Искам думата

Фондът да покрива замразени яйцеклетки при рак

29-09-2017 11:37
Clinica.bg

press@clinica.bg
Фондът да покрива замразени яйцеклетки при ракНека да има до 3 ин витро опита на естествен цикъл, вместо един стимулиран, казват пациентите
Промените в постановлението за създаване на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР), предложени от Министерството на здравеопазването, продължават да вълнуват неправителствените организации, ангажирани с каузата "ин витро". От там настояват фондът да осигури възможност онкоболни жени да замразяват свои яйцеклетки преди да започне химиотерапията им, за да имат шанс да забременеят след това. Clinica.bg вече публикува мнението на Мария Янева от Фондация "Искам бебе" и това на д-р Йосиф Димитров, който притежава ин витро център в столицата и предлага държавата да поема и изследванията преди ин витро процедури. Публикуваме без редакции и конкретните предложения на неправителствените организации за промени в постановлението, изпратени до Министерски съвет, до министъра на здравеопазването проф. Николай Петров и до заместника му д-р Мирослав Ненков.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ,

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

УВАЖАЕМИ Г-Н ЗАМ.-МИНИСТЪР,


Преди всичко, от името на УС на Фондация „Искам бебе", и лично от свое име, бих желала да ви благодаря за усърдната работа, професионализма и проявеното дълбоко разбиране и съпричастност към проблемите на двойките с репродуктивни проблеми у нас. С очакваните промени в горепосоченото ПМС значително ще се оптимизира работата на ЦАР и вярваме, че отново заедно - държавните институции, специалистите в областта на АРТ и ние, неправителствените организации, можем да спомогнем да се раждат повече чакани деца в България.

 

Ето и нашите предложения:

Да се поеме финансирането на замразяване на яйцеклетки на онкоболни жени, на които предстои химиотерапия, с цел

 

запазване на фертилитета им.

 

За целта да се има предвид подписания Консенсус, изработен и приет от специалисти в областта на АРТ, онкологията, държавни експерти. Провели сме разговори и имаме подкрепа на неправителствената организация „Една от 8", с която работим по този проект в тясно сътрудничество в защита на нуждаещите се от лечение и подкрепа.

Специалистите по АРТ, да имат възможност (съобразена с медицинското състояние на жената) да приложат до 3 ин витро опита на естествен цикъл, вместо един стимулиран. Това предложение е свързано с факта, че голяма част от жените се обръщат за финансова помощ към „Искам бебе" именно за

 

финансиране на ин витро опит на естествен цикъл,

 

тъй като медицинското им състояние не предполага стимулиран опит. Съответно пациентите са принудени сами да търсят финансиране, което е често пъти непосилно за тях. Считаме, че присъствието на икономист в комисията е задължително, тъй като на всяко заседание се извършва щателна проверка на финансовите документи, която трябва да се прави от специалист в областта. От 2014 година досега на всяко заседание присъства икономист, като експертната му оценка е гарант за точност, прозразност и контрол при финансирането, а също така и за изрядността на финансовите документи и предстоящите плащания. Предвид факта, че тепърва ще се увеличават публичните средства, с които държавата ще заплаща за ин витро процедури, смятаме, че

 

изключването на специалист-икономист от комисията,

 

и замяната му със специалист по образна диагностика, необходим при някои медицински казуси, не е оправдано по никакъв начин. Нека не забравяме че основните медицински специалисти в комисията са изключително ерудирани и подготвени АГ специалисти.

Изразяваме огромното си желание за съвместна среща, на която да обсъдим горепосочените предложения, както и да предприемем стъпки за последваща информационна кампания, касаеща влизане в сила на предстоящите промени. Интересът към темата е нестихващ, а ние като организации с огромен опит в областта на медиите и защита на обществени каузи, можем да съдействаме, за да се случат нещата по възможно най-добрият за пациентите начин.

 

27 септември 2017 г.

 

С уважение: Мария Янева, „ИСКАМ БЕБЕ"

Нана Гладуиш, „ЕДНА ОТ 8"

Андрей Арнаудов, ДНКДават 75 хил. за ин витро в Хасково

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Миналата година над 30 двойки са получили помощ от 2 340 лв. за асистирана репродукция
Дават пари за ин витро в Търново

Дават пари за ин витро в Търново

Общината е отпуснала 70 000 лв. по програмата за асистирана репродукция
Премиерът с награда от „Искам бебе”

Премиерът с награда от „Искам бебе”

Отличен е и Владислав Горанов за осигуреното финансиране за инвитро процедури
Ако бебето остава мечта

Ако бебето остава мечта

След колко време една двойка, която иска да има дете, трябва да се обърне към специалист, ако бебето не се случва, какво трябва да нарави. На всички тези въпроси отговаря д-р Георги Николов.
Къде колко бебета ин витро се раждат

Къде колко бебета ин витро се раждат

Тук може да видите данните за всички 36 центрове в страната за 2017 г.
2344 бебета ин витро за една година

2344 бебета ин витро за една година

С 0.2% се е увеличила успеваемостта в клиниките за репродуктивна медицина, показват данните на ИАТ за миналата година

Помагат на двойки за ин витро

Помагат на двойки за ин витро

Документи се приемат в община Горна Оряховица до 30 април

Бебетата ин витро през 2016 г. вижте тук

Бебетата ин витро през 2016 г. вижте тук

13 575 процедури са направили специалистите в 36 клиники, родените деца са 2 524, показват данните на Изпълнителната агенция по трансплантации
Ще плащат за 4 опита инвитро

Ще плащат за 4 опита инвитро

Центърът за асистирана репродукция ще финансира и имплантирането на замразени ембриони

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Право на 4 пункции за добиване на яйцеклетки ще получават жените, които не отговарят на стимулация
1 2 3 4 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Адекватни ли са заложените параметри в проекта за нова здравна карта на МЗ?

Април 2018