Здравословно

Защо мозъкът мрази диетите

10-10-2017 07:20
Clinica.bg

press@clinica.bg
Защо мозъкът мрази диетитеУмът ни е устроен така, че се опитва да върне всеки загубен килограм и пречи на отслабването
Какво се случва в мозъка ви всеки път, когато минете на диета? Дали хранителните режими са полезни или имат обратен ефект, как наистина да се избавим от вредните килограми. На тези въпроси решихме да ви дадем отговор в навечеривто на деня за борба със затлъстяването - 11 октомври, заедно с двама лекари и автори на книги по темата - д-р Стефан Гюенет и д-р Сандра Аамонд. При всяка загуба на някой и друг килограм, мозъкът ни се активизира и се опитва да възстанови предишното ви тегло, което е приел за нормално, независимо от това дали ви харесва или не. Затова е толкова трудно да отслабнете, предупреждават те.
Съществуват безброй много специалисти, които твърдят, че знаят тайната на диетите, какво трябва да се яде и какво да се избягва. След това стигаме до старото правило трябва ли да се броят калориите или не, което изглежда много просто на първо четене, но в същност е доста по-сложно, когато трябва да се прилага на практика. Като прибавим към това и факта, че всяка година 45 млн. американци се подлагат на диета и повечето от тях се провалят, става ясно, че под повърхността се крият много по-сериозни причини от призивите да не ядем чипсове, снаксове и други висококалорични бързи храни и напитки.

В основата на проблема с отслабването стои онова малко нещо, наречено „зададено тегло", обяснява авторът на „Гладният мозък" д-р Стефан Гюенет.


„Теглото на тялото се контролира от мозъка.


Ако не знаете това, ще бъдете много изненадани, когато установите, че вашият организъм и вашият ум се обединяват в бойкота срещу намаляването на килограми", обяснява д-р Гюенет. „Ето защо диетите не работят", казва и д-р Сандра Аамод, автор на книгата „Защо диетите ни правят по-дебели". Тя обяснява, че „винаги, когато теглото ви се промени твърде много, мозъкът ви ще се намеси и ще се опита да го върне към предишното състояние, което е възприел като оптималното за вас. А то може да е много по-различно от това, което на вас ви харесва".

Гюенет обяснява този процес с термостата на отоплителните уреди. Това е устройството, което следи за спазване на зададената температура и нейното поддържане - при по-голямо затопляне уредът се самоизключва, а при захлаждане се включва отново. Термостатите в нашите мозъци се намират в хипоталамуса. Хипоталамусът е отговорен за това как организмът ни ще реагира при спадане на температурата, например - дали просто ще треперим от студ или ще решим да си сложим пуловер.

Това правило се отнася не само за теглото, а и за количеството мазнини в тялото – умът реагира по същия начин. „Мозъкът ви измерва количеството мазнини в тялото чрез хормона лептин, който се отделя в кръвта ви пропорционално на количеството мазнини, които носите", обяснява Гюенет. По-високите нива на лептин в кръвта ви означават повече мазнини в тялото. Сигурно сте чували, че лептинът е един от така наречените хормони на глада заедно с грелин и води до намаляване чувството на глад.


И точно тук започва да става сложно.

Всеки човек си има определено ниво на телесната мазнина,

с което тялото му е най-щастливо и вашият мозък ще защитава това количество по същия начин, по който го прави за температурата. „Когато намалите теглото си, нивото на лептин в кръвта ви пада и започват неприятностите", казва Гюенет. Той изпраща сигнал до мозъка, за да ви помогне да си върнете мазнините обратно, което в повечето случаи вие не желаете, но е трудно да се победи биологията.

Гюенет нарича това класически отговор на глада. Мозъкът ви реагира, чрез увеличаване на глада и ви кара да умирате от желание да си хапнете от онези понички в стаята за почивка, прави ги да изглеждат толкова вкусни, че да не можете да им устоите. Физиологично скоростта на метаболизма ви се забавя, така че да можете да съхранявате енергия и да я използвате за попълване на изпразнените мастни депа. Тези „компенсаторни механизми", от които зависи теглото се задвижват в рамките на една година, през която трябва да водите битка с тялото си, ако искате да запазите новото си тегло.

Вашият мозък ви кара да нарушавате диетата си.


Гладът е нещото, което може да ви провали.


„Понякога може дори да не осъзнавате, че ядете повече", казва Аамод. Ако паднете под „зададеното тегло" в крайна сметка започвате да ядете повече, за да поддържате същото ниво на глад, както преди. Ето защо е възможно да спазвате здравословна диета и въпреки това да качвате килограми, обяснява тя. Можете да си представите защо е толкова трудно да отслабнете и още по-трудно да задържите резултата. Можете да го направите за известно време, но в крайна сметка мозъкът ви ще победи и в един момент може да се озовете в кухнята и да се нахвърлите даже върху яденето от чинийките на домашните си любимци.

Това е моментът, в който се получава натрупването. Докато преди това може никога да не ви е минавало през ума да ядете бисквитки Орео, вашето Аз, което е подложено на диета, чувства това като първа необходимост. „По време на лабораторните експерименти, когато учените искат да предизвикат изгарящо ви отвътре желание за пиршество, най-сигурният начин да го постигнат е като намалят количеството храна до постигането на по-ниско тегло, след което да ви изкушат със супер вкусна храна като кокосови сладки или Орео", обяснява Аамод. Тя добавя, че при изследванията на хора, някои проучвания на мозъка показват, че този тип нездравословна храна активира центровете за награда още по-силно при тези, които са отслабнали. На базата на изследванията при животните пък може да се предположи, че повторните диети правят мозъка дори още по-податлив и склонен към гуляи, дори след като хранителният режим е приключил.


Това е причината за така наречения йо-йо ефект при диетите.


Оказва се, че диетите са един от най-добрите начини за наддаване на теглото.

„Ако следите хората за дълъг период от време, ще установите, че спазвалите диета са по-склонни да възвърнат теглото си в рамките на следващите от 2 до 15 години, казва Аамод. Тя обяснява, че диетите са изнервящи и увеличават хормоните на стреса, които водят до надебеляване и особено до увеличаването на висцералните или коремните мазнини. Това също ви кара да потискате или пренебрегвате глада си. С течение на времето това може да ви накара да реагирате по-слабо на естествените повици на глад, става по-трудно да се вслушвате в тялото си и да му позволявате да регулира теглото ви. Увеличава се риска от емоционалното хранене, от тъпченето от скука и ставате по-податливи към изкушенията около вас, които ви карат да ядете повече, отколкото тялото ви всъщност иска.

След диетата теглото се възвръща и даже доста често се увеличава още. Всъщност, въпреки оспорването на рисковете от йо-йо ефекта, едно проучване от 2016 г. показва, че многократното преминаване през тези цикли на гладуване подтиква тялото ви да натрупа повече килограми.


Искате да отслабнете? Създайте комфорт за мозъка си.


Ако искате да стопите някое и друго килце или пък докторът ви го препоръчва, това не означава, че трябва да занемарите вашите здравословни занимания, въпреки че си струва да отбележим, че това да си слаб, не означава автоматично да си здрав. Това, което трябва да знаете е, че отговорът не е просто да започнете да ядете по-малко. Направете го и ще се изправите срещу нарастващото чувство за глад, и ще загубите.

„По-лесен и по-устойчив е методът, при който карате вашият мозък да се чувства по-комфортно при по-ниско тегло", казва Гюенет. В крайна сметка можете да намалите вашето зададено тегло така, че тялото ви да се чувства щастливо

с по-малко мазнини по себе си. Той посочва, че изследванията при хората и животните показват, че яденето на диетична, нерафинирана, нискокалорична и по-проста храна е от ключово значение. Това е свежата, минимално обработена храна от природата. Така, че вместо да си поръчате пържени тиквички и да се успокоявате, че са зеленчук, е по-добре да ядете тиквички, печени на скара с малко сол. Вместо да ядете захаросани ядки е по-добре да ги консумирате сурови.

Възможно е това да ви звучи доста по-скучно и не толкова впечатляващо като някои други диети. Но то също така ще ви облекчи, тъй като няма да се налага да броите калории, с което и без това повечето от нас не се справят особено добре. Ще създаде също така несъзнателни връзки в мозъка ви между диетата и двигателните навици, и ще доведе до намаляване на теглото ви по естествен път.


Другите важни недиетични фактори, които са от ключово

значение за загубата на тегло включват редовна физическа активност, справяне със стреса и достатъчно количество сън, добавя Гюенет. Необходими са 7-8 часа сън за повечето възрастни. Жертването на съня в опити да удължите деня, ще работи срещу способността ви да изгаряте мазнини.

Също така е важно да се запитате дали загубата на тегло е разумно очакване, казва Аамод. И добавя, че: „Понякога не е така. Може да надценявате опасностите за вашето здраве, които се крият в теглото ви и може дори да не се налага да отслабвате изобщо".

Аамод се застъпва за интуитивния стил на хранене. Това е недиетичен подход, който ви позволява да се вслушвате в тялото си и да му давате това което иска – понякога къдраво зеле, а понякога брауни, в по-големи или по-малки количества според това колко сте гладни. Недостатъкът му е, че „вероятно така няма да постигнете мечтаното тегло. Но, всички ние ще бъдем много по-здрави, ако фокусираме повече усилия върху здравословното си поведение, а не само върху теглото".

Искате ли да се храните по-добре? Опитайте тези прости промени:

  • Как да направим здравословната храна вкусна според съветите на майстор готвач на знаменитости
  • 8 малки диетични промени, които ще се отплатят на здравето ви
  • Изследване посочва един малък трик, с който да ядете повече зеленчуци
  • 5 безупречни принципа за формиране на вашата диета


Психология на пазаруването

Психология на пазаруването

Какво може да ни накара да похарчи парите си? Нуждата, рекламата, тънката търговска манипулаци, секса и насладата. Какво означава „психология на пазаруването", попитахме проф. Захарина Савова.

Диетата е опасна за здравето

Диетата е опасна за здравето

Затлъстяването е един от бичовете на съвремието и се свързва с редица болести. Опасни ли са допълнителните килограми или са симптом на нещо по-страшно, отговаря коуч Александра Иванова.
Как да преборим безсънието през есента

Как да преборим безсънието през есента

Есента, промяната на времето, студът често са причина да се въртим в леглото по цяла нощ и да се чудим какво да правим. На какво се дължи този проблем и как да си помогнем, попитахме д -р Даниела Чавдарова.
Динята сваля кръвното, пъпешът – холестерола

Динята сваля кръвното, пъпешът – холестерола

Вкусни, ароматни, освежаващи. Динята и пъпешът са съкровища на масата през лятото. Какво ги прави приятел на сърцето, бъбреците и стомаха? И защо са полезни със семките? Попитахме д-р Райна Стоянова.
Фреш вместо енергийна напитка

Фреш вместо енергийна напитка

Независимо дали е време за купон или тежък ден в офиса, мнозина посягат към енергийните напитки. Защо трябва да внимаваме с тонизиращите кенчета и с какво да ги сменим? Отговаря диетологът проф. Донка Байкова.

Преборете жегите с домашна лимонада

Преборете жегите с домашна лимонада

Лятото е сезон, в който природата ни предлага всичко необходимо за ядене, за да може тялото ни да функционира добре. Но кое е най-подходящо за жегите, попитахме д-р Галина Арабаджиева.
Две седмици отпуска не стигат

Две седмици отпуска не стигат

Ваканцията е най-силното „хапче за щастие”. Как да й се насладим максимално? И най-лесно да се адаптираме след нея, завръщайки се, пълни с настроение и идеи? Отговаря проф. Захарина Савова.

Как ни лекува любовта към себе си

Как ни лекува любовта към себе си

Бясното преследване на щастието често се оказва най-прекият път към нещастието. В стремежа да сме успешни, красиви, добри и усмихнати ставаме мазохисти. Как да се обикнем отново? Разкрива Лидия Петкова.
Бира с мярка пази сърцето

Бира с мярка пази сърцето

Бирата нерядко влиза в ролята на "най-добър приятел на човека". Оказва се обаче, че пивото може да е помощник на сърцето и щит срещу възпаления. Стига да е с мярка. Каква трябва да е тя? Попитахме д-р Лалка Рангелова.
Хапвайте череши при анемия и артрит

Хапвайте череши при анемия и артрит

Вкусни, сочни и лековити. Черешите са истински дар за здравето в началото на лятото. Как помагат при безсъние, ставни проблеми и нередовен стомах? И могат ли от приятел да станат враг? Отговаря доц. Светослав Ханджиев.
1 2 3 4 5 »

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. Това е съвместен проект на Clinica.bg и Българското дружество по неврология.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2017