Искам думата

Фондът да покрива замразени яйцеклетки при рак

29-09-2017 11:37
Нека да има до 3 ин витро опита на естествен цикъл, вместо един стимулиран, казват пациентитеФондът да покрива замразени яйцеклетки при рак
Clinica.bg

press@clinica.bg
Промените в постановлението за създаване на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), предложени от Министерството на здравеопазването, продължават да вълнуват неправителствените организации, ангажирани с каузата "ин витро". От там настояват фондът да осигури възможност онкоболни жени да замразяват свои яйцеклетки преди да започне химиотерапията им, за да имат шанс да забременеят след това. Clinica.bg вече публикува мнението на Мария Янева от Фондация "Искам бебе" и това на д-р Йосиф Димитров, който притежава ин витро център в столицата и предлага държавата да поема и изследванията преди ин витро процедури. Публикуваме без редакции и конкретните предложения на неправителствените организации за промени в постановлението, изпратени до Министерски съвет, до министъра на здравеопазването проф. Николай Петров и до заместника му д-р Мирослав Ненков.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ,

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

УВАЖАЕМИ Г-Н ЗАМ.-МИНИСТЪР,


Преди всичко, от името на УС на Фондация „Искам бебе", и лично от свое име, бих желала да ви благодаря за усърдната работа, професионализма и проявеното дълбоко разбиране и съпричастност към проблемите на двойките с репродуктивни проблеми у нас. С очакваните промени в горепосоченото ПМС значително ще се оптимизира работата на ЦАР и вярваме, че отново заедно - държавните институции, специалистите в областта на АРТ и ние, неправителствените организации, можем да спомогнем да се раждат повече чакани деца в България.

 

Ето и нашите предложения:

Да се поеме финансирането на замразяване на яйцеклетки на онкоболни жени, на които предстои химиотерапия, с цел

 

запазване на фертилитета им.

 

За целта да се има предвид подписания Консенсус, изработен и приет от специалисти в областта на АРТ, онкологията, държавни експерти. Провели сме разговори и имаме подкрепа на неправителствената организация „Една от 8", с която работим по този проект в тясно сътрудничество в защита на нуждаещите се от лечение и подкрепа.

Специалистите по АРТ, да имат възможност (съобразена с медицинското състояние на жената) да приложат до 3 ин витро опита на естествен цикъл, вместо един стимулиран. Това предложение е свързано с факта, че голяма част от жените се обръщат за финансова помощ към „Искам бебе" именно за

 

финансиране на ин витро опит на естествен цикъл,

 

тъй като медицинското им състояние не предполага стимулиран опит. Съответно пациентите са принудени сами да търсят финансиране, което е често пъти непосилно за тях. Считаме, че присъствието на икономист в комисията е задължително, тъй като на всяко заседание се извършва щателна проверка на финансовите документи, която трябва да се прави от специалист в областта. От 2014 година досега на всяко заседание присъства икономист, като експертната му оценка е гарант за точност, прозразност и контрол при финансирането, а също така и за изрядността на финансовите документи и предстоящите плащания. Предвид факта, че тепърва ще се увеличават публичните средства, с които държавата ще заплаща за ин витро процедури, смятаме, че

 

изключването на специалист-икономист от комисията,

 

и замяната му със специалист по образна диагностика, необходим при някои медицински казуси, не е оправдано по никакъв начин. Нека не забравяме че основните медицински специалисти в комисията са изключително ерудирани и подготвени АГ специалисти.

Изразяваме огромното си желание за съвместна среща, на която да обсъдим горепосочените предложения, както и да предприемем стъпки за последваща информационна кампания, касаеща влизане в сила на предстоящите промени. Интересът към темата е нестихващ, а ние като организации с огромен опит в областта на медиите и защита на обществени каузи, можем да съдействаме, за да се случат нещата по възможно най-добрият за пациентите начин.

 

27 септември 2017 г.

 

С уважение: Мария Янева, „ИСКАМ БЕБЕ"

Нана Гладуиш, „ЕДНА ОТ 8"

Андрей Арнаудов, ДНК


ЦАР навършва 15 години

ЦАР навършва 15 години

За това време фондът е помогнал на 38 000 двойки за инвитро, родили са се 16600 бебетата

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Нов стандарт по асистирана репродукция предлагат здравните власти. Ще се отрази ли той на Центъра за асистирана репродукция и как, очакват ли се промени във финансирането на процедурите за ин витро заради покачването на цените, добро ли е качеството на тази дейност в страната, попитахме д-р Мария Георгиева, директор на ЦАР.

25% от държавното инвитро свършва с бебе

25% от държавното инвитро свършва с бебе

Успеваемостта на различните центрове варира от 0 до 50 процента, а в някои от тях са правени едва по два-три опита
Първото ин витро беше в Медицинска академия

Първото ин витро беше в Медицинска академия

Тази година се навършват 30 години от създаването на първото бебе ин витро в България. Каква точно е историята, разказва проф. Атанас Щерев, който е „бащата" на този метод у нас.

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Кога е наистина късно за дете, защо, каква е промяната и как намаляват възможностите за забременяване по естествен път, разказва д-р Мефтуне Шефкетова. 

Откриват още една ин витро клиника

Откриват още една ин витро клиника

С нея броят на центровете за репродуктивно здраве у нас стават 37

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Менопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите
Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опит
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ