Лактозата - обича ме, не ме обича

18-04-2016 14:59
Лактозата - обича ме, не ме обичаНепоносимостта към нея може да причини газове, диария, гадене и коремни болки
Случвало ли ви се е, след като изпиете чаша мляко, да почувствате неприятни спазми и болки в корема, а дори и разстройство? Проверете дали не страдате от лактозна непоносимост. Проблем, който за съжаление е доста разпространен, но и за който, за щастие, има лесно решение.
Лактозата, наричана още „млечна захар", е основен компонент на млякото и млечните продукти. Това е дизахарид, съставен от две молекули – галактоза и глюкоза. Този дизахарид е един от първите доставчици на енергия в тялото на новородените. Тя се използва и като хранителна добавка заради своята консистенция и вкус и се съдържа в храни като преработено месо, маргарин, печива или в някои лекарствени средства.

 

Средно около 70% от населението на Земята страда от лактозна непоносимост. Особено голям е този процент в южноафриканските и някои азиатски страни – между 80% и 100%. Причина за лактозната непоносимост е липсата или недостигът на ензима лактаза, който разгражда дизахарида лактоза на съставните му молекули галактоза и глюкоза. В резултат на това лактозата не може да бъде усвоена и когато достигне до дебелото черво, бактериите я разграждат на млечна киселина, въглероден диоксид и водород – нещо, което предизвиква коремни спазми, раздуване на чревната стена, газове и болки.

Непоносимостта към лактоза може да е вродена, но предимно се придобива на по-късна възраст. Тя може да доведе до загуба на тегло, главоболие, необяснима умора, коремни спазми, гадене, диария, раздразнителност.


Освен в традиционните млечни продукти, лактозата се съдържа и в редица други продукти като хранителна добавка, напр. пастет, колбаси, маргарин, зърнени закуски, сосове, бисквити, шоколад, протеинови барове, полуготови ястия и др. Ако на етикета е отбелязано съдържание на суроватка или модифицирани съставки на мляко, бъдете внимателни.

Как да разбера дали имам проблем с лактозата?

Ако изпитвате дискомфорт като подуване, стомашни болки или диария след консумацията на млечни продукти, диета без лактоза би помогнала на стомаха ви да се успокои.


Повечето хора просто трябва да заменят млечните продукти в храненето си с алтернативни такива, докато други са по-чувствителни и трябва да избягват и не-толкова очевидни съставки в храната, които съдържат лактоза.

Лесен начин да започнете е да замените всички млечни продукти с натуралните продукти на Alpro без лактоза.


Решението е лесно – изключете от хранителния си режим животинските млека и ги заменете с растителни – бадемови, соеви или оризови.

Серията напитки на Alpro са едно от най-достъпните решения при лактозна непоносимост. Можете да изберете между бадемова, оризова или соева напитка, с вкус на ванилия, на шоколад, с добавен калций или неподсладена.

Разбира се, прагът на поносимост към лактозата е строго индивидуален и може да се определи с помощта на специален тест за поносимост към храни. Дори хора, които не могат да консумират прясно мляко, може да нямат проблем с киселото мляко или сиренето, в които съдържанието на лактоза е доста по-малко. Добре е да се посъветвате и с лекар, който да ви препоръча най-подходящият за Вас хранителен режим.Лъчи от доброта

Лъчи от доброта

Мечтая да видя всичко смислено, което е създало човечеството , защото този свят е чудесен, казва д-р Румяна Станоева
90 деца до 1 година са починали за 3 месеца

90 деца до 1 година са починали за 3 месеца

Други 91 са били мъртвородени, сочат данните на НЦИОЗА за първото тримесечие на 2020 година
ВАП пита министри за мерките в социалните домове

ВАП пита министри за мерките в социалните домове

Покуратурата иска информация от министъра на здравеопазването и от министъра на труда и социалната политика за действията им срещу КОВИД-19
САЩ даряват средства за апаратура за КОВИД

САЩ даряват средства за апаратура за КОВИД

Оборудването използва ядрена технология за бързото откриване на коронавируса
800 станаха случаите на КОВИД-19

800 станаха случаите на КОВИД-19

Заразените медици са 48 души,съобщиха от МЗ
Задържаха мъж за побой над медик

Задържаха мъж за побой над медик

В центъра на София лекар от ЦСМП е удрян в лицето, по случая е образувано досъдебно производство
СЗО с препоръки за домашно лечение на Ковид 19

СЗО с препоръки за домашно лечение на Ковид 19

На старицата на БЛС са публикувани последните инструкции, съобразени с изискванията на световната организация
Касата ще плаща нова терапия за левкемия

Касата ще плаща нова терапия за левкемия

Честотата на заболеваемостта се е увеличила през последните 40 г., казаха експерти
Увеличават заплатите  УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

Увеличават заплатите УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“

Началниците на клиники и отделения ще взимат 1400 лева
Избраха строител на Детската болница

Избраха строител на Детската болница

Консорциумът "Детско здраве" е определен за изпълнител на обществената поръчка
1 2 3 4 5 ... 37 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020