Кардиология

Oбездвижването превръща децата в хипертоници

29-09-2017 07:24
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Oбездвижването превръща децата в хипертонициИзмерването на кръвното трябва да започне още след третата година, казва проф. Анна Кънева
Здравето на сърцето е във фокуса на вниманието на днешния ден. Без него нито един човек няма как да води пълноценен живот. За съжаление точно сърдечно -съдовите заболявания са сред най-честите, а напоследък проблеми, характерни за възрастните, започват да се появяват и при децата. Кои са те, защо дори малчуганите стават тяхна жертва, как да бъдат диагностициани, лекувани и профилактирани, попитахме проф. Анна Кънева. Тя е началник на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница (НКБ).

Спектърът със сърдечно-съдовите заболявания в детска възраст е богат. Сред тях са , вродените сърдечни малформации, нарушенията в сърдечния ритъм, възпалителните заболявания на миокарда и перикарда и дори високото кръвно налягане.


Делът на децата с артериална хипертония


и прехипертония е около 5% от юношите и това е доста тревожен сигнал, казва проф. Анна Кънева. И докато относителниядял на вторичната хипертония, която се дължи на друга причина като бъбречно заболяване, вроден сърдчен порок, нарушение във функцията на жлезите с вътрешна секреция остава почти постоянен, то делът на първичната артериална хипертония се увеличава.

Визитка

Проф. Анна Кънева е е началник на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница. Тя е водещ специалист в неинвазивната и инвазивна диагностика на сърдечно съдовите заболявания при деца и възрастни с вродени сърдечни малформации. Проф. Кънева въвежда в България транскатетърно затваряне на междупредсърден дефект и персистиращ артериален канал. Сертифициран в инвазивна кардиология, неинвазивна диагностика на сърдечно съдови заболявания, фетална ехокардиография. Има редица научни публикации в областта на интервенционалната кардиология, нарушения на ритъма и проводимостта, естествената и следоперативна еволюция на вродени сърдечни малформации.

Повишеното артериално налягане при юношите, когато няма други заболявания, се свързва с наднорменото тегло, неправилното хранене, заседналия начин на живот, генетичната предиспозиция, обяснява проф. Кънева. Проучванията, правени в България не се различават от тези в САЩ и други европейски страни и показват, че за последните 15-20 години случаите на първична хипертония сред децата са нарастнали с 1.5-2 процента, което е много тревожно.


Това са потенциалните възрастни хипертоници,


които могат да развият инфаркт, инсулт, сърдечна или бъбречна недостатъчност и ще изискват специално лечение, казва проф. Кънева.

Откриването на повишеното кръвно налягане, особено при децата не е лесно. Причината за това е както в липсата на симптоми, така и в самия процес на диагностика. За да се постави диагнозата артериална хипертония при едно дете, лекарят трябва да е измерил повишени стойности на кръвно налягане три пъти през 7 дни. Това е така, защото мачуганите се притесняват, плачат и това влияе на резултатите, казва специалистът. Освен това самата процедура се прави със специални маншети, пригодени за различните възрасти. Използването на маншета за възрастни не би дала верни резултати, предупреждава проф. Кънева.


Измерването на налягането при малчуганите


трябва да започне, след като навършат 3 годинки. Родители трябва да знаят, че стойностите на високото кръвно при децата са различни от тези при възрастните хора. За всеки възрастен пациент кръвно над 130 на 80 е повишено. Стойностите при децата се влияят от пола, възрастта и височината. Затова са създадени специални таблици, по които може да се уточни дали кръвното е нормално или не, казва проф. Кънева. „В най-общия случай може да кажем, че при всяко дете над 12 години артериално налягане над 120 на 80 не е нормално, а повишено. При едно бебе обаче и 100 мм е висока стойност", казва специалистът.


За съжаление сиптоми при есенциалната хипертония


често липсват или се появяват тогава, когато стойностите са много високи. Обикновено тогава децата чувстват главоболие, главозамайване, по-лесно се уморяват, потича кръв от носа им. Колкото по-рано се диагностицира високото кръвно и се вземат мерки за справяне с него, толкова по-добре, защото иначе постепенно настъпват множество увреждания на съдовете и сърцето.

При аутопсия на здрави деца в юношеска възраст, починали при катастрофа, в техните артерии са намирани атеросклеротични плаки, казва проф. Кънева. Това показва, че отлагането на мазнини в съдовете, които хранят организма, започва рано.


При дълготрайно високо кръвно се удебелява


мускула на сърцето и настъпва хипертрофия на лявата камера, постепенно се увреждат бъбреците и други органи, защото това е системно хронично заболяване, обяснява проф. Кънева. Добрата новина е, в ранните фази на заболяването контролът много често се постига само с промяна в начина на живот, което включва нормализиране на теглото, ограничаване приема на сол и консервирани храни, увеличаване приема на плодове и зеленчуци, и адекватна физическа активност с аеробно натоварване.


При повишено кръвно не препоръчваме фитнес


или други силови натоварвания, които водят до силно напрягане на мускулите на ръцете и краката, а плуване, тичане, туризъм, казва проф. Кънева. Физическата активност трябва да е поне три пъти седмично по 30 минути. Дори само пеша да ходят до училище е добре, защото сега се получава порочен кръг – децата са с наднормено тегло, седят по цял ден пред компютъра, пият кока кола и кафе, а майка и татко ги оставят и вземат с колата пред входа на училището, обяснява специалистът. При голяма част от децата промяната в начина на живот води до нормализиране на артериалното налягане.


За да бъде ефективна терапията обаче,


трябва да помагат и родителите. Когато в семейството има дете с повишено артериално налягане, което спазва диета, нека тя важи за цялото семейство, защото е полезна и защото така е по-лесно за него - да не се отличава от останалите членове на семейството, обяснява проф. Кънева. Освен това родителите не трябва да подценяват проблема с високото кръвно, защото то е само върхът на айсберга. И защото контролът му сега дава своите плодове в по-късна възраст, предпазвайки човек от много проблеми и усложнения, категорична е тя.

Феталната ехокардиография казва здраво ли е сърцето на бебето

Вродените сърдечни малформации са сред най-честите причини за фатални случаи при децата. Честотата им се движи между 8 и 10 на 1000 живородени деца, казва проф. Анна Кънева. Голяма част от тях се лекуват успешно с операция. За да намалят риска от появата на този проблем, бъдещите майки трябва да знаят, че създаването на сърдечно-съдвата система се извършва между четвъртата и десетата седмица от бременността и тряба да избягват рисковите фактори за увреждане на плода като алкохола, цигарите, наркотиците, както и контакти със заразно болни. Ако самите те са с хронично заболяване и приемат лекарства, трябва да се консултират със своя лекар дали медикаментите не увреждат плода и дали не трябва да се заменят с други, съветва проф. Кънева. Бременността се контролира от акушер-гинеколози с периодични прегледи и изследвания, но всяка бъдеща майка в 20-22 седмица от бремеността може да отиде на фетална ехокардиография. Ако при изследването се открият тежки сърдечни малформации, се обсъжда със семейството и лекарите какво да се предприеме – да се износи или прекъсне бременността и се избира лечебно заведение за раждане. Добре е това да стане в София, тъй като в Национална кардиологична болница са специалистите, детски кардиолози и кардиохирурзи, които ще се погрижат за бебето с вродена сърдечна малформация.Кърлежи и червеи атакуват очите

Кърлежи и червеи атакуват очите

Пазете се от неокосени ливади, носете слънчеви очила, съветва д-р Гергана Попова от УМБАЛ-Пловдив
Спасиха дете с прерязана от стъкло ръка

Спасиха дете с прерязана от стъкло ръка

Екип от над 10 лекари поели спешния случай и извършили петчасовата операция, малкият пациент е изписан с възстановен 95% двигателен обем
Първа инжекция за мускулна атрофия у нас

Първа инжекция за мускулна атрофия у нас

Проф. Ивайло Търнев приложи препарата Спинраза на 15 годишно момче
Ден на репродуктивното здраве в Пловдив

Ден на репродуктивното здраве в Пловдив

Събитието се организира от сдружение "Зачатие" за 14 път
3500 УНГ специалисти на форум в Берлин

3500 УНГ специалисти на форум в Берлин

Доц. Марио Милков от МУ Варна получи високо отличие от немското дружество по оториноларингология и хирургия на глава и шия
Умни устройства помагат на възрастни хора

Умни устройства помагат на възрастни хора

Те са предназначени и за хора с трайни увреждания в областите Враца, Видин и Монтана
Спасиха родилка в кома, след рядко усложнение

Спасиха родилка в кома, след рядко усложнение

Лекари от Пазарджик овладяват амниотична емболия – състояние, срещано веднъж на 20-30 хиляди раждания
Отказват да лекуват ХИВ-позитивни

Отказват да лекуват ХИВ-позитивни

Пациентска организация предупреди, че стигмата в обществото продължава
Четири нови терапии за диабет у нас

Четири нови терапии за диабет у нас

Лекарствата дават по-добър гликемичен контрол, каза проф. Ивона Даскалова
Откриха ново генетично заболяване

Откриха ново генетично заболяване

Новината идва след 23 години усилена работа по темата, каза проф. Ивайло Търнев
1 2 3 4 5 ... 34 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2019