Резултати

Наказват две болници заради Спас Добрев

03-10-2017 09:15
Clinica.bg

press@clinica.bg
Наказват две болници заради Спас ДобревЛинейката се е забавила заради кадровия дефицит в системата, казват от агенция „Медицински одит
Две болници ще бъдат наказани за закъснялото лечение и смъртта на Спас Добрев. Това стана ясно от резултатите от проверката на агенция „Медицински одит", които здравното ведомство оповести днес.

Двете болници са Пирогов и „Св. Ив. Рилски", където мъжът е бил лекуван първоначално. Причината, поради която ще бъде санкционирана спешната клиника, е отказаното лечение на пациента, въпреки тежкото му състояние. Констатациите на агенция „Медицински одит" съвпадат напълно с резултатите и от вътрешната проверка, която извърши директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов. В резултат на това той вече уволни трима души.


„Св. Ив. Рилски" също ще търпи наказателна отговорност,


защото пациентът е напуснал лечебното заведение преди да завърши терапията му. Въпреки че, според съпругата му, това е станало по негово желание, няма документи, които да го доказват, се казва в резултатите от проверката.

Без вина е третата болница в случая – „Александровска", където мъжът е починал след положените грижи за него. Същите резултати констатира и вътрешната провера на болницата.


Според инспекторите от „Медицински одит" Спешна помощ

също няма вина в инцидента. Линейката е била оборудвана с всичко необходимо, а е закъсняла, защото няма кадри в здравната система. На 16 септември – в деня на инцидента, линейките са били 12, а постъпилите повиквания 275 броя, пише в доклада. От него обаче не става ясно какви ще са наказанията за двете болници, нито какви мерки ще се вземат за предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще. Резултатите от проверките тепърва ще бъдат анализирани, за да се прецени какви санкции да бъдат наложени на провинилите се лечебни заведения, уточняват от Министерството на здравеопазването.

Публикуваме резултатите от проверката Едно:Едно

На 12.09.2017 г. пациентът С. Д. е приет за планово лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" по клинична пътека „Диагностика и лечение на левкемии" (минимален болничен престой – пет дни). На 15.09.2017 г. пациентът е напуснал по собствено желание, като към документацията му не е приложено подписано информирано решение за прекратяване на престоя, какъвто документ е задължително изискуем съгласно чл. 20, ал. 3 от Наредба 49/ 18.10.10. Съпругата на С. М. Д. декларира, че по изрично нейно настояване и със съгласието на лекуващия лекар, на болния е разрешено прибиране у дома. За констатираните нарушения са образувани административнонаказателни производства.

На 16.09.2017 г. в 16:19 ч. към ЦСМП е подаден първият сигнал за пациента С. М. Д., като оплакванията са за ниско кръвно налягане и задух. В 17:45 ч. (час и двадесет минути след първото обаждане) адресът е посетен от екип на ЦСМП, който извършва преглед, поставя диагноза и констатира необходимост от спешно транспортиране до лечебно заведение.

Дневното дежурство на 16.09.2017 г. в ЦСМП - София е обезпечено от 12 екипа: 3 реанимационни и 9 лекарски, а постъпилите повиквания в ЦСМП са общо 275 броя.

В 18:15 ч. болният е в УМБАЛСМ „Пирогов", където поради отказ за преглед и прием на пациента, се налага същият да бъде транспортиран в УМБАЛ „Александровска" (18:25 ч.).

Линейката, осъществила транспорта на пациента, е била оборудвана с цялата необходима апаратура съгласно изискванията на Медицински стандарт „Спешна медицина".

Проверката посочва, че съществува проблем със забавяне на спешните екипи на ЦСМП, гр. София, като проблемът е свързан с кадровия дефицит в системата.

Пациентът не е регистриран в болничната информационна система на „Пирогов". Липсват документирани данни за извършен преглед, не са проведени клинико-лабораторни изследвания за доказване или отхвърляне на работната диагноза на ЦСМП. Насочен е устно към друго лечебно заведение.

За всички установени нарушения ще бъдат образувани административнонаказателни производства.

Проведените диагностично-лечебни дейности на пациента С. М. Д. при спешната му хоспитализация в Университетска болница „Александровска", са в пълен обем и съответстват на състоянието на пациента. Въпреки извършените реанимационни действия, в 20:25 ч. настъпва летален изход.

След депозирана от съпругата на пациента молба за освобождаване от аутопсия, не може по категоричен начин да бъде определена основната причина за смъртта.

В писмото на съпругата на пациента са засегнати въпроси от морално-етичен характер, за които ИАМО е сезирала Комисията по професионална етика към БЛС.Съдят лекарка за фалшиви рецепти

Съдят лекарка за фалшиви рецепти

Измамата позволила аптекар да източи над 365 лв. от здравната каса
Сезираха ИАМО за опасен гинеколог

Сезираха ИАМО за опасен гинеколог

Сигналът подадоха от Майчин дом заради македонски лекар, който работел при тях на граждански договор
И болницата във Враца е на ръба

И болницата във Враца е на ръба

МЗ ще търси начин да увеличи работещите в Спешна помощ, заяви министър Николай Петров

Пропуските на колегите не са били фатални

Пропуските на колегите не са били фатални

Всички плюят здравната система, но лекарите правят чудеса за хора, които не познават, казва д-р Мирослав Ненков
От трагедията до комедията на лекарските грешки

От трагедията до комедията на лекарските грешки

За изминалите 10 години пациентите са завели 240 дела за лекарски грешки, сочи проучване на адвокат Мария Шаркова. Заедно с нея подбрахме някои от най-интересните случаи, които да ви представим.

ВМА без нарушения при жената със сепсис

ВМА без нарушения при жената със сепсис

Вътрешната проверка на болницата показа, че са спазени всички правила, казаха ВМА

Завели сме 240 дела за лекарски грешки

Завели сме 240 дела за лекарски грешки

Най-честите причини са съмнения за погрешни диагнози или неправилна терапия, показва изследване
Тази седмица казват за Спас Добрев

Тази седмица казват за Спас Добрев

Предварителните резултати от проверката на Медицински одит се очаква да са готови още в началото й

Пациентите срещу протеста на Пирогов

Пациентите срещу протеста на Пирогов

Винаги сме подкрепяли спешната болница, но сега са нарушени правата на хората, казват от „Заедно с теб"

Петдесет на протест пред Пирогов

Петдесет на протест пред Пирогов

Тук сме заради преждевременните уволнения на колегите си, не искаме „лов на вещици", казаха медиците

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юли 2020