Лактозата - обича ме, не ме обича

18-04-2016 14:59
Лактозата - обича ме, не ме обичаНепоносимостта към нея може да причини газове, диария, гадене и коремни болки
Случвало ли ви се е, след като изпиете чаша мляко, да почувствате неприятни спазми и болки в корема, а дори и разстройство? Проверете дали не страдате от лактозна непоносимост. Проблем, който за съжаление е доста разпространен, но и за който, за щастие, има лесно решение.
Лактозата, наричана още „млечна захар", е основен компонент на млякото и млечните продукти. Това е дизахарид, съставен от две молекули – галактоза и глюкоза. Този дизахарид е един от първите доставчици на енергия в тялото на новородените. Тя се използва и като хранителна добавка заради своята консистенция и вкус и се съдържа в храни като преработено месо, маргарин, печива или в някои лекарствени средства.

 

Средно около 70% от населението на Земята страда от лактозна непоносимост. Особено голям е този процент в южноафриканските и някои азиатски страни – между 80% и 100%. Причина за лактозната непоносимост е липсата или недостигът на ензима лактаза, който разгражда дизахарида лактоза на съставните му молекули галактоза и глюкоза. В резултат на това лактозата не може да бъде усвоена и когато достигне до дебелото черво, бактериите я разграждат на млечна киселина, въглероден диоксид и водород – нещо, което предизвиква коремни спазми, раздуване на чревната стена, газове и болки.

Непоносимостта към лактоза може да е вродена, но предимно се придобива на по-късна възраст. Тя може да доведе до загуба на тегло, главоболие, необяснима умора, коремни спазми, гадене, диария, раздразнителност.


Освен в традиционните млечни продукти, лактозата се съдържа и в редица други продукти като хранителна добавка, напр. пастет, колбаси, маргарин, зърнени закуски, сосове, бисквити, шоколад, протеинови барове, полуготови ястия и др. Ако на етикета е отбелязано съдържание на суроватка или модифицирани съставки на мляко, бъдете внимателни.

Как да разбера дали имам проблем с лактозата?

Ако изпитвате дискомфорт като подуване, стомашни болки или диария след консумацията на млечни продукти, диета без лактоза би помогнала на стомаха ви да се успокои.


Повечето хора просто трябва да заменят млечните продукти в храненето си с алтернативни такива, докато други са по-чувствителни и трябва да избягват и не-толкова очевидни съставки в храната, които съдържат лактоза.

Лесен начин да започнете е да замените всички млечни продукти с натуралните продукти на Alpro без лактоза.


Решението е лесно – изключете от хранителния си режим животинските млека и ги заменете с растителни – бадемови, соеви или оризови.

Серията напитки на Alpro са едно от най-достъпните решения при лактозна непоносимост. Можете да изберете между бадемова, оризова или соева напитка, с вкус на ванилия, на шоколад, с добавен калций или неподсладена.

Разбира се, прагът на поносимост към лактозата е строго индивидуален и може да се определи с помощта на специален тест за поносимост към храни. Дори хора, които не могат да консумират прясно мляко, може да нямат проблем с киселото мляко или сиренето, в които съдържанието на лактоза е доста по-малко. Добре е да се посъветвате и с лекар, който да ви препоръча най-подходящият за Вас хранителен режим.Напусна ни доц. Иван Златаров

Напусна ни доц. Иван Златаров

От 1997 г. до 2000 г. той заема поста зам.-министър на здравеопазването
Честит празник, медици!

Честит празник, медици!

Днес Църквата почита Св. Иван Рилски Чудотворец, закрилник на българските медици
Да помогнем на Марти

Да помогнем на Марти

Необходими са 120 000 евро за животоспасяваща костномозъчна трансплантация
Мотивират националните консултанти

Мотивират националните консултанти

Целта е те да се отзовават безотказно при спешните случаи, се посочва в мотивите на МЗ
Хероинозависимите близо 10 пъти по-малко

Хероинозависимите близо 10 пъти по-малко

Тенденцията е благодарение на метадоновите програми, казва министър Ананиев
Казус с допълнителните пари за здраве

Казус с допълнителните пари за здраве

Никога не е ставало въпрос за два пъти по 50 млн. лв., средствата не са намалени, казва Кирил Ананиев
Протестът ни е пореден вик на съсловието

Протестът ни е пореден вик на съсловието

Напрежението сред медицинските сестри за пореден път ескалира. Основни причини отново са ниското заплащане и неблагоприятните условия на труд. Затова сестри, медици и синдикати излизат на национален протест на 7 октомври. Какво искат да кажат на властта, защо въпреки това, че правителството два пъти отпусна допълнителни средства, пари за заплати отново няма, попитахме г-жа Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).
Отчаяни сме от системата на здравеопазване

Отчаяни сме от системата на здравеопазване

Дават се едни пари, които не достигат до нас, някъде се губи нишката, казва Даниела Икимова
Селища без аптеки - с филиали

Селища без аптеки - с филиали

Целта е да се подпомогнат хората от отдалечените населени места, каза проф. Гетов
2 варианта за заплати на сестрите в Карлово

2 варианта за заплати на сестрите в Карлово

През 2020 г. ще бъде гарантирана устойчивост на финансирането на дейностите извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, категоричен е Кирил Ананиев
1 2 3 4 5 ... 34 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019