Люлякът има и лечебни свойства

15-04-2016 13:36
Люлякът влияе благоприятно върху астматични проблеми Люлякът има и лечебни свойства
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Цъфтящите люляци са един от най-ароматните символи на пролетта! Малко известено е, че освен благоуханен и красив, люлякът е и лечебен. Наред с останалите пролетни билки и лековити растения, и люлякът може да бъде много полезен за човека.
Народната медицина отдавна познава полезните свойства на маслодайното растение и го прилага ефикасно за лечение на множество заболявания. В козметиката и медицината се употребяват цветовете, листата, пъпките и дори кората на люляка.

 

Люляковият цвят има оздравителен ефект върху астматични заболявания като облекчава симптомите на задух. Той ограничава възпалителните процеси, тъй като има изразено действие за понижаване на температурата. Повлиява също главоболие, камъни в бъбреците, болезнен менструален цикъл и ревматични проблеми.

В състава на ароматния храст влизат аскорбинова киселина, позната още като Витамин C, микроелементи, фитохормони и други полезни съставки.

Лековит чай от люляк може да се приготви лесно, но е по-добре да го направите след консултация с фармацевт или по лекарско предписание, заради силно изразеното му действие. За направата му са ви нужни само цветовете на растението. Чаят от люляк се използва при проблеми с храносмилателния тракт, а според някои специалисти повлиява дори и диабет. Както при всяка билка, така и при люляка има риск от предозиране и увреждане на организма. Спазвайте стриктно дозировката, принципа на извличане и приготвяне, за да извлечете от благотворното влияние на чая.

Заради своите маслодайни цветове, растението е широко приложимо в козметиката, в производството на етерични масла, в парфюмерията и ароматерапията. Основно се използват листата, цветовете и пъпките. Най-разпространен и ценен е люлякът в парфюмерията. Със своя фин, дървесно-плодов аромат, той е в основата на много козметични продукти и парфюми. Приложен върху кожата има противовъзпалителни и обезболяващи свойства, а също така помага и при слънчеви изгаряния. За козметични цели и външно приложение се използва люлякова тинктура, която съдържа пресни цветове от растението, премесени със спирт.

На българския пазар могат да се открият разнообразни органични продукти с люляков състав. Сред тях са кремове за лице, масла за тяло, серуми и тоалетни млека. Ако търсите начин да подхраните и едновременно да освежите и ароматизирате тялото си с люлякови нотки, можете да се спрете на натурален люляков сапун. Той съчетава в себе си омекотяващото и антибактериално действие на лавандулово етерично масло с успокояващ аромат.


Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

(Не)успешен гамбит с шефа на НЗОК

(Не)успешен гамбит с шефа на НЗОК

От ГЕРБ поискаха да се гласува оставката на Станимир Михайлов, междувременно той я оттегли, развръзката предстои

Следва отпадане на лимитите и в ЗЗО

Следва отпадане на лимитите и в ЗЗО

Вероятно Националната здравноосигурителна касата няма да има затруднения с изплащането им, казва Красимир Грудев
Решението на КС има директен ефект

Решението на КС има директен ефект

Трябва да приключи и спряното дело във ВАС, но са налице редица правни механизми, с които може да се ревизират финансовите параметри на НЗОК - резерв, трансфери, казва проф. Дарина Зиновиева
ЕМА не откри връзка между GLP-1агонистите и суицидните мисли

ЕМА не откри връзка между GLP-1агонистите и суицидните мисли

Това показва заключението на Комитета за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност
Трети случай на денга в страната

Трети случай на денга в страната

Инфекцията е внесена от чужбина, увеличават се инфектираните с Лаймска болест, съобщиха от НЦЗПБ
1 2 3 4 5 ... 112 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ