На практика

Управлението на ВМА е без нарушения

12-10-2017 07:12
Clinica.bg

press@clinica.bg
Управлението на ВМА е без нарушения Забележките в одита на министерство на отбраната не са основателни, става ясно от заключенията на военната прокуратура
Управлението на ВМА от средата на 2014 г. до началото на тази година е законосъобразно и без нарушения. Това става ясно от заключението на Военна прокуратура (ВП) през месец юни тази година по повод на одитен доклад на военното министерство (MO) за управлението на болницата по времето на сегашния здравен министър порф. Николай Петров. В резултат на това военното обвинение е отказало да образува дори досъдебно производство. Въпреки това одитният доклад на военното ведомство стана повод за скорошни атаки срещу здравния министър точно, когато се опитва да стабилизира състоянието на държавните болници и да прекрати откровено неизгодни практики на управление в тях.

Проверката на управлението на ВМА е извършена от Дирекция „Вътрешен одит" към Министерство на отбраната. В доклада се посочва, че са били променени редица неизгодни договори, които са били заварени, както и че са били предприети стъпки за намаляване на дълговете на болницата с цесия в рамките на 52 млн. лв.


Наред с това обаче военното министерство отправя

и забележки към управлението на болницата – че не са реализирали предвидените приходи, направени са необезпечени разходи, има нарушения при търгове. Нo oт военна прокуратура оборват направените констатации в одита на министертвото. На практика голяма част от забележките са следствие на правилата в системата и на обективни причини, а не на пропуски в мениджмънта на болницата, става ясно от думите им.

ВМА няма как да носи вина за нереализирането на приходите си, защото не ги задава еднолично. Това е част от бюджетна процедура, в чието изготвяне участват министерствата на финансите и на отбраната, казват от прокуратурата. От там допълват още, че най-голяма част от неизпълнението им е през 2016 г., когато е имало забавяне на превеждането на приходи от министерство на отбраната.

Според военното ведомство е било грешка също, че

болницата е поемала финансови задължения на база бъдещи трансфери от здравната каса. Без това обаче ВМА е трябвало да спре да работи, констатират от ВП. От там добавят, че в доклада на министерството има препоръки да се предприемат и действия, които вече са били факт - например анализ на разходите на ВМА и структурите за "абонаментна поддръжка с цел икономия на средства при запазване на качеството на дейността" на болницата.


Няма нарушения и при провеждането на търговете,

категорични са от военна прокуратура. Според одитния доклад на министерство на отбраната участниците в обществена поръчка е трябвало да предоставят заверено копие за данъчна регистрация и булстат. От прокуратурата обаче опровергават констатцията. Според законите подобно изискване има не към участницте, а към изпълнителите, обясняват те.

От военната прокуратура опровергават и забележките за липса на отчетност за разходите за пране и химическо чистене след 2014 г. Причината е, че от външни услуги те са започнали да се извършват от персонала на болницата, с което цените им са паднали над 10 пъти – от 1 милион на година до 135 хил. лева, констатират от ВП.

Оттам са категорични, че няма забавяне и при

предоговарянето на цените за храна в болницата, каквото е обвинението на военното министерство. Договорите са променени в най-ранния момент, в който законът го позволява, тъй като не винаги е възможно сключването на анекс, обясняват от военното обвинение.

Констатациите на военна прокуратура по одитния доклад на министерство на отбраната са 11 страници. В крайна сметка заключението е, че няма допуснати нарушения и ощетяване на болницата от мениджмънта й, за да се образува досъдебно производство по случая. Въпреки това спекулациите не спират.Искаме 25 млн. лв., а не по 3,70 лв. на ден

Искаме 25 млн. лв., а не по 3,70 лв. на ден

Извънболничната помощ не може да е приоритет със символично увеличение, твърдят от НСОПЛБ
Орязват болничните догодина

Орязват болничните догодина

Осигуровките скачат, но заплатите падат, ако се лекуваме у дома, предвижда Бюджет 2018
Трябват спешни мерки срещу паралелния износ

Трябват спешни мерки срещу паралелния износ

Стотици сигнали за липсващи инсулини са получени в БФС от началото на годината
Касата пак ще гледа бюджета си

Касата пак ще гледа бюджета си

В понеделник Надзорът отново ще обсъжда разпределението му за 2018 г.

Оставаме и без педиатри

Оставаме и без педиатри

Нямаме млади лекари, детското ни здравеопазване е в бедствена ситуация, алармираха медиците

Лекарската професия е мисия и съдба

Лекарската професия е мисия и съдба

Вярвам, че ще извършите онова, за което сте призвани, казва д-р Венцислав Грозев.
Медсестрите на протест

Медсестрите на протест

Кадрите масово напускат страната, заради ниските заплати и лошите условия на труд
Отстраниха 30 сантиметра тумор от корема на дете

Отстраниха 30 сантиметра тумор от корема на дете

Родителите са видели напълняване, но не са се досетили за здравословния проблем
Променят заплатите на замовете

Променят заплатите на замовете

Вторият ешелон няма да получава повече от 80-90% от министерските доходи, реши кабинетът
Няма мениджър, който да извади болниците от батака

Няма мениджър, който да извади болниците от батака

Спасението за общинското здравеопазване е спешна субсидия от 30 млн. лв., казва д-р Неделчо Тотев
1 2 3 4 5 ... 58 »

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. Това е съвместен проект на Clinica.bg и Българското дружество по неврология.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Одобрявате ли проекта за бюджет на НЗОК?

Октомври 2017