Напрежение

Бизнесът притеснен от договарянето на отстъпки

04-10-2017 08:23
Около 17 са новите молекули, чиято реимбурсация е под въпрос, няма проблем, уверяват институциитеБизнесът притеснен от договарянето на отстъпки
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Ежегодното договаряне на отстъпки при медикаментите, които плаща здравната каса този път изправи на нокти бизнесът. Заради промените в Наредба 10, с които се въвеждат нови форми на отстъпки процесът се забавя и е на път да възпрепятства реимбурсирането на нови медикаменти догодина, опасяват се фармацевтичните компании. Няма да има проблеми, успокояват обаче институциите.

Около 17 са новите лекарства, които са заложници на процеса по договаряне на отстъпките. Сред тях са медикаменти на различни компании – Пфайзер, Рош, Абви, Джензайм, Амджем, Eвофарма, Гедеон Рихтер, Ново Нордиск, Ели Лили, МСД, Новартис и др. Всички 17 лекарства са получили одобрение за заплащане с публични средства от Комисията за оценка на здравните технологиии тази година. Тя пък е нужна, за да кандидатстват за включване в позитивния списък.

Без да имат договорена отстъпка за реимбурсация

това е невъзможно. В същото време, ако медикаментите не влязат в позитивния списък до края на годината, няма как да кандидатстват за реимбурсация през цялата следваща година. Това е така, защото касата добавя нови молекули, които да плаща, веднъж на 12 месеца или с оглед на започналия вече цикъл - всеки януари. Ако това не стане, тези медикаменти ще могат да се реимбурсират едва от 2019 г.


Така излиза, че разковничето за плащането на новите

медикаменти е навременното договаряне на отстъпки. Изгледите това да се случи според бизнеса обаче са под въпрос заради очакваните промени в Наредба 10. В момента тя е качена за публично обсъждане на сайта на здравно министерство и се очаква да бъде приета едва към края на месеца. Най-вероятно заради това договаряне за отстъпки за тези медикаменти касата още не провежда.


Към момента е започнала само процедурата за договаряне

на отстъпки за лекарствата, които са сами в група и се реимбурсират и сега, а броят им не е никак малък. Процедурата за тях официално стартира от 29 септември, не е ясно обаче дали и тя ще се финализира навреме. Фирмите имат на разположение един месец за подаване на предложения към касата, а след това те трябва да бъдат обсъдени с експертите във фонда. Проблемът е, че компаниите не могат да дадат отстъпка без да я съгласуват с централите си. А в момента те няма как да поискат различен размер от традиционните 10%, които са фиксирани в сегашния вариант на наредбата. С очакваното влизане на промените към края на месеца обаче тяхното предложение вече няма да е актуално и те ще трябва в рамките на няколко дни да го коригират. Това няма как да стане без съгласието на централите им, което е трудно да получат толкова бързо.


От здравната каса обаче са категорични, че 

проблеми няма да има и всички нормативни актове ще бъдат спазени, а пациентите няма да останат без съвременно лечение. Отлагането на реимбурсирането на новите молекули с една година обаче ще намали значително разходите на касата за следващата година и ще й даде глътка въздух. Причината е, че бюджетът на фонда традиционно не достига за всички здравноосигурителни плащания, а лекарствата са едно то най-тежките пера. Тази година се очаква разходът за тях на касата да мине 1 млрд. лв. въпреки приспадането на отстъпките. Цифрите показват, че през последните години разходите на фонда за медикаменти отчитат стабилен ръст, който се движи между 50 и 100 млн. лв. Основна част от формирането му са точно иновативните молекули. Според доклада на министерство на финансите до Надзора на НЗОК през 2015 г. започва реимбурсацията на 8 нови молекули за таргетна терапия, разходът за тях 6.8 млн. лв.

През миналата година обаче той е скочил над 4 пъти

или е станал над 28 млн. лв. В същото време през 2016 г. касата започна да плаща още 13 нови молекули, чието бюджетно въздействие все още не е оценено, се казва в анализа. Затова е напълно възможно институциите да искат да разсрочат във времето бремето на увеличаващите се разходи. Още повече, че нарастването на средствата за медикаменти провокира допълнително напрежение в средите на лекарите, където фалитите на държавни и общински болници чукат на вратата на властите.


Пуснаха бюджета на НЗОК

Пуснаха бюджета на НЗОК

ГЕРБ подкрепи на първо четене парите на здравната каса в зала, но депутатите обещаха сериозни корекции на второ четене

И Бюджетната комисия писа 2 на здравеопазването

И Бюджетната комисия писа 2 на здравеопазването

Депутатите и там отхвърлиха проекта за парите на НЗОК за 2024 г., основните причини за това бяха липсата на реформи в болничната помощ, високото доплащане и разходите за лекарства

52 млн. разлика в предложенията за онколекарствата

52 млн. разлика в предложенията за онколекарствата

Ако депутатите приемат варианта на ГЕРБ, за година НЗОК ще спести едва 8 млн. от разликата в цените в болниците, а с този на ПП-ДБ - 60 млн.

Пет организации в платформа за решения

Пет организации в платформа за решения

Настояваме за активно и равноправно участие в обсъждането и изработването на прозрачна за обществото пътна карта за дигитализация на всички етапи по веригата на снабдяването с лекарства, казват те в отворено писмо до властите
Антибиотици и на хартия до 1 април

Антибиотици и на хартия до 1 април

До тогава се удължава и възможността за изписване на жълти и зелени рецепти по досегашния ред, предвижда проект за промени в Наредба на МЗ
Ядрените изследвания намират място в борбата с рака

Ядрените изследвания намират място в борбата с рака

Те са от съществена важност за медицината и здравето на европейците, казва еврокомисарят Илиана Иванова

Вкарват Протонния център в бюджета

Вкарват Протонния център в бюджета

ГЕРБ, БСП и ДПС обявиха, че ще подкрепят заделянето на средства, а от ИТН обявиха, че дори ще входират предложението официално в Парламента

Бюджетът на НЗОК стимулира профилактиката

Бюджетът на НЗОК стимулира профилактиката

Феноменален ръст от над 1.1 млрд. лв. се залага в бюджета на здравната каса за следващата година. Ще доведе ли това до нещо по-добро за пациентите, ще седят ли политики зад тези средства и какви, справя ли се здравния министър и ще подкрепи ли ПП кандидата на ГЕРБ за подуправител на НЗОК, попитахме доц. Васил Пандов. 

Малка крачка назад за е-рецептите

Малка крачка назад за е-рецептите

Те остават изцяло за диабета, при антибиотиците се въвежда гратисен период до април, а междувременно тръгва пилотен проект с електронно предписване на всички лекарства

Днес решават за е-рецептите

Днес решават за е-рецептите

Среща по темата ще проведе в Министерски съвет премиерът акад. Николай Денков със здравните власти и съсловието
1 2 3 4 5 ... 141 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Декември 2023 Предишен Следващ