Черният шоколад намалява риска от диабет
Преди обаче да започнете да
поглъщате цял шоколад, имайте предвид, че една порция е 1 унция, а за да има ефект, той трябва да е черен. Проучването установи, че консумацията на млечен шоколад е свързана с прекомерно увеличаване на теглото с течение на времето, което е ключов фактор за развитието на диабет тип 2.
"Тъмният и млечният шоколад
имат сходни нива на добавена захар, мазнини и калории, но най-важната разлика е, че тъмният шоколад съдържа повече какао", казва водещият автор Бинкай Лиу, докторант в отдела по хранене на Харвардското училище за обществено здраве "Т. Х. Чан".
Какаото съдържа най-много флаваноли,
така че колкото по-голям е процентът на какаото, посочен на етикета на черния шоколад, толкова повече флаваноли ще съдържа тя. Флаванолите действат като антиоксиданти и намаляват възпаленията, които могат да предизвикат или влошат хронични заболявания като сърдечни болести и диабет. Въпреки че проучването не може да докаже причинно-следствената връзка, възможно е по-високите нива на флаваноли в какаото да са причина за различното въздействие на двата шоколада, казва Лиу.