Тангото между пушачите и ХОББ завършва със сълзи

15-04-2016 20:31
В България 400 000 души страдат от болестта, но се лекуват само 76 000, твърди д-р София АнгеловаТангото между пушачите и ХОББ завършва със сълзи
Има ли връзка между Хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/ и пушенето, и каква е тя? За този бич на съвремието ни говори пулмологът д-р София Ангелова по време на форума „Здраве за всеки" в столицата днес. Д-р Ангелова е специалист по белодробни болести, завежда Кабинет за борба с тютюнопушенето и е председател на Националната Асоциация за борба с белодробните болести.
Какво е ХОББ? Хроничната обструктивна белодробна болест е един най-сериозните проблеми на здравеопазването в световен мащаб, свързан най-вече с тютюнопушенето. По данни на Световната здравна организация около 10% от населението на планетата страда от заболяването, като всяка година се регистрират близо 3 милиона смъртни случаи. Счита се, че до 2020 година ХОББ ще бъде третата водеща причина (след сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт) за смъртността сред населението. Въпреки високата заболеваемост от ХОББ, информираността на хората за болестта е крайно недостатъчна – 75% от болните не знаят, че имат заболяване.

"ХОББ може да се сравни с триглава змия", илюстрира образно болестта д-р Ангелова. Едната глава на тази змия поема пушачите, втората поглъща пасивните такива, а третата е за пациентите с бронхиална астма, които не са се лекували активно. За съжаление заболяването не е диагностицирано на сто процента. Най-много диагностицирани с него са в САЩ, след тях са Полша и Германия.

В България повече от 400 000 души страдат от ХОББ. Според анализите на НЗОК обаче от всички тях са се лекували само 76 000 пациенти с тази диагноза. Това е огромен проблем не само за страдащите и лекарите, но и за цялото ни общество, казва д-р Ангелова. Според нея основна причина за болестта е тютюневия дим. Убедена е, че 95 на сто от пациентите в белодробните клиники, кабинети и здравни заведения са пушачи.

„Под влияние на тютюневия дим дихателното дърво се превръща в една гола тръба", за която идеалният фенотип на ХОББ е пушачът. Повечето пристрастени към папиросите нямат белодробен паренхим и по някое време започват да дишат като риби на сухо. Великолепният руски актьор Олег Ефремов е страдал от белодробен емфизем, но въпреки това не е вадел цигарата от устата си. Накрая умира от емфиземна форма на ХОББ. Впрочем от същата болест почива и писателят Максим Горки. „Тангото между пушачите и ХОББ завършва със сълзи, за съжаление", коментира д-р Ангелова.

Проучване, публикувано още през 2000 година сочи, че дименето намалява ефекта на кортикостероидите, а всяко друго лечение е силно затруднено. Катранът от цигарите обвива с тъмнокафява течност белите дробове, лекарствата се разливат върху нея и няма никакъв резултат от третирането.

Много млади пушачи страдат от пневмоторакс, опасно и болезнено заболяване, но въпреки това продължават да димят. Важно е да знаят, че колкото по-рано се откажат от вредния си навик, толкова по-бързо се приближават до непушачите и белите им дробове се спасяват от преждевременно стареене. Пушенето активира генът, който разрушава колагена и кожата старее по-бързо, а това е необратим процес.

Кога да търсим специалист?

При кашлица три месеца в две последователни години, при хронична такава повече от 4 седмици, веднага трябва да се обърнем към лекар. Също така - при тютюнджийската кашлица, чести инфекции на дихателните пътища, задух, лесна умора, нощно хъркане и сънливост през деня.

ХОББ е хронично заболяване, което не може да се излекува на сто процента. Но може да се подобри състоянието на болните като се намалят симптомите. Основното лечение е инхалаторното. За съжаление българинът обикновено чака „да му мине" от само себе си, а това е груба грешка.


Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

Агресия и при спасителите

Агресия и при спасителите

До сблъсък с туристи се е стигнало на плажа на „Слънчев бряг" заради незачитането на червения флаг

Вдигат заплатите в НЗОК до 10 август

Вдигат заплатите в НЗОК до 10 август

Днес обнародваха и парите за по-високи заплати в спешна помощ, психиатриите и РЗИ-та

И НАП с нов шеф

И НАП с нов шеф

Начело на агенцията застава Борис Михайлов, причината е, че Румен Спецов е давал противоречиви данни за събираемостта, което поставя в риск и разходите на държавата, съобщиха от МС

Държавата смени представителите си в НСТС

Държавата смени представителите си в НСТС

В нея вече ще влзизат вицепремиерът Лазар Лазаров и министърът на финансите Росица Велкова-Желева

Служебно здравеопазване

Служебно здравеопазване

Заради липсата на устойчиво редовно правителство от 2017 г. насам, на практика министрите на президента играят огромна роля в запазването на политиката на статуквото

Болниците увеличили дейността със 7%

Болниците увеличили дейността със 7%

Ръстът за първите шест месеца на годината спрямо миналата при личните лекари е още по-малък – едва с 1 на сто

Д-р Александър Златанов се връща в МЗ

Д-р Александър Златанов се връща в МЗ

Той ще бъде единият от заместниците на служебния здравен министър, останалите ще са д-р Тома Томов и Лидия Чорбанова, научи clinica

У нас частният интерес е над всичко

У нас частният интерес е над всичко

През миналата седмица стана ясно, че още три кардиохирургии и онкологични центъра за лъчелечение и нуклеарна медицина ще се появят у нас. Те ще са в частни болници в Бургас, Пловдив и София. Има ли нужда страната ни от още кардиохирургии и какви ще са последиците от разкриването им, попитахме д-р Стоян Лазаров.

1 2 3 4 5 ... 58 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ