Прогрес

Борят инсулта с модерна операция и в „Ив. Рилски”

26-09-2017 09:00
Със съвременния метод могат да се третират и всички мозъчни аневризми, които са рискови за класическата хирургия, казва д-р СираковБорят инсулта с модерна операция и в „Ив. Рилски”
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Хванатият навреме инсулт е спасен живот. По въпроса няма две мнения, затова всички усилия на спешната помощ и на лекарите е пациентите максимано бързо да стигнат до болницата. Другото предизвикателство е инцидентът да бъде преодолян с най-модерните методи на съвременната медицина. Как може да се излекува инсулт без травматизъм и инвалидизация? Разказва инвазивният рентгенолог от УМБАЛ „Св. Иван Рилски" д-р Станимир Сираков.
Що е то ендоваскуларна хирургия и защо в операционната зала влиза рентгенолог? Отговорът дават две операции, извършени от д-р Сираков. При последната инвазивният рентгенолог оперира мозъка на 10-годишно дете, достигайки до него през артерия на крака, а преди това спаси живота на 40-годишен мъж с хеморагичен инсулт, прекъсвайки кървенето в главата му чрез метод, който все още не се прилага масово. Извършената от него операция е втората подобна в света и е уникално постижение на българската медицина в областта на мозъчните аневризми.

„Хората масово не са информирани, че

Д-р Станимир Сираков завършва медицина през 2009 г. в МУ-София и веднага след това започва работа като ординатор в отделението по "Компютърна и магнитно-резонансна томография" към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София. Планира да стане неврохирург, но по време на следването си установява, че най-съвременните методи за лечение на мозъчните аневризми се извършват от интервенционални рентгенолози. Това го насочва към специализации във Франция, Швейцария и Сърбия, след което пренася наученото в България. Д-р Сираков е един от малкото специалисти, които прилагат съвременните високоспециализирани методи за лечение на мозъчни инсулти, аневризми и малформации у нас.

 

рентгенологията не е само диагностична специалност.

 

По света тя се развива и в интервенционална част и се занимава с терапевтичните методи, които са под рентгенов контрол. Сред колегите вече има и неврорентгенолози, които третират мозъчните аневризми и малформации по минимално инвазивен и травматичен начин”, обяснява д-р Сираков.

В България тази специалност се развива от 2010 г., а УМБАЛ „Св. Иван Рилски” е първият център, който започва да прилага модерната ендоваскуларна терапия. Най-голямото й предимство е, че дава шанс на неврорентгенолозите да се справят с онези специфични анатомични вариации на мозъчните аневризми, които са невъзможни за опериране от неврохирурзите по класическия начин. Те са толкова рискови, че пациентите обикновено загиват на операционната маса или се инвалидизират трайно, но съвременните ендоваскуларни методи правят възможно третирането и на тези аневризми с много добър процент успеваемост.

 

При ендоваскуларната терапия черепът не се отваря,

 

а мозъкът се достига през артерия в тялото (обикновено феморалната артерия на крака), което позволява да се третират пациенти, противопоказни за традиционните хирургични методи. „Съдът понася без проблем интервенцията. За един опитен рентгенолог, който е придобил достатъчно опит в тези операции, съдът почти не страда и операцията не води до допълнителни усложнения или рискове”, убеден е д-р Сираков. По същият начин могат да се оперират и онази част от мозъчните тумори, които са силно кръвоснабдени. Неврорентгенолозите успяват да достигнат до съдовото дърво на злокачественото образувание и да прекъснат кръвоснабдавянето му. Така свиват тумора и го подготвят за хирургично отстраняване или облъчване чрез радиохирургия.  

„Опитът ни засега е много добър, защото покриваме процентите на смъртност и инвалидизация, които са по-добри от европейските. Например, данните за България показват

 

1,8% смъртност и близо 6% инвалидизация

 

при ендоваскуларното третиране на мозъчни аневризми. Средните стойности за света са съответно 3% смъртност около 10% инвалидизация. Това не значи, че ние сме по-добри, тъй като случаите, които оперираме са по-малко. Ако утре дойдат няколко поредни пациенти и всички се влошат, статистиката ще се промени. Но все пак така си сверяваме часовника дали се справяме на практика или нещо не правим както трябва”, коментира д-р Сираков.

Всяка успешна операция е спасен живот, казва още интервенционалният рентгенолог, и допълва, че единственото, което може да се развие с ендоваскуларните методи у нас, е лечението на мозъчния инсулт. Проблемът е, че при при тези инциденти, тъй като има запушване на кръвоносен съд и мозъкът не се храни, лекарите могат да реагират в първите 3-4 часа. След това органът загива и всички допълнителни интервенции само водят до усложнения. „Ако успеем да се впишем в този времеви прозорец и премахнем механичната обструкция, възстановявайки кръвообръщението,

 

мозъкът би бил напълно функционален вбъдеще”,

 

твърди експертът. Разбира се, всичко зависи от състоянието, в което пациентът постъпва за операция, но доброто познаване на образната находка и доброто третиране са ключови за добрия изход от лечението.

„Мъжът, който оперирах, беше с хеморагичен инсулт – беше изкървял от мозъчна аневризма. Заради анатомичната локализация на тази аневризма, той беше почти невъзможен за хирургия с добър изход. А в острия период, когато е контраиндицирано да боравим с всички налични устройства в ендоваскуларното лечение, беше много трудно да я направим, но ние успяхме. Изолирахме аневризмата посредством платинени койлове и трябваше да предпазим тези койлове да не запушат някои от нормалните съдове на мозъка, защото тогава ние щяхме да причиним инсулт. В последствие се оказа, че това е втората подобна операция в света”, разказа опита си д-р Сираков.

Уникалните за България операции на мозъчни аневризми и артерио-венозни малформации, извършени под негово ръководство от началото на година, са десетина.

 

Същите се правят регулярно по света

 

и са навлезли в практиката преди 20-ина години. „Например, имаме деца с много тежки малформации, имаме жена с каротил-карозна фистула, която според анатомичния вариант беше невъзможна да се оперира по класическия ендоваскуларен метод. Правихме трансвенозен достъп, който в България никога не е правен, а в Европа има над сто описани. Когато изчерпаме всички други варианти или те са по-рискови, решаваме, че си струва да се борим за пациента с риска, който е наличен. Иначе трябва да оставим на пациента да се случи каквото му е писано, но не сме съгласни да бъдем в тази позиция”, споделя д-р Сираков.  

Съвременна ендоваскуларна хирургия у нас се прилага на все повече места у нас - "Св.  Анна" в столицата, Пирогов, във Военномедицинска академия и във варненската УМБАЛ „Св. Марина” от екипите на специалистите по образна диагностика д-р Мирослав Лилов и д-р Чавдар Бъчваров.

 

 

Знаете ли че ...

Исхемичният инсулт поразява изведнъж
В медицината има два вида инсулти – хеморагични и исхемични. Хеморагичният се причинява от внезапно изкървяване в мозъка – когато кръвта излиза извън съдовете и се излива сред мозъчните гънки. Исхемичният е запушване на съд, който храни мозъка.

Много са състоянията, които могат да провокират инсулт. Такива са, например, атеросклерозата и заболяванията, които пречат на нормалното съсирване на кръвта. Рискови са също сърдечните нарушения – както ритъмните, така и тези, които могат да изтласкат съсирек в мозъка.

Ако нарушението на кръвообръщението в мозъка е исхемично, симптомите са видими на момента. Според локализацията на мозъчния инцидент, може да се инвалидизира крайник или пациентът внезапно да спре да говори. Когато се касае за изкървяване, хората се оплакват от главоболие, а при по-тежките случаи се стига до загуба на съзнание и до коматозни състояния.Тромболизите са се увеличили с 46%

Тромболизите са се увеличили с 46%

Почти една трета от тях се осъществяват в една болница в страната

НЗОК проверява болниците с тромболизи

НЗОК проверява болниците с тромболизи

От фонда искат да видят на каква цена се купува лекарството и какво количество се слага

44 тромбектомии за 19 месеца

44 тромбектомии за 19 месеца

В 50% от случаите пациентите са си тръгнали здрави, напълно активни, както преди инсулта, казва д-р Нурфет Алиоски

Тромбектомиите намаляха значително

Тромбектомиите намаляха значително

Заради проблемите с финансирането на медицинските изделия има само 18

Само две болници правят тромбектомии

Само две болници правят тромбектомии

Над 3.2 млн. лв. е дало здравното министерство за миналата година, за тази още няма сключени договори

На четири часа от смъртта

На четири часа от смъртта

Инсултът е третата най-честа причина за смърт у нас и поваля над 50 000 българи годишно. За опасностите, за превенцията и възможностите за лечение, разговаряме с д-р Елена Каранджулова.
Над 100 невролози обсъдиха инсултите

Над 100 невролози обсъдиха инсултите

Специалистите разгледаха правила за лечението им в страната
Тромболизите у нас се увеличиха с 23%

Тромболизите у нас се увеличиха с 23%

Над 400 са модерните интервенции през миналата година, но остават концентрирани в ограничен брой болници

Диамантен сертификат за инсулти получи „Св. Анна“

Диамантен сертификат за инсулти получи „Св. Анна“

Отличието е най-високото от три степени и в България няма друга болница с подобно постижение
При инсулта всяка минута е от значение

При инсулта всяка минута е от значение

Какво предизвиква инсулта, какви са най-новите техники за лечение и как да се предпазим, разговаряме с д-р Павлин Павлов. Той е началник на Отделението по неврология в Силистра.

1 2 3 4 5 ... 6 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ