На практика

Управлението на ВМА е без нарушения

12-10-2017 07:12
Clinica.bg

press@clinica.bg
Управлението на ВМА е без нарушения Забележките в одита на министерство на отбраната не са основателни, става ясно от заключенията на военната прокуратура
Управлението на ВМА от средата на 2014 г. до началото на тази година е законосъобразно и без нарушения. Това става ясно от заключението на Военна прокуратура (ВП) през месец юни тази година по повод на одитен доклад на военното министерство (MO) за управлението на болницата по времето на сегашния здравен министър порф. Николай Петров. В резултат на това военното обвинение е отказало да образува дори досъдебно производство. Въпреки това одитният доклад на военното ведомство стана повод за скорошни атаки срещу здравния министър точно, когато се опитва да стабилизира състоянието на държавните болници и да прекрати откровено неизгодни практики на управление в тях.

Проверката на управлението на ВМА е извършена от Дирекция „Вътрешен одит" към Министерство на отбраната. В доклада се посочва, че са били променени редица неизгодни договори, които са били заварени, както и че са били предприети стъпки за намаляване на дълговете на болницата с цесия в рамките на 52 млн. лв.


Наред с това обаче военното министерство отправя

и забележки към управлението на болницата – че не са реализирали предвидените приходи, направени са необезпечени разходи, има нарушения при търгове. Нo oт военна прокуратура оборват направените констатации в одита на министертвото. На практика голяма част от забележките са следствие на правилата в системата и на обективни причини, а не на пропуски в мениджмънта на болницата, става ясно от думите им.

ВМА няма как да носи вина за нереализирането на приходите си, защото не ги задава еднолично. Това е част от бюджетна процедура, в чието изготвяне участват министерствата на финансите и на отбраната, казват от прокуратурата. От там допълват още, че най-голяма част от неизпълнението им е през 2016 г., когато е имало забавяне на превеждането на приходи от министерство на отбраната.

Според военното ведомство е било грешка също, че

болницата е поемала финансови задължения на база бъдещи трансфери от здравната каса. Без това обаче ВМА е трябвало да спре да работи, констатират от ВП. От там добавят, че в доклада на министерството има препоръки да се предприемат и действия, които вече са били факт - например анализ на разходите на ВМА и структурите за "абонаментна поддръжка с цел икономия на средства при запазване на качеството на дейността" на болницата.


Няма нарушения и при провеждането на търговете,

категорични са от военна прокуратура. Според одитния доклад на министерство на отбраната участниците в обществена поръчка е трябвало да предоставят заверено копие за данъчна регистрация и булстат. От прокуратурата обаче опровергават констатцията. Според законите подобно изискване има не към участницте, а към изпълнителите, обясняват те.

От военната прокуратура опровергават и забележките за липса на отчетност за разходите за пране и химическо чистене след 2014 г. Причината е, че от външни услуги те са започнали да се извършват от персонала на болницата, с което цените им са паднали над 10 пъти – от 1 милион на година до 135 хил. лева, констатират от ВП.

Оттам са категорични, че няма забавяне и при

предоговарянето на цените за храна в болницата, каквото е обвинението на военното министерство. Договорите са променени в най-ранния момент, в който законът го позволява, тъй като не винаги е възможно сключването на анекс, обясняват от военното обвинение.

Констатациите на военна прокуратура по одитния доклад на министерство на отбраната са 11 страници. В крайна сметка заключението е, че няма допуснати нарушения и ощетяване на болницата от мениджмънта й, за да се образува досъдебно производство по случая. Въпреки това спекулациите не спират.НЗОК да се споразумее с болниците

НЗОК да се споразумее с болниците

Иначе ще загуби още 80 млн. лв. за разходите по съдебните дела, казва д-р Стойчо Кацаров

ВАС върна служебното НРД

ВАС върна служебното НРД

Това дава възможност на болниците по-лесно да спечелят делата си за надлимитна дейност, каза д-р Стойчо Кацаров
Очакваме по-високи заплати още тази година

Очакваме по-високи заплати още тази година

На национален протест през май тази година специалистите по здравни грижи поискаха достойно оценяване на техния труд. Има ли вече решения по някои от тези въпроси, какво очакват сестрите от предстоящите промени, попитахме председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева.

Одобриха на първо четене съюзите на зъботехниците

Одобриха на първо четене съюзите на зъботехниците

94 депутати подкрепиха измененията в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти
Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Здравната система е изправена пред нови промени. В навечерието сме на избора на нов управител на единствената финансираща институция в сектора – НЗОК, и на новия здравен модел, който министър Кирил Ананиев обеща да сподели през лятото. Коя е посоката, по която да поемем, попитахме проф. Григор Димитров.
Реформират и психиатричната ни система

Реформират и психиатричната ни система

Европейски експерти ще се запознаят с предлаганите услуги в България и ще изготвят план за промени

Дефицитът на НЗОК намаля до 40 млн.

Дефицитът на НЗОК намаля до 40 млн.

Разликата с първоначалните прогнози за 100 млн. лв. щяла да се компенсира от отстъпки

10-те млн. излишък на НЗОК отиват за 2019

10-те млн. излишък на НЗОК отиват за 2019

Все по-големи диспропорции в парите за болниците, отчетоха депутатите

Ананиев проучва спешната помощ в Румъния

Ананиев проучва спешната помощ в Румъния

Здравният министър обсъди с колегата си Сорина Пинтя лекарствената политика, покани го на визита у нас
Гледат бюджета на НЗОК за 2019

Гледат бюджета на НЗОК за 2019

С 300 млн. лв. отгоре предлагат да се заложат от КНСБ

1 2 3 4 5 ... 102 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че изборът на нов управител на НЗОК ще доведе до промени в системата?

Юли 2018