Горната граница се повишава на 65%, предвижда промяна в наредба на земеделското министерство
Clinica.bg
press@clinica.bg
Горната граница на съдържанието на вода в саламуреното сирене да се увеличи до 65%. Това предвижда проект за промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти на земеделското министерство.
Те са предложени през проект за промяна на друга наредба – тази за изискванията към плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладено пюре от кестени. Измененията касаят т.н. саламурено сирене с повишено водно съдържание.
Прецизира се, че този вид сирена
трябва да имат съдържание на вода не повече от 65 на сто. В проекта също така е записано, че „наименованието „прясно мляко" се използва за млечен продукт, получен от сурово мляко, претърпяло процес на пастьоризация при температура най-малко 71,7 °С за 15 секунди или друг процес на пастьоризация за получаване на еквивалентен ефект, при който температурата не надхвърля 95 °С, последвано веднага след пастьоризацията от охлаждане до температура не по-висока от 6 °C.
В процеса на пастьоризация се
допуска изменение на естествената масленост на млякото чрез отнемане или добавка на млечна сметана".
Проектът касае и някои други промени. Така например на етикета на бурканите с мед задължително ще трябва да бъде посочвано коя е страната на произход
Такъв дял са били те у нас през 2023 г., спрямо 28.2% през 2018 г., със затлъстяване са 15.2% при 12.4% пет години по-рано, показват данни от проучване на НЦОЗА
Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки. Политика за бисквиткитеСъгласен съм