Лактозата - обича ме, не ме обича

Средно около 70% от населението на Земята страда от лактозна непоносимост. Особено голям е този процент в южноафриканските и някои азиатски страни – между 80% и 100%. Причина за лактозната непоносимост е липсата или недостигът на ензима лактаза, който разгражда дизахарида лактоза на съставните му молекули галактоза и глюкоза. В резултат на това лактозата не може да бъде усвоена и когато достигне до дебелото черво, бактериите я разграждат на млечна киселина, въглероден диоксид и водород – нещо, което предизвиква коремни спазми, раздуване на чревната стена, газове и болки.
Непоносимостта към лактоза може да е вродена, но предимно се придобива на по-късна възраст. Тя може да доведе до загуба на тегло, главоболие, необяснима умора, коремни спазми, гадене, диария, раздразнителност.
Освен в традиционните млечни продукти, лактозата се съдържа и в редица други продукти като хранителна добавка, напр. пастет, колбаси, маргарин, зърнени закуски, сосове, бисквити, шоколад, протеинови барове, полуготови ястия и др. Ако на етикета е отбелязано съдържание на суроватка или модифицирани съставки на мляко, бъдете внимателни.
Как да разбера дали имам проблем с лактозата?
Ако изпитвате дискомфорт като подуване, стомашни болки или диария след консумацията на млечни продукти, диета без лактоза би помогнала на стомаха ви да се успокои.
Повечето хора просто трябва да заменят млечните продукти в храненето си с алтернативни такива, докато други са по-чувствителни и трябва да избягват и не-толкова очевидни съставки в храната, които съдържат лактоза.
Лесен начин да започнете е да замените всички млечни продукти с натуралните продукти на Alpro без лактоза.
Решението е лесно – изключете от хранителния си режим животинските млека и ги заменете с растителни – бадемови, соеви или оризови.
Серията напитки на Alpro са едно от най-достъпните решения при лактозна непоносимост. Можете да изберете между бадемова, оризова или соева напитка, с вкус на ванилия, на шоколад, с добавен калций или неподсладена.
Разбира се, прагът на поносимост към лактозата е строго индивидуален и може да се определи с помощта на специален тест за поносимост към храни. Дори хора, които не могат да консумират прясно мляко, може да нямат проблем с киселото мляко или сиренето, в които съдържанието на лактоза е доста по-малко. Добре е да се посъветвате и с лекар, който да ви препоръча най-подходящият за Вас хранителен режим.

Сестринските практики да се финансират

Майчин дом поема ражданията от Перник

Детската болница в Бургас готова до декември

Искаме договори за качество с НЗОК

1 лв. такса в болница е популизъм

Дебат за споделеното родителство

Над 2 млн. лева за деца без градина

Необходим е стандарт по здравни грижи

Няма да има голяма полза за пациентите
