Пулмология

Скенер разпознава белодробната фиброза

05-10-2017 07:19
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Скенер разпознава белодробната фиброзаЗадух, умора и трудно дишане идават болестта, трудно е ходенето дори до магазина, казва Тодор Мангъров
Идиопатичната белодробна фиброза (ИБФ) е част от списъка с редки заболявания, поддържан от Министерството на здравеопазването. Болестта е коварна, защото бързо прогресира и често е фатална. В ранен стадий могат да я разпознаят само специалистите по белодробни болести, затова е важно оплакванията на пациентите да не се подценяват. Какви са симптомите на заболяването и защо болните се лекуват с медикаменти за пулмонална хипертония? Споделя Тодор Мангъров, председател на Асоциация „Пулмонална хипертония". Той беше участник и във велопохода в подкрепа на пациентите с ИБФ, на който clinica.bg беше медиен партньор.

Задух, трудно дишане, умора. Това са издайниците на белодробната фиброза. Както и на обикновената пневмония, хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и почти всеки друг проблем с белите дробове. Личните лекари обикновено не разпознават рядкото заболяване, затова

диагнозата у нас не се поставя навреме.

Колкото по-късно бъде диагностициран пациентът, толкова по-лоша е прогнозата за развитие на болестта му. Обратното също е в сила – рано поставената диагноза дава всички шансове за контрол на състоянието и воденето на по-пълноценен начин на живот.Тодор Мангъров е не само председател на Асоциация „Пулмонална хипертония", но и пациент с тази диагноза вече от 10 години. Рядкото заболяване преобръща живота му през 2006 г., когато е на 34 г. През 2012 г. претърпява животоспасяваща операция във Виена от екипа на прочутия хирург проф. Валтер Клепетко. Преди нея едва успява да изкачи 10 стъпала, а след нея изминава 3200 км. на колело съвсем сам в Африка. От тогава до днес е участник във всички велопоходи, посветени на борбата с белодробната хипертония. 
Освен с болестта, Тодор се сблъсква и с недостатъците на българската здравна система, която през 2006 г. не осигурява лечението на пациенти като него. За да защити правата си, той завежда и печели дело срещу бившия здравен министър д-р Евгений Желев за дискриминация поради неосигурена терапия. Само няколко години по-късно медикаментите вече са включени в списъка на здравната каса и болните с пулмонална хипертония имат достъп до лечение.

 „В Европа има пациенти, които дълги години се лекуват успешно и все още са живи и работоспособни – нещо, с което в България, уви, не можем да се похвалим. Тук болните се откриват в късен стадий, когато фиброзата е бързо прогресираща, и дори да се приложи съвременната терапия, болестта продължава да прогресира”, разказва Тодор Мангъров. Съветът му е личните лекари и пациентите да не подценяват оплакванията си и при съмнения винаги да се обръщат към специалист.

Ако белодробната фиброза може ясно да се види на рентгенова снимка, значи е в напреднал стадий, твърдят експертите.


Ранната диагностика се прави със скенер,


а специалистите различават специфичен шум в белите дробове. Звукът наподобява разлепване на велкро и е типичен само за белодробната фиброза. „В комбинация с още един от типичните симптоми – леко барабанна форма на ноктите, трябва да е сигнал за лекарите, че не става въпрос за обикновена настинка или алергия”, допълва Мангъров.

Рядкото заболяване най-често се провокира от твърде дълго излагане на замърсен въздух и прашна среда. Най-често боледуват работниците в циментовите заводи и мините. Сред основните рискови фактори е и тютюнопушенето, заради твърдите частици, които се поглъщат с дима. Най-коварна е идиопатичната форма на белодробната фиброза, защото тя на практика няма причинител.


Белият дроб започва от само себе си да се променя


– фиброзната тъкан се разраства неконтролируемо, замествайки функционалната тъкан на белия дроб. Той на практика започва да се самоунищожава, уточнява Мангъров. „Един от хората, които познавах, тъй като почина в рамките на година, сподели, че се е занимавал със строителство на пътища в пустинята и близо 20 години е работил в изключително прашна среда. Когато го диагностицираха, беше отбелязано, че има професионална обремененост”, допълва представителят на пациентите.

Обикновено хората с белодробна фиброза са силно ограничени в двигателната си активност. Умарят се лесно, а физическите усилия ги затрудняват. Налага им се да преосмислят дори ежедневни дейности, като ходенето до магазин. Спортът е абсолютно немислим, освен ако не е съобразен със състоянието на пациента и не се касае за вид йога или дихателни упражнения. Когато белодробната фиброза е в напреднал стадий, движенията стават почти невъзможни. На пациентите обикновено се налага да напуснат работа и да се пенсионират по болест, разказва Мангъров.  

„Със съвременните медикаменти обаче прогресът на заболяването може да бъде отложен за неопределено време. Проблемът е, че


единствената налична терапия не се реимбурсира


от здравната система и остава за сметка на пациентите. Става въпрос за лекарства, които стопират развитието на болестта, когато тя е хваната навреме, и доказано удължават живота. Лечениет обаче струва около 5000 лв. и определено не е по джоба на пациентите. „Фирмите-производители са две и трябва да призная, че прилагат политика изцяло в интерес на болните, защото когато си купят една опаковка, втората им се дава безплатно. Ясно е, че фирмите са на загуба от това, но поне дават някакъв шанс  на пациентите да се лекуват”, коментира Мангъров.

Когато медикаментите спрат да действат,


трансплантацията също е вариант,


но реализацията й е сложен и още по-скъп процес, защото този тип операции все още не се извършват в България. Освен това липсва и подробна статистика колко хора страдат от заболяването и каква част от тях се нуждаят от скъпо лечение или присаждане на нов бял дроб. „Това не означава, че тези пациенти ги няма. Те просто са недиагностицирани”, категоричен е Мангъров.

Повечето хора с белодробна фиброза развиват белодробна хипертония в даден етап от заболяването и тогава се лекуват с медикаментите за това състояние. Те са съдоразширяващи, но не са 100% ефективни, защото не атакуват фиброзата, а се борят с причинителя на белодробната хипертония – високото кръвно налягане на кръвоносните съдове в белите дробове. С този тип медикаменти обаче също има проблем, защото и те не се реимбурсират от здравната каса. Терапията струва 2-3 хил. лв. и е безплатна за пациентите с идиопатична белодробна хипертония, но не и за тези с фиброза, развили в последствие болестта.


„Колкото и да е скъпа терапията, животът на хората няма цена.


Моят живот ми е скъп и аз бих направил всичко, за да го запазя, без значение колко ще ми струва това”, споделя председателят на Асоциация „Пулмонална хипертония”.

Това е и основният мотив, с който пациентите търпеливо чакат появата на напълно безплатна лекарствена терапия. Още през 2016 г. двете фирми-производителки са подали своите заявления за включване на скъпите им продукти в списъка с медикаменти, реимбурсирани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). До този момент Комисията по цени и реимбурсиране е заседавала два пъти, но лекарствата така и не попадат в този списък. Тоест, повече от 12 месеца пациентите с белодробна фиброза заплащат сами скъпата терапия на рядкото си заболяване. И чакат решение на проблема от държавата. Епилепсията е цяла палитра от заболявания

Епилепсията е цяла палитра от заболявания

В момента се оптиваме да въвеждаме методи, които не са налице в много от страните по света, каза доц. Красимир Минкин, неврохирург в столичната Университетска болница "Св. Иван Рилски"
Емболизация на простатата маха катетри

Емболизация на простатата маха катетри

Как иновативна процедура с впръскване на запушващи микросфери в кръвоносните съдове на простатата помага на възрастни пациенти да се освободят от неудобството, разказва д-р Борислав Борисов от болница "Тракия"

Хепатитът е агресивен при възрастните

Хепатитът е агресивен при възрастните

В Европейска седмица на тестването за ХИВ и вирусни хепатити, която стартира от 26-30 ноември, потърсихме професор Красимир Антонов, за да ни разкаже повече за коварните вируси.
Анаболите са бич за сексуалното здраве

Анаболите са бич за сексуалното здраве

Диагнозата еректилна дисфункция е често срещана у нас. Защо е така и кога трябва да потърсите помощ, разказва специалистът по урология и андрология д-р Александър Заимов.
Ще изследваме депресиите при лекарите

Ще изследваме депресиите при лекарите

Хората с психически заболявания се увеличават в цял свят. В същото време от ключово значение са условията в клиниките и комплексното лечение. Каква е ситуацията у нас, какво се случва с болниците, попитахме проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия и началник на Клиниката по психиатрия в "Александровска" болница.
Увеличават се бронхиалните астми

Увеличават се бронхиалните астми

Със застудяването на времето дихателните пътища стават по-уязвими. За кои белодробни болести трябва да бъдем особено бдителни, попитахме д-р Радка Александрова. 
Обида отключва анорексия

Обида отключва анорексия

Какво може да доведе до анорексия, какви са симптомите и етапите на поражение на заболяването, как една уж "безобидната обида" може тежко да поболее другия, попитахме проф. Донка Байкова.
Ракът на белия дроб се увеличава и подмладява

Ракът на белия дроб се увеличава и подмладява

Често зад тютюнджийската кашлица се крият коварни белодробни болести като онкологичните, казва пулмологът д-р София Ангелова
30 инвазивни кардиологии са ни достатъчни

30 инвазивни кардиологии са ни достатъчни

За да имат възможност да внасят ред в системата, медицинските дружества трябва да са част от Лекарска камара, казва доц. Божидар Финков

Имунотерапията е надежда за хората с глиобластом

Имунотерапията е надежда за хората с глиобластом

Резултатите са повод за размисъл и за разчупване на съществуващите канони на конвенционално лечение в онкологията, казва д-р Емануил Найденов

1 2 3 4 5 ... 29 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ваксинирани ли сте срещу морбили, а децата ви?

Февруари 2019