Тангото между пушачите и ХОББ завършва със сълзи

15-04-2016 20:31
В България 400 000 души страдат от болестта, но се лекуват само 76 000, твърди д-р София АнгеловаТангото между пушачите и ХОББ завършва със сълзи
Има ли връзка между Хроничната обструктивна белодробна болест /ХОББ/ и пушенето, и каква е тя? За този бич на съвремието ни говори пулмологът д-р София Ангелова по време на форума „Здраве за всеки" в столицата днес. Д-р Ангелова е специалист по белодробни болести, завежда Кабинет за борба с тютюнопушенето и е председател на Националната Асоциация за борба с белодробните болести.
Какво е ХОББ? Хроничната обструктивна белодробна болест е един най-сериозните проблеми на здравеопазването в световен мащаб, свързан най-вече с тютюнопушенето. По данни на Световната здравна организация около 10% от населението на планетата страда от заболяването, като всяка година се регистрират близо 3 милиона смъртни случаи. Счита се, че до 2020 година ХОББ ще бъде третата водеща причина (след сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт) за смъртността сред населението. Въпреки високата заболеваемост от ХОББ, информираността на хората за болестта е крайно недостатъчна – 75% от болните не знаят, че имат заболяване.

"ХОББ може да се сравни с триглава змия", илюстрира образно болестта д-р Ангелова. Едната глава на тази змия поема пушачите, втората поглъща пасивните такива, а третата е за пациентите с бронхиална астма, които не са се лекували активно. За съжаление заболяването не е диагностицирано на сто процента. Най-много диагностицирани с него са в САЩ, след тях са Полша и Германия.

В България повече от 400 000 души страдат от ХОББ. Според анализите на НЗОК обаче от всички тях са се лекували само 76 000 пациенти с тази диагноза. Това е огромен проблем не само за страдащите и лекарите, но и за цялото ни общество, казва д-р Ангелова. Според нея основна причина за болестта е тютюневия дим. Убедена е, че 95 на сто от пациентите в белодробните клиники, кабинети и здравни заведения са пушачи.

„Под влияние на тютюневия дим дихателното дърво се превръща в една гола тръба", за която идеалният фенотип на ХОББ е пушачът. Повечето пристрастени към папиросите нямат белодробен паренхим и по някое време започват да дишат като риби на сухо. Великолепният руски актьор Олег Ефремов е страдал от белодробен емфизем, но въпреки това не е вадел цигарата от устата си. Накрая умира от емфиземна форма на ХОББ. Впрочем от същата болест почива и писателят Максим Горки. „Тангото между пушачите и ХОББ завършва със сълзи, за съжаление", коментира д-р Ангелова.

Проучване, публикувано още през 2000 година сочи, че дименето намалява ефекта на кортикостероидите, а всяко друго лечение е силно затруднено. Катранът от цигарите обвива с тъмнокафява течност белите дробове, лекарствата се разливат върху нея и няма никакъв резултат от третирането.

Много млади пушачи страдат от пневмоторакс, опасно и болезнено заболяване, но въпреки това продължават да димят. Важно е да знаят, че колкото по-рано се откажат от вредния си навик, толкова по-бързо се приближават до непушачите и белите им дробове се спасяват от преждевременно стареене. Пушенето активира генът, който разрушава колагена и кожата старее по-бързо, а това е необратим процес.

Кога да търсим специалист?

При кашлица три месеца в две последователни години, при хронична такава повече от 4 седмици, веднага трябва да се обърнем към лекар. Също така - при тютюнджийската кашлица, чести инфекции на дихателните пътища, задух, лесна умора, нощно хъркане и сънливост през деня.

ХОББ е хронично заболяване, което не може да се излекува на сто процента. Но може да се подобри състоянието на болните като се намалят симптомите. Основното лечение е инхалаторното. За съжаление българинът обикновено чака „да му мине" от само себе си, а това е груба грешка.


5525 са новите случаи на КОВИД

5525 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 38 427 показват данните на Единния информационен портал
1443 са новите случаи на КОВИД

1443 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 35 829 показват данните на Единния информационен портал
Пфайзер потвърди за Омикрон

Пфайзер потвърди за Омикрон

Две дози от ваксината пази донякъде, но три неутрализират вируса, обявиха днес от компанията

$22 млн. за борба с антимикробната резистентност

$22 млн. за борба с антимикробната резистентност

Средствата се отпускат от CDC и ще се получат от 28 университета и организации в света

Лозенец е добра идея, но идва късно

Лозенец е добра идея, но идва късно

Не е ясно какви ще са намеренията на бъдещия здравен министър и дали той ще продължи идеята на д-р Кацаров, казва проф. Иван Литвиненко
Лечение по НОИ до 21 декември

Лечение по НОИ до 21 декември

Дотогава ще се издават удостоверения за ползване на парична помощ за настоящата година

Протест в защита на уволнена сестра

Протест в защита на уволнена сестра

Според Синдиката на медицинските специалисти Веселина Ганчева е остранена неправомерно от Белодробната болница в София
Икономиката се възстановява по-бързо

Икономиката се възстановява по-бързо

Въпреки че въздействието на пандемията върху икономическата активност намаля значително, КОВИД все още е риск

Уницеф с кампания за детското психично здраве

Уницеф с кампания за детското психично здраве

Един на всеки седем младежи е диагностициран с депресия, 46 000 се самоубиват всяка година по света, припомнят от организацията
Още 38 млн. за първа линия

Още 38 млн. за първа линия

Министерският съвет отпусна пари и за 1.6 млн. антигенни теста за децата от 1 до 4 клас

1 2 3 4 5 ... 47 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ