Обещано

Няма да се доплаща за кардио-дефибрилатори

02-10-2017 12:47
Clinica.bg

press@clinica.bg
Няма да се доплаща за кардио-дефибрилаториСамо 1 на 10 пациенти с внезапен сърдечен арест се лекува, останалите умират преди да стигнат до болницата
Рисковите пациенти, преживели един сърдечен арест, да не доплащат за поставяне на кардиовертер-дефибрилатори. Такава промяна обещаха заместник-министърите на здравеопазването Лидия Нейчева и д-р Мирослав ненков по време на IV Национален конгрес по кардиостимулация и електрофизиология. Той се проведе от 29 септември до 1 октомври с организацията на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България (ССКЕБ) и Дружеството на кардиолозите.
По думите на зам.-министър Нейчева, първата стъпка към пълната реимбурсация на устройствата може да бъде направена, като те се включат в централизираната онлайн платформа за търгове. Така цените им на първо време ще паднат, докато се намери начин те да бъдат безплатни за пациентите. В момента кардиовертер-дефибрилаторите се покриват само частично от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Тя отпуска 6 000 лв., а пациентите доплащат още толкова,

за да ги получат. „Нещата при нас са катастрофални. Последни сме в Европа по имплантиране на кардиовертер-дефибрилатори, защото пациентите трябва да си ги доплащат. А в цяла Европа, дори и във всички балкански държави, тези устройства са безплатни за пациентите”, коментира доц. Светослав Йовев, завеждащ  Отделение по кардиостимулация, имплантиране на кардиовертер дефибрилатори и ресинхронизиращо лечение в УМБАЛ „Св. Екатерина”.

Зам.-министър Ненков допълни, че практиката може да бъде въведена и у нас, но поиска обосновано становище за броя на болните, които годишно биха имали нужда от такива устройства.

 

Като гаранция, че няма да се спекулира с поставянето им

 

без да е необходимо, допълни д-р Ненков. Според него експерти от гилдията трябва да участват в курсовете на новия Национален център по обучение и квалификация в спешната помощ, за да обучат спешните медици да разпознават симптомите на внезапна сърдечна смърт. Д-р Ненков обеща, че с очакваните 160 млн. лв. по европрофондовете 400 линейки ще бъдат оборудвани с модерна апаратура, но трябва да се представи спецификация за дефибрилаторите, които да се поставят в колите.   

Според статистиката 90% от хората, които получават внезапен сърдечен арест, губят живота си преди да стигнат до болница, а само един на всеки 10 пациенти се лекува ефективно. В световен мащаб има около три милиона случаи на внезапна сърдечна смърт на година с

 

преживяемост под 1%.

 

В САЩ случаите са около 450 000, а в Европа – 400 000. Допълнително случаите на знакови заболявания на съвремието като инсулт, рак на белия дроб, рак на гърдата и СПИН едва достигат броя на пациентите, които загиват от внезапна сърдечна смърт. Ето защо този проблем се очертава като убиец №1 сред незаразните заболявания в света, отбелязват експертите.

Близо 80% от случаите на внезапна сърдечна смърт възниква при хора с коронарна болест на сърцето, а вече повече от 25 години основният метод за превенция на състоянието е имплантирането на кардиовертер-дефибрилатор. Проучвания показват, че тези устройства намаляват с 30 до 40% смъртността от ритъмни нарушения и общата сърдечна смъртност. Днес в Европа те се имплантират на 500 пациенти на милион население, а в САЩ – на близо 1000 пациенти на милион население. За сравнение у нас се поставят едва около 20-25 устройства годишно.Новата детска болница ще се строи по стария договор

Новата детска болница ще се строи по стария договор

Ананиев продължава да смята, че изоставеното скеле е правилният вариант
Сестрите ще работят и самостоятелно (ОБНОВЕНА)

Сестрите ще работят и самостоятелно (ОБНОВЕНА)

Министерски съвет ще избира болница на властта по предложение на здравния министър
НЗОК все още не плаща кислородните апарати

НЗОК все още не плаща кислородните апарати

Чака се Експертният съвет по белодробни болести да предостави критериите, по които ще се отпуска техниката
Пишат критерии за мозъчната стимулация

Пишат критерии за мозъчната стимулация

Двойно са скочили пациентите, които се нуждаят от апаратите, а те струват над 40 000 лв. за брой
Сменяме личния лекар до края на юни

Сменяме личния лекар до края на юни

Това може да стане и он лайн, не е необходимо да се информира настоящото джипи
В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

В „Александровска“ изследват безплатно стероиден профил

От 8 до 10 юни ще преглеждат без пари за бъбречни заболявания
Очаква се свръхпоток в болниците

Очаква се свръхпоток в болниците

Надзорният съвет на НЗОК отпусна допълнителни средства на болниците и медиците, за да се справят с последиците от пандемията. Ще помогнат ли те за оцеляване на лечебните завединия, попитахме д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ и представител на синдикатите в Надзорния съвет на НЗОК.
Психичното здраве на българите не се подобрява

Психичното здраве на българите не се подобрява

Стресът, качеството на живот и условията на труд са сред причините за това, сочат изводите от Годишния доклад за здравето на гражданите
БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

БСП иска регламент за 85% в Закона за бюджета на НЗОК

Да бъде записано, че компенсациите за лекари и медици са безвъзмездни, предлагат от левицата
НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

НЗОК плаща над 71 млн. по мярката 85% за април

Средства по тази линия ще получат и специализираните болници за рехабилитация
1 2 3 4 5 ... 216 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2020