15 септември

Главоболието при децата може да е сигнал за очила

28-09-2017 09:00
Най-трудно се открива и лекува „мързеливото око”, твърди офталмологът доц. Виолета ЧернодринскаГлавоболието при децата може да е сигнал за очила
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Децата не знаят, че не виждат добре. Освен това рядко се оплакват, за да не им се подиграват в училище. Родителите пък забелязват проблема чак, когато малчуганите се „залепят" за телевизора или не успеят да прочетат надписа върху някоя улична табела. Кога започва грижата за детското зрение и защо е важно очилата да се сложат навреме? Рубриката на clinica.bg „15 септември" продължава със съветите на доц. Виолета Чернодринска, ръководител на детското очно отделение в УМБАЛ „Александровска".
Характерно за повечето родители е да вярват, че децата им нямат проблеми със зрението, защото не са чули сигналната фраза „Мамо, не виждам добре”. В действителност много малко деца си дават сметка, че размазаните форми в далечината не би трябвало да бъдат такива. Освен това не са в състояние да преценят разстоянието, на което се очаква да виждат ясно, за да се оплачат, че не виждат добре. „Особено трудно се установяват проблеми със зрението,

 

когато детето не вижда с едното око,

 

защото другото компенсира. Почти няма дете, което по собствена инициатива да си затвори едното око и да съобщи на родителите си, че не вижда с другото”, споделя доц. Чернодринска. Затова и първите симптоми на нарушено зрение започват да се забелязват, когато детето тръгне на училище. Случва се самото то да сподели, че не разчита написаното на дъската или буквално се „забива” в книгите и учебниците у дома. Най-често родителите предвидливо организират първата му среща с очен лекар преди 15 септември и остават неприятно изненадани от констатациите на специалиста.Доц. Виолета Чернодринска работи като детски офталмолог вече почти 20 години. Ръководител е на детското отделение по очни болести в УМБАЛ „Александровска". Освен това е главен асистент в Катедрата по офталмология към Медицинския университет - София. През 2002 г. като млад офталмолог получава първа награда „Проф. Стоимен Дъбов" за научен принос. Специализирала е във Великобритания, Япония и Франция. Има издадени над 250 публикации и презентации в областта на детската офталмология.

Силно препоръчително е малчуганите редовно да ходят на профилактични прегледи. Те са нужни дори, когато по нищо не личи, че детето не вижда добре, защото именно късното диагностициране стои в основата на увреденото детско зрение.

 

Първото посещение при детски офталмолог

 

трябва да се направи до едногодишна възраст, второто – между 3 и 4 години и задължително в предучилищната възраст. „Профилактичните прегледи не болят, забавни са и децата ги харесват. По никакъв начин не нарушаваме комфорта им, но когато хванем проблем, имаме по-голям шанс да подобрим зрението”, изтъква предимствата на профилактиката доц. Чернодринска.    

Главоболието е един от малкото симптоми, по които родителите могат да се досетят, че децата им не виждат ясно. С този факт са запознати също общопрактикуващите лекари и дори невролозите, към които родителите често се обръщат. „Когато едно дете често се оплаква от главоболие, първо трябва да се прегледат очите, след това да се прегледа от специалист по УНГ и накрая от невролог. Защото много често причината за главоболието е нуждата от очила”, коментира офталмологът.

Родителите често се стряскат от думите на специалистите, но първата стъпка към правилната терапия на нарушеното зрение е

 

очилата да се сложат навреме.

 

Ако детето е имало нужда от очила, но по една или друга причина не е носило такива, очите страдат, защото не са им осигурени оптималните условия за правилно развитие, допълва доц. Чернодринска. Най-често късното слагане на очила води до амблиопия, тоест до т. нар. мързеливо око. При тази диагноза зрението на едното или и на двете очи не се е развило правилно и трябва да му бъде помогнато. Причината за забавянето в процеса често е силното далекогледство в бебешка възраст. По правило всички новородени са далекогледи с около 2 диоптера над нормите при разширяване на зениците. Когато стойностите са още по-високи, се препоръчва поставяне на очила. А когато това не се случи, развитието на зрението страда и най-често се стига до диагнозата „мързеливо око”.  

За да се преодолее състоянието, по-силното око се закрива със специална лепенка, а по-слабото започва да се „учи да вижда” само, тъй като цялото натоварване пада върху него. В терапията се включват специални упражнения и по-чести посещения при очния лекар, като

 

ефектът е оптимален до 15-годишна възраст

 

на децата. След това корекциите стават много по-бавно и по-трудно, категорични са експертите.

 „Лечението е продължително и изисква много усилия от страна на детето, родителите и специалистите. Затова е по-добре да не се стига до това състояние, което е напълно предотвратимо. Тежестта е дори финансова, тъй като терапията не се поема от здравната каса. Последната година, не знам по каква причина, тя беше изключена от нашите клинични пътеки и остава за сметка на пациентите”, коментира доц. Чернодринска.

В кабинета й през учебната година влизат деца с много други зрителни проблеми. Най-често срещани са късогледството, далекогледството и астигматизмът. За разлика от „мързеливото око” обаче, те не могат да бъдат излекувани, но се коригират с помощни средства – очила и лещи.

 

Късогледството и астигматизмът остават завинаги,

 

защото са обусловени от генетични фактори и наследственост. Хората обикновено се раждат с астегматизъм, а късогледството е въпрос на гени. Проявява се през първите две-три години в училище, когато проблемите със зрението по-лесно се улавят. Коригира се само с очила, докато не завърши цялостният процес по развитие на окото. Това се случва обикновено около 18-20 годишна възраст, след което вече порастналите младежи могат да се възползват от модерните лазерни операции за коригиране на зрението.   

Вместо очила подрастващите могат да ползват и лещи, стига да се научат да ги слагат и махат сами. Пазарът предлага голямо разнообразие от детски меки лещи, но употребата им е свързана с много задължения от страна на децата. Те трябва да свикнат да пазят добра хигиена на ръцете, да внимават повече в ежедневието си, а тези ангажименти често ги отказват от лещите. Затова пък те са доста предпочитани от по-големите каки и батковци, а най-вече от тийнейджърите.

 

Специалистите съветват

Давайте по-малко таблети и телефони

 

 

Ограниченото ползване на електронни устройства от подрастващите е единствената профилактика, която може да съхрани детското зрение, убедена е доц. Чернодринска. Малчуганите твърде много ги приближават до очите си, а това не само напряга очите, но и нарушава естествената им функция – да фокусират наблизо и надалеч.

Очите имат т. нар. рефлекс на акомодация – това е способността да фокусират и да виждат ясно не само на близки, но и на далечни разстояния. Когато този рефлекс се наруши, настъпва т. нар. акомодативна астенопия. В резултат децата не виждат добре наблизо и надалеч, а очите започват по-често да се възпаляват. Появява се също и специфичното главоболие за това състояние. Тогава единственото решение е предметите около нас да се гледат по-отдалеч.

„Родителите трябва да наблюдават от какво разстояние децата им гледат телефон и таблет. И ако ще гледат нещо, по-добре е това да е монитора на компютъра, защото не могат да се доближат толкова до него. При огромните модерни телевизори също трябва да се спазва разстояние", съветва доц. Чернодринска.

Смята се, че човешкото око физиологично е създадено да вижда ясно на около 40-45 см. от обектите. Всяко прекомерно скъсяване или отдалечаване на фокусното разстояние нарушава рефлекса на акомодация, а от там и зрението на децата.

 

 Открита навреме, сколиозата е лечима

Открита навреме, сколиозата е лечима

15-ти септември дойде, особено внимание родителите трябва да обръщат на подрастващите между 11 и 16 години. Каква е причината, обяснява физиотерапевтът д-р Ирина Събинова.

Свръхамбициозните родители стават опасни

Свръхамбициозните родители стават опасни

Адекватно ли е училището, какви грешки допускат родителите в стремежа си да отгледат „успешни деца". В поредицата "15 септември" потърсихме отговорите на тези въпроси от психолога Светла Стайкова.

Няма лоши деца, има лоши родители

Няма лоши деца, има лоши родители

Младежите често избухват, защото им липсват контрол и възпитание. Отговорността за тях обаче е на родителите, твърди психологът доц. Хариета Манолова
Заменете антибиотиците с чесън и мед

Заменете антибиотиците с чесън и мед

Поредицата ни, посветена на здравето на учениците продължава. Фокусът й този път е алтернативната медицина. Как да повишим имунитета на децата, попитахме д-р Мариян Иванов.

Плуването е най-полезният спорт за децата

Плуването е най-полезният спорт за децата

Наднорменото тегло e сред най-честите проблеми при учениците. Опаснo ли e здравето, защо се стига до него и как да се преодолее, попитахме д-р Антония Василева. 

Как изглежда съвременният ученик

Как изглежда съвременният ученик

Затлъстяването и проблемите със зрението са най-големите бичове за българските деца

Залягането над домашните – най-много 4 часа

Залягането над домашните – най-много 4 часа

Стресът може да се окаже по-коварен и от грипа за учениците. Как да изградим за децата си "режим за отличници", за да са здрави и бодри в час? Попитахме педиатърът д-р Веселина Димова.
Гърбът се изкривява между 3 и 7 клас

Гърбът се изкривява между 3 и 7 клас

Поредицата ни "15 септември" продължава със съвети за счупванията и гръбначните изкривявания. Защо са важни упражненията и кога трябва да се избягва спортът? Попитахме доц. Красимира Казалъкова.
Лошият чин е по-коварен от тежката раница

Лошият чин е по-коварен от тежката раница

Тежките раници, неудобните чинове и залягането над домашните са главните виновници за изкривяванията в клас. Какви проблеми издава стойката на детето? В поредицата ни "15 септември" отговаря д-р Явор Пукалски.

Закалете детето преди първия звънец

Закалете детето преди първия звънец

Може ли училището да не се превръща в мъчилище? Как децата ни да са здрави, спокойни и успешни в клас? Отговорите даваме в новата поредица "15 септември". Днес съветите са от педиатъра д-р Валери Исаев.

Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ