Пазари

Голямата фарма реже работни места

19-09-2017 07:13
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Голямата фарма реже работни местаНеуспехи с разработването на нови молекули, ценовата конкуренция и дигиталните технологии са в основата на съкращенията
И 2017 е на път да остане в историята на фармапазара с орязването на хиляди работни места. За първите девет месеца на годината редица световни компании оповестиха плановете си за съкращаване на служители. Редукцията варира от няколко стотин души до няколко хиляди. А в основата й седят различни причини – неудачи в разработването на нови молекули, силна ценова конкуренция и все по-масовото навлизане на новите дигитални технологии, които променят маркетинга.

Само за първите две седмици на септември две компании оповестиха предприемането на съкращения сред служителите си. Близо 8% от кадрите си или 3500 позиции обяви, че ще редуцира американската компания Еli Lilly. Това ще доведе до годишни спестявания в рамките на 500 млн. долара. Основната причина за мярката са трудностите в разработването на два нови медикамента, които се очакваше да бъдат изключително печеливши. Става дума за лекарства срещу ревматоиден артрит и Алцхаймер. Същевременно обаче компанията обяви, че има потенциала да пусне на пазара медикаменти за лечение на рак на гърдата и мигрена.


Преди броени дни плановете си за намаление на

работните места обявиха и от Аlexion Pharmaceuticals. Биотехнологичната компания възнамерява да съкрати 600 работни места, въпреки че е производител на може би най-скъпото лекарство в света. То е за редки болести и терапията с него на година струва около 700 000 долара. През 2021 г. обаче се очаква да падне патента му, а засега останалите проеки на фирмата за нови молекули са неуспешни.

Изминалият месец август също мина под егидата на орязването на работни места. Най-големият призводител на генерични медикаменти Теva съобщи, че ще съкрати 7 000 работни места, няколко завода и ще се оттегли от 45 държави. Сред набелязаните мощности за редуциране са някои от тези в Унгария и Израел. Новината дойде, след като компанията обяви не особено добрите си резултати за втората четвърт на годината. Месец по-късно начело на нея има и нов мениджър – Каар Шулц.


През юли тази година японската иновативна компании

Takeda също обяви, че ще съкрати 480 представители, а други техни колеги ще бъдат преместени. Малко по-късно стана ясно, че и GSК възнамерява да направи известни съкращения в следващите 4 години – 320 души. На фона на 17000 заети в компанията в Англия, броят не е голям, като целта е да се подобри конкурентността й.

Швейцарският гигант Новартис през май също анонсира намерения да редуцира служителите си в Базел с 500 души в следващите 18 месеца. Успоредно с това компанията ще разкрие 350 нови места в биотехнологични направления в Швейцария, където работят 13 000 души. Според компанията целта е да се продължи развитието на бизнеса в иновативна посока.


Списъкът не изчерпва всички анонсирани намерения

на фармацевтичния бизнес да редуцира работни места. А по всичко изглежда, че тенденцията ще се запази и в идните години. Причините за това са различни. От една страна разходите около пускането на пазара на нова молекула стават все по-големи, което пряко влияе върху приходите на иноватвните компании. При генеричните производители специфичният проблем е убийствената конкуренция единствено и само върху цената на продукта, при която много фирми не могат да издържат натиска на индийските и азиатските производители.

Допълнителен проблем и за двата вида компании се оказва и натискът от страна на правителствата във всикчи държави да ограничат все по-големите обществени разходи за медикаменти. Типичен пример за това са и последните промени в отстъпките, които иска да въведе здравната каса у нас.


Новите дигитални технологии също водят до нуждата от

редукция на работни места, тъй като променят маркетинга от „лице в лице" към интернет форма на общуване. В дългосроче план всички фармацевтични производители ще съкращават търговските си отдели, тъй като ще заложат на по-евтината и прозрачна форма на общуване с докторите чрез интернет. В България тези съкращения още са по-далече, тъй като медиците ни са по-възрастни и нямат навик да боравят с компютри. Освен това у нас лекарите имат повече време, което да отделят на медициснките представители на фирмите. Дори и тук обаче вече се усещат първите наченки на новите тенденции. В някои столични болници като ВМА и Сити Клиник срещите между реповете и докторите са все по-трудни заради вътрешни рестрикции.


В същото време Фейсбук търси начин да направи

по-атрактивна и полезна за фармабранша социалната си мрежа, така че да привлече повече реклама в нея. В момента телевизиите все още остават водещите бенефициенти при разпределянето на бюджетите на компаниите. Развитие на социални мрежи, таргетирани за здравния сектор, се създават и на местно ниво, засега обаче те не са особено работещи.МТСП очаква проектни предложения

МТСП очаква проектни предложения

Те са за модернизация и подобряване на материалната база на социални услуги и в подкрепа на социални предприятия, които ще се финансират през 2020 г.
НОИ спира издаването на ПИК

НОИ спира издаването на ПИК

Причината е актуализация на софтуера, от 24 януари нормалната работа ще бъде възстановена

Проблем с лекарство за деца

Проблем с лекарство за деца

Д-р Дечо Дечев в писмо до МЗ настоява спешно да се регламентира реда за приложение на лекарството Спинраза
НЗОК обяви болниците купували Пеметрексед

НЗОК обяви болниците купували Пеметрексед

Техният брой е 29, като 10 са частните лечебни заведения
9500 болнични са издадените около празниците

9500 болнични са издадените около празниците

Изключени са болничните листове с диагноза, имаща отношение към онкологични заболявания
КНСБ: Да има директива за минималната работна заплата

КНСБ: Да има директива за минималната работна заплата

Приветстваме обявеното от ЕК начало на консултации за въвеждане на справедливи минимални възнаграждения за работниците в ЕС
EMA препоръча 66 нови лекарства

EMA препоръча 66 нови лекарства

30 от тях са имали ново активно вещество, което никога досега не е било разрешено в ЕС, става ясно от доклада на Европейския регулативен орган за 2019 г.
Забраняват аптеките за търговци на едро

Забраняват аптеките за търговци на едро

Промените в регулацията на лекарствата влизат за обсъждане в парламента
Питат НОИ най-често за болнични и майчинство

Питат НОИ най-често за болнични и майчинство

Общо 31% от обажданията се свързани с въпроси за пенсии, отчетоха от осигурителния институт
Нов ред при отстъпките за скъпите лекарства

Нов ред при отстъпките за скъпите лекарства

Касата ще плаща медикаментите, а при липса на ефект от терапията, фармакомпанията ще връща парите
1 2 3 4 5 ... 85 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020