има заболявания, които дори да се пренесат на реципиента му дават шанс да живее с тях, както е живял и починалият човек. Така че, това съотношение остава така. Но бихме могли да насочим усилията си към профилактиката, така че по-малко хора да имат нужда от трансплантации.

- Увеличава ли се разбирането на хората към донорството?

Основните религии не само, че не забраняват, а подкрепят донорството, това може да се види в различни държави

- Да, освен, че се увеличава броят на нуждаещите се, се увеличава и разбирането към темата. Това е един акт, който е израз на разбирането между хората в обществото. Но всеки трябва да има право на избор, да може сам да вземе своето решение, донорството не е нещо принудително. Факт е, че в страните с най-добре развито донорство хората сами решават как да постъпят, а не са принудени от закон да дадат съгласие.

- Кои са основните спирачки пред хората, които вместо да кажат „да" в един момент, казват „не"?

- Основната причина е незнанието. Може да си представите, ако нещо не разбирате, ако нямате информация, няма как да вземете решение, особено, когато се касае за човешки живот и когато това се случва в най-тежкия момент за вас – когато научавате за смъртта на близък човек. Разбира се, има хора със собствени вярвания – тук не говорим за религия, които могат да не приемат това деяние. Основните религии не само, че не забраняват, а подкрепят донорството, това може да се види в различни държави, така че тук решаващо е възприемането на обществото към толкова чувствителна тема като донортсвото. Трети фактор е недоверието към системата на здравеопазването. Когато тези причини се съберат в съвкупност, могат да доведат до нисък процент на донорството.

- Доколко в България хората са запознати с донорството и какво е най-важното, което трябва да знаят?

- Мисля, че благодарение на вас, медиите, успяхме да стигнем до доста хора. Интересното е, че в разговорите си с хората в информационните ни кампании съм очаквала да срещна и негативна реакция, но имах само два подобни случая – „не желая да получа информация" и „не вярвам в тези неща". Безкрайно добре са информирани хората. Доказателство за това е и фактът, че тази година имаме само 22% откази в донорски ситиации, при 78% хората са се съгласили. А за цялата изминала година, отказаите са 26%. Бях убедена и като лекар, който често се среща с различни пациенти - не са проблем хората в България, мисля, че те са най-хубавото, което имаме.

- Кое е най-важното, което всеки един трябва да знае за донорството?

- Най-важното е, че донорството се извършва само при мозъчна смърт, а това много плаши. Случвало ми се е дори за 12-годишно детенце да ми разкажат, че вече знае и е чуло за тази тема. Тя е тежка, но нямаме друг начин освен да обясняваме какво е мозъчна смърт, защо е различна от комата. Защото, ако видите двама пациенти в реанимация един до друг, които изглеждат еднакво и единият е в мозъчна смърт, а другият е в кома, трудно е да разберете, че при единия, въпреки че сърцето му бие, той е мъртъв. А това е така, защото е преустановено кръвоснабдяването на мозъка. Ако човек затегне силно ръката си и спре притока на кръв към нея, тя постепенно ще почернее и ще настъпи некроза. За съжаление това вече е станало 

Бях убедена и като лекар, който често се среща с различни пациенти - не са проблем хората в България, мисля, че те са най-хубавото, което имаме

при мозъчната смърт. При комата човек може да има много тежки функционални нарушения, дефицити в говора, движението, дори да е във вегетативна кома, но мозъкът се кръвоснабдява и той е жив, пациентът има сърдечна дейност. Докато при починалия човек, сърдечната дейност се дължи на всички медикаменти, които са приложени при реанимацията. Колко време може да продължи това поддържане зависи от тежестта и здравословното му състояние преди инцидента. Имаме случаи, при които близките са дали своето съгласие, но за съжаление не успяваме дори за два-три часа да поддържаме сърчицето с медикаменти. Много е тежка процедурата и по доказване и по поддържане на починалия човек. Емоциоанлната страна е изключително трудна, най-вече за близките, но лекарите също преживяват нещата.

- Може ли лекарите да сбъркат мозъчната смърт с комата?

- Не, протоколите са много дълги и подробни. Нашите колеги понякога дори повтарят мозъчната ангиография, при която се доказва мозъчна смърт, и по три пъти. Ние ги изчакваме, защото знаем колко е трудно да обявиш, че един човек е починал.

- Благодарение на донорството колко пациенти получиха шанс за живот?

- Над 280, близо 300 пациенти са трансплантирани за последните 4 години и половина. Един донор в България може да помогне с четири органа – два бъбрека, черен дроб и сърце, имаше и случаи на дарен бял дроб, които бяха дадени в други държави, тъй като у нас все още не се правят такива трансплантации. Но благодарение на това, имаме шестима трансплантирани пациент в учжбина и те са живи и здрави. Имаме още трима, които са в списъка на Евротрансплант и ще бъдат извикани при наличие на подходящ донор, работим за изпращането на още четирима. Но се надявам, че тези трансплантации ще започнат да се правят и в България, лекарите се подготвят за тях.

- Как седят нещата с детските трансплантации – имаме ли възможност за тях?

- Със сигурност колегите могат да извършат тези трансплантации, но самите болници трябва да преценят технически дали са в състояние да им осигурят условията. Трябва да има апаратура за деца, специалисти. Трансплантационните центрове имат разрешение за тази дейност, но самите болници трябва да преценят дали и кога могат да ги правят. За щастие децата, които се нуждаят от такива операции са по-малко.

- Очакваме ли развитие в донорските бази и трансплантационните центрове?

Близо 300 пациенти са трансплантирани за последните 4 години и половина. Един донор в България може да помогне с четири органа

- Опитваме се да обучаваме колегите в една болница преди тя да стане донорска база. Вече имаме болници с първите подадени донори. Това са болниците в Ямбол, Пазарджик, Добрич. Колегите там се справиха блестящо, приложиха всичко научено. По принцип във всяка болница, в която се извършва изкуствено дишане, трябва да може да се доказва мозъчна смърт, защото това е част от медицината, но трябва да оценяваме реалната ситуация – у нас има малко лекари и сестри. За щастие имахме 23 колеги, които преминаха през много тежко обучение и бяха сертифицирани по испанската програма, а испанците обучават целия свят и не раздават похвалите лесно. Тръгнали сме в добра посока, увеличили сме донорите до 6 на милион население, което е близо до оптимума – 10 на милион население. Тогава ще можем да сме пълноправен член на която и да е международна организация. Тепърва има още много какво да се прави.

- Какво бихте искали да кажете на хората, ако се озоват в донорска ситуация?

- Да слушат сърцето си, да не се чувстват притиснати и виновни, те имат право да вземат своето решение. И че хората, които получават втори шанс за живот, се обаждат непрекъснато при нас с молба да изразят благодарността си на близките на донорите и да им кажат, че не са забравени, че не са сами.Седми донор за половин година

Седми донор за половин година

17-годишен младеж даде шанс за живот на четирима българи

Ананиев отхвърли оставката на Симеонова

Ананиев отхвърли оставката на Симеонова

Тя все още не е решила окончателно дали да остане шефка на ИАТ, клиниката във Виена отказала договор на България за трансплантация на бял дроб
Подкрепа за шефката на ИАТ

Подкрепа за шефката на ИАТ

Проблемите с трансплантациите не бива да се приписват на д-р Симеонова, твърдят болните
Д-р Симеонова ни помага за всичко, дано остане

Д-р Симеонова ни помага за всичко, дано остане

Тя е най-успешният директор на ИАТ, но сама птичка пролет не прави, каза Евгени Георгиев
ИАТ няма да е същата без директора си

ИАТ няма да е същата без директора си

Отново се правят опити да се пречи на хора, които съвестно си вършат работата, казват от ОСПД-Сливен
Да живееш с чуждо сърце

Да живееш с чуждо сърце

Когато човек мине през това, започва да има друга перспектива за живота, казва Евгени Георгиев
Протест срещу оставката на д-р Симеонова

Протест срещу оставката на д-р Симеонова

Пациенти питат министъра „Какво се случи един месец по-късно?"
Заставаме зад шефа на ИАТ

Заставаме зад шефа на ИАТ

Без д-р Симеонова и малкото, което работи, ще спре, казват от пациентски организации „Заедно с теб"
Трансплантират 4-ма българи в Европа

Трансплантират 4-ма българи в Европа

Водим интензивни преговори за решаване на проблемите с присаждането на бял дроб, каза Ананиев
„Здравни мигранти” на протест

„Здравни мигранти” на протест

Договорът с клиниката във Виена за присаждане на бял дроб бил изтекъл, преговаря се с Франция и Англия, обясниха от МЗ
1 2 3 4 5 ... 8 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че изборът на нов управител на НЗОК ще доведе до промени в системата?

Юли 2018