Любопитно

Кафето като профилактика

01-10-2017 07:51
Clinica.bg

press@clinica.bg
Кафето като профилактикаАроматната напитка предпазва от диабет тип 2, Паркинсон и рак на черния дроб, особено, ако прибавите към нея усмивка
Какво е денят без чаша кафе ... две, три, четири! Малцина са тези, които не прекаляват с ароматната и тонизираща напитка на нашата географска ширина. Само за година в България се внасят над 32 хил. тона кафе предимно от Италия, Панама и Германия, а всеки човек изпива средно над 1.7 килограма, показват последните данни на НСИ. Затова в деня на кафето решихме да потърсим отговор на най-важния въпрос – опасно ли е то за здравето ни.

От години на кафето са приписвани безброй грехове. То е обвинявано, че има роля в появата на много заблявания – от забавянето на растежа до сърдечносъдови проблеми, казва д-р Доналд Хенсруд от известната американска болница „Майо Клиник". Но новите научни изследвания показаха, че то може да има и ... добри страни.

Като начало откритията не показали връзка между пиенето на кафе и повишения риск от появата на сърдечни проблеми или рак. Напротив, някои изследвания разкрили, че има връзка между ароматната напитка и понижаването на смъртта от инфаркт например.

Според д-р Хенсруд този обрат в научните открития

може би се дължи на факта, че преди не се е отчитал фактът, че рисковите групи за сърдечносъдови заболявания – пушачите и обездвижените хора, са и любители на кафе. Обстоятелството, че пият от ароматната напитка обаче няма нищо общо с вредите, които са им нанесли цигарите или повечето килограми.

Още по-добрата новина е, че новите изследвания са показали и някои ползи от пиенето на кафе. Сред тях са защита от Паркинсон, диабет тип 2 и заболявания на черния дроб, включително рак. Според учените кафето подобрява когнитивните ни функции и намалява риска от депресия. Което означва, че неговите любители трябва да са по-умни и щастливи.


Разбира се има и едно голямо обаче 

Според учените пиенето на наистина силно кафе – на джезве или еспресо, води и до някои рискове – например леко повишава холестерола. Също така две или три чаши на ден може да се превърнат в проблем при много малко на брой хора – тези, които не могат добре и бързо да го усвояват по генетични причини. Ако сте сред тях, кафето наистина може да стане проблем за вашето сърце.

Колкото и странно да звучи ползите и рисковите на кафето зависят и от това как го пиете – с мляко, сметана, захар, торта, с уиски, цигара ... Добавянето на всяка нова съставка прибавя и нови свойства на кафето. Повечето от тях водят до повишаване на калориите и мазнините в организма ви или до увеличаване на плаката в артериите и натрупването на различни химически отрови. Затова не прекалявайте с кафето, особено, ако не е чисто. Но никога не забравяйте да прибавите към него усмивка. Колкото по-голяма е тя, толкова по-здрави ще бъдете, категорични са учените! Отбелязваме Световния ден на съня

Отбелязваме Световния ден на съня

Нарушенията се превръщат в епидемия и тормозят над 45% от човечеството
Ракът на маточната шийка „умира” в Австралия

Ракът на маточната шийка „умира” в Австралия

Експерти прогнозират, че до 30-40 г. болестта ще бъде изкоренена с прилаганите ваксини срещу HPV
Нарушения в протеините издават аутизъм

Нарушения в протеините издават аутизъм

Учени са на път да открият ранни биологични тестове за заболяването
Св. Валентин в цифри

Св. Валентин в цифри

Женим се най-често през юли, след 10 години пием две бутилки вино по-малко

Смяната на времето пъди съня

Смяната на времето пъди съня

Затруднява графиците на лекарите и влаковете, води до инфаркти и трудови злополуки, казва Георги Христов

Виното е добро за здравето

Виното е добро за здравето

Умерено количество като чаша-две се оказва изключително полезно, твърди ново проучване
Влияе ли ни луната

Влияе ли ни луната

Предците ни са вярвали, че да, учените - отричат, а вие не забравяйте да се насладите на нейната красота и да помечтаете

Мария Илиева роди син

Мария Илиева роди син

Александър тежи 3 килограма и 80 грама, висок е 48 сантиметра
Клонираха маймуна за първи път в света

Клонираха маймуна за първи път в света

Китайски учени са успели да клонират две маймуни
 Тръмп качил 1.5 кг. за година

Тръмп качил 1.5 кг. за година

Въпреки че държавният глава на САЩ тежи, колкото и бейзболистът Майк Траут, определено не си приличат
1 2 3 4 5 ... 10 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Как се борите с пролетната умора?

Март 2018