Не е време нито за диети, нито за преяждане
.jpeg)
Не е време за диети и преяждане
Важно е, че както недохранването, така и свръхприема на храна и мазнини на калории са енергия са нежелателни в тoва време. Можем да кажем, че този период не е време нито за диети, нито за преяждане. Нискокалорийните диети, до които хората често прибягват след празничните трапези, не са желателни, защото в стремежа за рязко отслабване се прилагат режими с дефицит на пълноценен белтък и на жизненоважни есенциални мастни киселини. Когато дневният прием на калориите падне под 1200, тоест под основната обмяна, това нарушава имунния отговор, подтиска функциите на имунните клетки, в това число B и Т лимфоцити. „Имаме клетъчен имунитет и хоморален, клетъчният – B и Т лимфоцитите oт белия кръвен ред, а хоморален – това значи антителата, които изграждаме срещу вирусните агенти", обясни проф. Байкова. С оскъдното дефицитно хранене се нарушава и клетъчния и хоморалния имунитет. При високия калориен прием също се нарушават B и Т лимфоцитите, високото съдържание на мазнини потискат функциите на тези Т клетки – клетките убийци на болестотворните агенти. Затова трябва да внимаваме калориите да не бъдат прекалено малко, както и от друга страна да не прибягваме към свръхкалорийно хранене.
По-малко мазнини
В този период е много важно мазнините да бъдат намалени. Обичайно с тях внасяме 30-32% от калориите за деня, а в този период трябва да паднат до 22%. Тоест не бива да обогатяваме храната с добавъчни мазнини да няма видими тлъстини по месото, млечните продукти да не са много високо маслени. Мазнините трябва да бъдат полиненаситени мастни киселини, ако е възможно да са богати на омега 3 мастни киселини, защото така наречените есенциални или полиненаситени мастни киселини са структурни компоненти на клетъчните мембрани и участват в имунния отговор. Например омега 3 мастните киселини потискат възпалението и образуването на тромби, намаляват риска от развитие на автоимунни реакции. Омега 3 мастните киселини участват и в производството на различни хормони, в това число еконзаноиди, които от своя страна поддържат функционалността на кръвносните съдове, потискат възпалителните реакции. Омега 3 мастни киселини се съдържат в рибата на първо място, в бобовите храни, в ядките. Обратно обаче слънчогледовото олио, с което готвим, е богато на Омега 6, полиненаситени мастни киселини, които участват в производството на екозаноиди с провъзпалително действие, тоест активизират възпалението. Това означава, че трябва да използваме по-малко слънчогледово царевично олио при готвене на ястията и повече омега 3 мастни кисели, които предимно са от рибни мазнини. За съжаление обаче те не са много типични за нашето хранене. В обобщение трябва да увеличим консумацията на риба и да намалим на слънчогледово олио. От растителните мазнини за предпочитане е зехтинът. На практика това означава да готвим с по-малко олио, а за дресинга за салатата да ползваме зехтин. Също така добавъчната мазнинина трябва да се намали от две супени лъжици дневно на една за човек.
Простите захари да се намалят
Свръхнатоварването със захарни изделия повишава риска от развитие на свръхтегло и затлъстяване. Затова простите захари трябва да се намалят до минимум, въпреки че все още се черпим с бонбони и сладкиши, останали от празниците. Свръхприемът на тези прости захари може да доведе и до свързването им с белтъци и образуването на гликирани белтъци, които пък увеличават риска от автоимунни заболявания. Това е много неблагоприятно в такъв период, в който имунната система е поставена на изпитание.
Да внимават хората със затлъстяване
Хората с метаболитен синдром и затлъстяване трябва да внимават, защото те по-често страдат от заболявания на дихателните пътища и са с по-голям риск от инфекциозни болести, в това число и вирусни инфекции. Също така те по-често развиват и сърдечно съдови и метаболитни реакции и онкологични болести, изобщо всичко свързано с имунната защита. Установява се, че при свръхтегло и затлъстяване отговорът на Т и Б лимфоцитите са с понижена активност.
Витамини и минерали
Витамините и минералите са антиоксидантната група. На първо място тук акцентираме на Витамин Д. Нова информация основана на медицински доказателства след КОВИД – пандемията показва, че Витамин Д има противовирусни функции. За него се счита, че играе роля на бариера срещу вирусите и затова в този период, в който имаме кратко слънцегреене, тоест не можем да синтезираме витамин Д през кожата сами, трябва да го вземаме като хранителна добавка. Също така витамин D активизира клетъчния имунитет, а именно функцията на Т лимфоцитите. Много е важна подкрепата с витамин Д в този период. Важни са още мастноразтворимите витамини А,Е, и витамин C, който е модулатор на имунната защита и витамините C, B6 и B12, които са водноразтворими. От минералите трябва да обърнем внимание на цинк, желязо и селен, които отговарят за имунния отговор на организма. Желязото и селенът поддържат имунните клетки, участват в синтезата на редица ензими, които пък влизат в имунните реакции. Къде да намерим тези витамини и минерали обаче? На първо място с пълноценна храна. Ако сме привърженици на смесеното хранене, можем да заложим на животински белтъчни храни а именно месо, риба, яйца, риба и млечни продукти, които са източници на висококачествени белтъци. Освен това рибата, месото и яйцата имат Витамин B6, цинк, желязо, а рибата има омега 3, витамин А. Тук е важно да кажем, че трябва да наблягаме на месо с ниско съдържание на мазнини, тоест да избягваме шарените меса. Млякото и сиренето също трябва да са в малки количества или с ниско съдържание на мазнини. Много удачни са кисело млечните продукти, защото имат и пробиотични култури. И оттук нататък имунната защита на организма има нужда от защита на различни антиоксиданти, например черния и зелен чай. Не бива да забравяме да пием много течности, защото във водна среда протичат всички обменни процеси. Освен всичко друго, точно в този период е важно да знаем, че препоръките са белтъчните храни от животински произход да бъдат замествани няколко пъти седмично от бобови и пълнозърнести продукти, от ядки, за да има присъствие и на растителни белтъци, а не само на животински, които подкиселяват вътрешната среда на организма. Плодовете и зеленчуците, ако е възможно е добре да бъдат в по-големи количества от обичайните 400 грама до 600 грама за сметка на повече зеленчуци и по-малко плодове, заради простите захари в плодовете. В чинията е добре да избираме цветовете на светофара плюс мораво – червени чушки и домати, оранжеви моркови и тикви, зелени броколи, спанак, лапад, коприва, магданоз, копър, лук и др. и мораво цвекло, боровинки, арония. Зеленчуците са богати и на фибри, което ни прави и по-сити, а в същото време храната е с по-малко калории.
Хранете се у дома
Препоръчително е в този период храненето да е в домашна обстановка и да избягваме заведенията за обществено хранене. На първо място храната, сготвена у дома е по-качествена и контролираме нейното съдържание, а на второ - заведенията са и място за среща с непознати хора.
Прословутата пилешка супа
Прословутата пилешка супа е традиционно ястие в сезона на вирусите. Тя има сяра съдържащи амино киселини – цистин и др., които имат противовъзпалително действие и активизират функциите на имунната защита. При първи признаци на грип, пилешката супа въвежда в организма сяра съдържащи вещества, които са предшественик за производството на глутатион, най-мощния противоъзпалителен и противовирусен фактор. Също така намалява риска от възпаление на горните дихателни пътища.
Билковите отвари
В този период можем да заложим на билка от черен бъз, защото тя има много добро действие върху горните дихателни пътища и епителните им клетки. Ехинацеята пък е един адаптор, тоест приспособява организма към ниските температури, да не реагираме със стресова реакция. Много важен е прополисът, който има противовирусно, противовъзпалително действие. Затова е добре да приемаме 30%-това спиртна отвара от прополис, от челен клей.

Мръсният въздух вреди и на кожата

Ръст на усложненията в естетичната дерматология
При ботулиновия токсин е ключово да се знае с какъв продукт работи лекарят, казва д-р Снежана Атанасова

Как да отслабнем здравословно и трайно

Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Грижа за суха коса

Как да изберем крем против бръчки през бременността

На море с рецепта от доктор

Превърнете своите мечти в цели

Любовта ни дава криле
Хората живеят много по-освободено, с разчупени граници, това е една от причините за нестабилността на връзките, казва Таня Илиева
