Любопитно

Кафето като профилактика

01-10-2017 07:51
Clinica.bg

press@clinica.bg
Кафето като профилактикаАроматната напитка предпазва от диабет тип 2, Паркинсон и рак на черния дроб, особено, ако прибавите към нея усмивка
Какво е денят без чаша кафе ... две, три, четири! Малцина са тези, които не прекаляват с ароматната и тонизираща напитка на нашата географска ширина. Само за година в България се внасят над 32 хил. тона кафе предимно от Италия, Панама и Германия, а всеки човек изпива средно над 1.7 килограма, показват последните данни на НСИ. Затова в деня на кафето решихме да потърсим отговор на най-важния въпрос – опасно ли е то за здравето ни.

От години на кафето са приписвани безброй грехове. То е обвинявано, че има роля в появата на много заблявания – от забавянето на растежа до сърдечносъдови проблеми, казва д-р Доналд Хенсруд от известната американска болница „Майо Клиник". Но новите научни изследвания показаха, че то може да има и ... добри страни.

Като начало откритията не показали връзка между пиенето на кафе и повишения риск от появата на сърдечни проблеми или рак. Напротив, някои изследвания разкрили, че има връзка между ароматната напитка и понижаването на смъртта от инфаркт например.

Според д-р Хенсруд този обрат в научните открития

може би се дължи на факта, че преди не се е отчитал фактът, че рисковите групи за сърдечносъдови заболявания – пушачите и обездвижените хора, са и любители на кафе. Обстоятелството, че пият от ароматната напитка обаче няма нищо общо с вредите, които са им нанесли цигарите или повечето килограми.

Още по-добрата новина е, че новите изследвания са показали и някои ползи от пиенето на кафе. Сред тях са защита от Паркинсон, диабет тип 2 и заболявания на черния дроб, включително рак. Според учените кафето подобрява когнитивните ни функции и намалява риска от депресия. Което означва, че неговите любители трябва да са по-умни и щастливи.


Разбира се има и едно голямо обаче 

Според учените пиенето на наистина силно кафе – на джезве или еспресо, води и до някои рискове – например леко повишава холестерола. Също така две или три чаши на ден може да се превърнат в проблем при много малко на брой хора – тези, които не могат добре и бързо да го усвояват по генетични причини. Ако сте сред тях, кафето наистина може да стане проблем за вашето сърце.

Колкото и странно да звучи ползите и рисковите на кафето зависят и от това как го пиете – с мляко, сметана, захар, торта, с уиски, цигара ... Добавянето на всяка нова съставка прибавя и нови свойства на кафето. Повечето от тях водят до повишаване на калориите и мазнините в организма ви или до увеличаване на плаката в артериите и натрупването на различни химически отрови. Затова не прекалявайте с кафето, особено, ако не е чисто. Но никога не забравяйте да прибавите към него усмивка. Колкото по-голяма е тя, толкова по-здрави ще бъдете, категорични са учените! Чаят намалява риска от глаукома

Чаят намалява риска от глаукома

Хората, които често пият кафе, имат по-големи проблеми с очите
Защо здрави хора получават инфаркт?

Защо здрави хора получават инфаркт?

Лошият холестерол е главният виновник за внезапните инциденти при хора на средна възраст, твърди испанско проучване
Компотът гони махмурлука

Компотът гони махмурлука

Лекарите са категорични, че лечение за този неприятен проблем няма
Тялото се готви за смъртта 14 години

Тялото се готви за смъртта 14 години

През последните години от живота на човек артериалното налягане постепенно започва да пада
Рибата пази от болести

Рибата пази от болести

На 6 декември празнуваме Никулден, когато на всяка трапеза трябва да има поне по един шаран
Мозъкът работи и след смъртта

Мозъкът работи и след смъртта

Британски учени достигнали до заключението, че починалите хора осъзнават какво се случва около тях в продължение на три минути след смъртта им.
ХИВ остава скрит до 3 месеца

ХИВ остава скрит до 3 месеца

Съвременната ретровирусна терапия прави вируса неоткриваем и спира разпространението на заразата
Телефонът помага на диабетици да са здрави

Телефонът помага на диабетици да са здрави

През тази година от услугата са се възползвали 100 000 пациенти в Сенегал по време на Рамадана

„Божествен плод” за божествен имунитет

„Божествен плод” за божествен имунитет

Райската ябълка е универсално средство за профилактика на редица заболявания
Какъв е рискът да получите инсулт до 5 години?

Какъв е рискът да получите инсулт до 5 години?

20 бързи въпроса в телефона определят вероятността от инциденти в бъдеще
1 2 3 4 5 ... 9 »

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. Това е съвместен проект на Clinica.bg и Българското дружество по неврология.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Декември 2017