Надзор

Касата предлага промени в НРД за 2017

26-09-2017 07:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Касата предлага промени в НРД за 2017Тръгват проверки в аптеките на болниците с най-големи разходи за онколекарства
Анекси на рамковите договори за дентални и медицински дейности за тази година предлага отново здравната каса. Промените са част от краткосрочните мерки, които трябва да одобри Надзорният съвет на фонда на днешното си заседание в отговор на анализа на финансово министерство върху изпълнението на бюджета му и очакваните дефицити. Както вече clinica.bg писа, общият недостиг на средства в касата възлиза на около 280 млн. лв., като основната част от тях – 250 млн. лв., са за лечение в чужбина. Според някои експерти обаче дефицитът може да е по-малък заради очакваните по-големи постъпления от отстъпките за лекарства.

Не е ясно какви са идеите за промени в рамковите договори с двете съсловни организации. При предходното си ръководство, здравната каса касата искаше да се подпише анекс с Българския лекарски съюз, с който да се въведе чекирането с лични карти в болниците, както и онкосмесителите в болниците да станат задължителни. Това обаче не се случи. Предложенията за анекс към настоящия рамков договр трябва да е готов до края на следващия месец. Освен това в краткосрочните мерки на здравната каса се предвижда изработване на бюджет за НЗОК за 2018 г., както и подготовката на проект за нов рамков договор за следващата година.

Най-голяма част от предложенията засягат контрола над лекарствата за рак. Сред тях се предвиждат проверки в болничните аптеки на всички болници с най-големи разходи за онкомедикаменти. Те трябва да привършат до 15 ноември. Също така разработване на механизъм за контрол на разходите за онколекарства при злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания. Сред мерките се предвижда и в края на всеки месец да се прави анализ пред Надзорния съвет на разходите за лечението на онкоболните пациенти. Предмет на повишен контрол обаче няма да са само лекарствата за рак. От касата ще предложат механизъм за наблюдение и на харчовете за скъпоструващите лекарства с протоколи. Срокът за тази мярка е 16 октомври.

От фонда предвижадат още до 30 октомври да са готови и с методическите указания за съвместни проверки със съсловните организации на медиците. За тях се говори почти цяла година, но въпреки съгласието на съсловните организации да предоставят експерти, за да се подобри контрола, резултати досега няма.Обвиниха шестима за схеми с лекарства

Обвиниха шестима за схеми с лекарства

Нанесени са щети на държавата в размер на над 3 млн. лева, съобщават от прокуратурата
НЗОК да плати надлимитната дейност

НЗОК да плати надлимитната дейност

Увеличението на цените на пътеките да е пропорционално на тежестта им, искат болнични сдружения
Пак ще местят Психиатрията в София

Пак ще местят Психиатрията в София

Скоро се очаква да бъде готов и проекта на Националната стратегия за психично здраве, каза здравният министър Костадин Ангелов
Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти

Налага се да разчитаме на пенсионирани специалисти

Държавата ще плаща субсидии за поддържане готовността на клиники и отделения по инфекциозни болести за лечение при поява на епидемии от заразни болести, реши парламентът с промени в Закона за лечебните заведения. Какъв ще е ефектът на практика от подобна промяна, попитахме проф. Татяна Червенякова.
МЗ си поръчва нови дивани

МЗ си поръчва нови дивани

Поръчка за мека мебел и офис оборудване за 50 000 лв. без ДДС обяви министерството
Подписват Анекса следващата седмица

Подписват Анекса следващата седмица

PCR няма да е задължителен при прием в болница, каза здравният министър Костадин Ангелов

ЕМА предупреди за грешки с онколекарства

ЕМА предупреди за грешки с онколекарства

Заради неточности с препарати с леупрорелин пациенти получават недостатъчни дози, казват експертите

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Около 400 млн. от бюджета на касата ще останат

Касата и Българският лекарски съюз са в нови преговори за подписването на дълго очаквания трети анекс към Националния рамков договор. В него се предвижда увеличение на пътеките средно с 10% вместо с по 20 лв. Ще спаси ли тази мярка болниците, как трябва да се разпределят парите, какъв бюджет могат да очакват клиниките за догодина, попитахме Красимир Грудев. 

Вдигат заплатите в 28 администрации

Вдигат заплатите в 28 администрации

Сред тях за РЗИ, ИАЛ, ИАМН, Агенцията за хората с увреждания и др.
Изчистват кухите аптеки

Изчистват кухите аптеки

С над 300 са намалели регистрираните обекти в Изпълнителната агенция по лекарствата за година и половина

1 2 3 4 5 ... 283 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020