На практика

Управлението на ВМА е без нарушения

12-10-2017 07:12
Clinica.bg

press@clinica.bg
Управлението на ВМА е без нарушения Забележките в одита на министерство на отбраната не са основателни, става ясно от заключенията на военната прокуратура
Управлението на ВМА от средата на 2014 г. до началото на тази година е законосъобразно и без нарушения. Това става ясно от заключението на Военна прокуратура (ВП) през месец юни тази година по повод на одитен доклад на военното министерство (MO) за управлението на болницата по времето на сегашния здравен министър порф. Николай Петров. В резултат на това военното обвинение е отказало да образува дори досъдебно производство. Въпреки това одитният доклад на военното ведомство стана повод за скорошни атаки срещу здравния министър точно, когато се опитва да стабилизира състоянието на държавните болници и да прекрати откровено неизгодни практики на управление в тях.

Проверката на управлението на ВМА е извършена от Дирекция „Вътрешен одит" към Министерство на отбраната. В доклада се посочва, че са били променени редица неизгодни договори, които са били заварени, както и че са били предприети стъпки за намаляване на дълговете на болницата с цесия в рамките на 52 млн. лв.


Наред с това обаче военното министерство отправя

и забележки към управлението на болницата – че не са реализирали предвидените приходи, направени са необезпечени разходи, има нарушения при търгове. Нo oт военна прокуратура оборват направените констатации в одита на министертвото. На практика голяма част от забележките са следствие на правилата в системата и на обективни причини, а не на пропуски в мениджмънта на болницата, става ясно от думите им.

ВМА няма как да носи вина за нереализирането на приходите си, защото не ги задава еднолично. Това е част от бюджетна процедура, в чието изготвяне участват министерствата на финансите и на отбраната, казват от прокуратурата. От там допълват още, че най-голяма част от неизпълнението им е през 2016 г., когато е имало забавяне на превеждането на приходи от министерство на отбраната.

Според военното ведомство е било грешка също, че

болницата е поемала финансови задължения на база бъдещи трансфери от здравната каса. Без това обаче ВМА е трябвало да спре да работи, констатират от ВП. От там добавят, че в доклада на министерството има препоръки да се предприемат и действия, които вече са били факт - например анализ на разходите на ВМА и структурите за "абонаментна поддръжка с цел икономия на средства при запазване на качеството на дейността" на болницата.


Няма нарушения и при провеждането на търговете,

категорични са от военна прокуратура. Според одитния доклад на министерство на отбраната участниците в обществена поръчка е трябвало да предоставят заверено копие за данъчна регистрация и булстат. От прокуратурата обаче опровергават констатцията. Според законите подобно изискване има не към участницте, а към изпълнителите, обясняват те.

От военната прокуратура опровергават и забележките за липса на отчетност за разходите за пране и химическо чистене след 2014 г. Причината е, че от външни услуги те са започнали да се извършват от персонала на болницата, с което цените им са паднали над 10 пъти – от 1 милион на година до 135 хил. лева, констатират от ВП.

Оттам са категорични, че няма забавяне и при

предоговарянето на цените за храна в болницата, каквото е обвинението на военното министерство. Договорите са променени в най-ранния момент, в който законът го позволява, тъй като не винаги е възможно сключването на анекс, обясняват от военното обвинение.

Констатациите на военна прокуратура по одитния доклад на министерство на отбраната са 11 страници. В крайна сметка заключението е, че няма допуснати нарушения и ощетяване на болницата от мениджмънта й, за да се образува досъдебно производство по случая. Въпреки това спекулациите не спират.И МБАЛ Казанлък осъди НЗОК

И МБАЛ Казанлък осъди НЗОК

Публичният фонд дължи на болницата 47 439 лв. за извършена, но неплатена дейност
Болници ще договарят авансови субсидии

Болници ще договарят авансови субсидии

С парите могат да се разплащат с доставчици, за да не трупат задължения, казва министър Ананиев
Ананиев преструктурира Пирогов

Ананиев преструктурира Пирогов

Оптимизиране на отделения и съкращаване на разходи планира здравното ведомство
Прокурори по петите на осем болници

Прокурори по петите на осем болници

Срещу тях е образувано досъдебно производство за безстопанственост, обяви Румяна Арнаудова
Търсят ангиограф за МБАЛ Враца

Търсят ангиограф за МБАЛ Враца

Болницата няма да прекрати дейността си по инвазивна кардиология, категоричен е министър Кирил Ананиев
Арест за шефа на здравната каса в Ловеч

Арест за шефа на здравната каса в Ловеч

Поводът е неизгоден договор с частната болница в града „Кардиолайф"
Вдигат с 18% заплатите в РЗИ

Вдигат с 18% заплатите в РЗИ

Увеличения са предвидени също за психиатричните болници, кръвните центрове и домовете за деца
Потвърдиха статута на „Света Марина“

Потвърдиха статута на „Света Марина“

Болницата получи отлична акредитационна оценка за още пет години
МБАЛ-Шумен с нов директор през май

МБАЛ-Шумен с нов директор през май

Очаква се д-р Димитър Костов да замени д-р Атанас Атанасов по предложение на здравния министър
И Сандански остана без педиатри

И Сандански остана без педиатри

Двама специалисти са напуснали заради натоварен график, търсят се заместници
1 2 3 4 5 ... 83 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Как се борите с пролетната умора?

Март 2018