Кампания

Агресивните пациенти в черен списък

25-09-2017 13:09
Само за половин година нападенията над лекари са 25, отчетоха от МЗАгресивните пациенти в черен списък
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Пациентите, склонни към агресия, да бъдат включени в списъци, с които да разполагат всички болници в страната. Това предлага ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС), след като официално даде старт на Националната кампания срещу насилието над медици - #ПребориГнева. „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание", гласи мотото й, тя се провежда под патронажа на омбудсмана Мая Манолова, с подкрепата на БЧК, СЗО, Арафрм и пациентски организации „Заедно с теб".

По данни на здравното министерство (МЗ) само за първата половина на 2017 г. нападенията над лекари са 25, през цялата минала година те са били 28, а през 2015 - 47. В същото време ефективните присъди за упражнено насилие са само 4 на брой от 2013 година до днес. С условни присъди са 19 души, четирима са с пробация, а на още четирима са наложени глоби, обяви Николай Любенов, представител на прокуратурата.

Агресията над медицинските работници излиза извън всякакви граници, коментира председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. За да се ограничат нападенията, от съсловната органзиация предлагат болниците в страната да си разменят данни за агресивните пациенти. Това ще дава възможност на екипите да се подготвят за евентуални прояви на насилие. Обсъжда се дори

 

да се отказват домашни посещения

 

по домовете на буйните пациенти и това да бъде нормативно регламентирано, обясни зам. председателят на БЛС д-р Галинка Павлова.

От съсловната организация предлагат още да създадат онлайн мониторингова система, която да регистрира случаите на агресия и да анализира всеки от тях. Медиците смятат, че трябва да се работи и върху повишаване на комуникационните умения на лекарите чрез включване на допълнителен предмет в медицинското образование, както и да се предоставя информация за правата и задълженията на пациентите. Сред останалите мерки за превенция на насилието са прилагането на бързо производтсво и поддържане на единната система за приемане на сигналите за нападение.

Около 42% от медицинските специалисти признават, че са били обект на агресия на работното си място, като

 

19% твърдят, че са били тападани физически. 

 

Данните са от анкета, проведена от БЛС сред 1409 лекари и 1373 пациенти от 20 юли до 10 септември. Пациентите от своя страна заявяват, че не са доволни от медицинските услуги (40%), а недоволството им е породено от формите на доплащане (39%), лимитите за направления (31%) и неработещата здравна система (16%). Само 9% обосновават недоволството си с незаинтересованост и грубо отношение на лекарите. Според резултатите от анкетата основните причини за агресия над медици са ниското ниво на култура в обществото, употребата на упойващи вещества (в това число алкохол и наркотици), несъвършенствата на здравната система и липсата на доверие към нея, което се прехвърля и върху лекарското съсловие.

"Насилието над медици е проява на

 

повишаващата се в обществото агресия,

 

заради чувството за несправедливост и произхождащото от него чувство за безнаказаност", коментира и патронът на кампанията #ПребориГнева омбудсманът Мая Манолова. Според нея в основата на агресията стоят хроничното недофинансиране в здравеопазването, ниските заплати в сектора и подклаждането на недоверие към лекарите от страна на политически лица и законотворци. Фактор е и твърде големият процент на доплащане за лечение и медикаменти от страна на пациентите. В момента те поемат над 50% от терапията си и това подклажда напрежение сред гражданите.

Като част от мерките срещу агресията БЛС ще предложи на Министерския съвет да обяви 7 юли за Национален ден срещу насилието над медици. Датата е избрана по повод грозното нападение над д-р Албена Гагова от болница "Шейново", след което съсловната организация призова всички медици да се обединят и да се обявят срещу проявите на агресия над колегите им. Мъжът, който посегна на д-р Гагова пък окончателно остана в ареста и ще очаква присъдата си зад решедките, защото Софийският градски съд прецени, че е обществено опасен.

 


Справедливи наказания за нападателите

Справедливи наказания за нападателите

Апелираме за толерантност и уважение към медицинските специалисти, казва Милка Василева
Причините за агресията над лекарите са много

Причините за агресията над лекарите са много

Няма никаква подкрепа към областните болници, които в повечето случаи са единствените със спешни приемни отделения, макар правата и задълженията за всички да са еднакви, казва д-р Димитър Костов
Мъж нападна и души зъболекар

Мъж нападна и души зъболекар

Реагирал на забележката му да не вдига шум в чакалнята, от БЗС реагираха остро срещу нападението
И столичните лекари срещу насилието

И столичните лекари срещу насилието

Осъждаме категорично проявите на насилие над медици и упражняването на вербална и физическа агресия, казват от региналната им колегия

Арестуваха побойник на спешен лекар

Арестуваха побойник на спешен лекар

Нахвърлил се и на полицаите, които придружавали линейката, образувано е досъдебно производство
Надрусан би лекар и шофьор на спешна помощ

Надрусан би лекар и шофьор на спешна помощ

Единият е с рани по лицето, другият със счупена ръка, съобщиха от прокуратурата в Перник
Пиян разби Спешния център в Дупница

Пиян разби Спешния център в Дупница

Ядосал се, след като обиколил с линейка две болници, но отказали да го приемат
Пиян пациент нападна лекар в Русе

Пиян пациент нападна лекар в Русе

Почерпеният и обгорял от инцидент през деня се уплашил да не бъде опериран
 Пиян наби фелдшер в Русе

Пиян наби фелдшер в Русе

Докато медикът му помагал, той псувал и хвълял по него предмети
Глобиха със 100 лв. побойник на медици

Глобиха със 100 лв. побойник на медици

Присъдата на 50-годишният мъж е издадена за нападение и ругатни на лекари в Спешния център на Горна Оряховица
1 2 3 4 5 ... 11 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ