Любопитно

Кафето като профилактика

01-10-2017 07:51
Clinica.bg

press@clinica.bg
Кафето като профилактикаАроматната напитка предпазва от диабет тип 2, Паркинсон и рак на черния дроб, особено, ако прибавите към нея усмивка
Какво е денят без чаша кафе ... две, три, четири! Малцина са тези, които не прекаляват с ароматната и тонизираща напитка на нашата географска ширина. Само за година в България се внасят над 32 хил. тона кафе предимно от Италия, Панама и Германия, а всеки човек изпива средно над 1.7 килограма, показват последните данни на НСИ. Затова в деня на кафето решихме да потърсим отговор на най-важния въпрос – опасно ли е то за здравето ни.

От години на кафето са приписвани безброй грехове. То е обвинявано, че има роля в появата на много заблявания – от забавянето на растежа до сърдечносъдови проблеми, казва д-р Доналд Хенсруд от известната американска болница „Майо Клиник". Но новите научни изследвания показаха, че то може да има и ... добри страни.

Като начало откритията не показали връзка между пиенето на кафе и повишения риск от появата на сърдечни проблеми или рак. Напротив, някои изследвания разкрили, че има връзка между ароматната напитка и понижаването на смъртта от инфаркт например.

Според д-р Хенсруд този обрат в научните открития

може би се дължи на факта, че преди не се е отчитал фактът, че рисковите групи за сърдечносъдови заболявания – пушачите и обездвижените хора, са и любители на кафе. Обстоятелството, че пият от ароматната напитка обаче няма нищо общо с вредите, които са им нанесли цигарите или повечето килограми.

Още по-добрата новина е, че новите изследвания са показали и някои ползи от пиенето на кафе. Сред тях са защита от Паркинсон, диабет тип 2 и заболявания на черния дроб, включително рак. Според учените кафето подобрява когнитивните ни функции и намалява риска от депресия. Което означва, че неговите любители трябва да са по-умни и щастливи.


Разбира се има и едно голямо обаче 

Според учените пиенето на наистина силно кафе – на джезве или еспресо, води и до някои рискове – например леко повишава холестерола. Също така две или три чаши на ден може да се превърнат в проблем при много малко на брой хора – тези, които не могат добре и бързо да го усвояват по генетични причини. Ако сте сред тях, кафето наистина може да стане проблем за вашето сърце.

Колкото и странно да звучи ползите и рисковите на кафето зависят и от това как го пиете – с мляко, сметана, захар, торта, с уиски, цигара ... Добавянето на всяка нова съставка прибавя и нови свойства на кафето. Повечето от тях водят до повишаване на калориите и мазнините в организма ви или до увеличаване на плаката в артериите и натрупването на различни химически отрови. Затова не прекалявайте с кафето, особено, ако не е чисто. Но никога не забравяйте да прибавите към него усмивка. Колкото по-голяма е тя, толкова по-здрави ще бъдете, категорични са учените! Спасиха бебе с плазмафереза в Пловдив

Спасиха бебе с плазмафереза в Пловдив

Методът е изключително рядък и се осъществява с дарения на студентите в МУ-Пловдив
Учете, за да живеете по-дълго

Учете, за да живеете по-дълго

ДНК проучване разкрива тайната на дълголетието
ДНК „излекува” човешки ембрион

ДНК „излекува” човешки ембрион

Учени успяха да премахнат бета-таласемия от генома на изкуствени зародиши, създадени чрез клониране
„Зика“ е оръжие срещу рак на мозъка

„Зика“ е оръжие срещу рак на мозъка

Вирусът, осакатил деца в над 30 страни, може да спаси пациентите с глиобластом
Бебе–рекордьор в болница „Тракия“

Бебе–рекордьор в болница „Тракия“

Юнакът тежи 5.430 кг и е висок цели 60 см, с майка му вече са у дома
Ужасът от кантара топи килца

Ужасът от кантара топи килца

Ако се теглите ежедневно, отслабвате по малко и без диета, откриха US учени
Диабет грози децата, които спят по-малко

Диабет грози децата, които спят по-малко

Поспаланковците са по-стройни и по-рядко имат инсулинова резистентност, откриха учени от Лондон
4 спирки по пътя към Отвъдното

4 спирки по пътя към Отвъдното

69% виждат светлината в края на тунела, 64% срещат духове, а 4% имат видения
Захарта подлудява мъжете

Захарта подлудява мъжете

Рискът от депресия и тревожност скача с 23% при господата, похапващи сладко
Отстраниха сърдечно заболяване от ембрион

Отстраниха сърдечно заболяване от ембрион

За първи път в историята учени премахнаха дефектен ген от зародиш и предричат появата на бебета без болести
1 2 3 4 5 ... 8 »

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. Това е съвместен проект на Clinica.bg и Българското дружество по неврология.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Одобрявате ли проекта за бюджет на НЗОК?

Октомври 2017