Пазари

Голямата фарма реже работни места

19-09-2017 07:13
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Голямата фарма реже работни местаНеуспехи с разработването на нови молекули, ценовата конкуренция и дигиталните технологии са в основата на съкращенията
И 2017 е на път да остане в историята на фармапазара с орязването на хиляди работни места. За първите девет месеца на годината редица световни компании оповестиха плановете си за съкращаване на служители. Редукцията варира от няколко стотин души до няколко хиляди. А в основата й седят различни причини – неудачи в разработването на нови молекули, силна ценова конкуренция и все по-масовото навлизане на новите дигитални технологии, които променят маркетинга.

Само за първите две седмици на септември две компании оповестиха предприемането на съкращения сред служителите си. Близо 8% от кадрите си или 3500 позиции обяви, че ще редуцира американската компания Еli Lilly. Това ще доведе до годишни спестявания в рамките на 500 млн. долара. Основната причина за мярката са трудностите в разработването на два нови медикамента, които се очакваше да бъдат изключително печеливши. Става дума за лекарства срещу ревматоиден артрит и Алцхаймер. Същевременно обаче компанията обяви, че има потенциала да пусне на пазара медикаменти за лечение на рак на гърдата и мигрена.


Преди броени дни плановете си за намаление на

работните места обявиха и от Аlexion Pharmaceuticals. Биотехнологичната компания възнамерява да съкрати 600 работни места, въпреки че е производител на може би най-скъпото лекарство в света. То е за редки болести и терапията с него на година струва около 700 000 долара. През 2021 г. обаче се очаква да падне патента му, а засега останалите проеки на фирмата за нови молекули са неуспешни.

Изминалият месец август също мина под егидата на орязването на работни места. Най-големият призводител на генерични медикаменти Теva съобщи, че ще съкрати 7 000 работни места, няколко завода и ще се оттегли от 45 държави. Сред набелязаните мощности за редуциране са някои от тези в Унгария и Израел. Новината дойде, след като компанията обяви не особено добрите си резултати за втората четвърт на годината. Месец по-късно начело на нея има и нов мениджър – Каар Шулц.


През юли тази година японската иновативна компании

Takeda също обяви, че ще съкрати 480 представители, а други техни колеги ще бъдат преместени. Малко по-късно стана ясно, че и GSК възнамерява да направи известни съкращения в следващите 4 години – 320 души. На фона на 17000 заети в компанията в Англия, броят не е голям, като целта е да се подобри конкурентността й.

Швейцарският гигант Новартис през май също анонсира намерения да редуцира служителите си в Базел с 500 души в следващите 18 месеца. Успоредно с това компанията ще разкрие 350 нови места в биотехнологични направления в Швейцария, където работят 13 000 души. Според компанията целта е да се продължи развитието на бизнеса в иновативна посока.


Списъкът не изчерпва всички анонсирани намерения

на фармацевтичния бизнес да редуцира работни места. А по всичко изглежда, че тенденцията ще се запази и в идните години. Причините за това са различни. От една страна разходите около пускането на пазара на нова молекула стават все по-големи, което пряко влияе върху приходите на иноватвните компании. При генеричните производители специфичният проблем е убийствената конкуренция единствено и само върху цената на продукта, при която много фирми не могат да издържат натиска на индийските и азиатските производители.

Допълнителен проблем и за двата вида компании се оказва и натискът от страна на правителствата във всикчи държави да ограничат все по-големите обществени разходи за медикаменти. Типичен пример за това са и последните промени в отстъпките, които иска да въведе здравната каса у нас.


Новите дигитални технологии също водят до нуждата от

редукция на работни места, тъй като променят маркетинга от „лице в лице" към интернет форма на общуване. В дългосроче план всички фармацевтични производители ще съкращават търговските си отдели, тъй като ще заложат на по-евтината и прозрачна форма на общуване с докторите чрез интернет. В България тези съкращения още са по-далече, тъй като медиците ни са по-възрастни и нямат навик да боравят с компютри. Освен това у нас лекарите имат повече време, което да отделят на медициснките представители на фирмите. Дори и тук обаче вече се усещат първите наченки на новите тенденции. В някои столични болници като ВМА и Сити Клиник срещите между реповете и докторите са все по-трудни заради вътрешни рестрикции.


В същото време Фейсбук търси начин да направи

по-атрактивна и полезна за фармабранша социалната си мрежа, така че да привлече повече реклама в нея. В момента телевизиите все още остават водещите бенефициенти при разпределянето на бюджетите на компаниите. Развитие на социални мрежи, таргетирани за здравния сектор, се създават и на местно ниво, засега обаче те не са особено работещи.Обвиниха шестима за схеми с лекарства

Обвиниха шестима за схеми с лекарства

Нанесени са щети на държавата в размер на над 3 млн. лева, съобщават от прокуратурата
ЕМА предупреди за грешки с онколекарства

ЕМА предупреди за грешки с онколекарства

Заради неточности с препарати с леупрорелин пациенти получават недостатъчни дози, казват експертите

Изчистват кухите аптеки

Изчистват кухите аптеки

С над 300 са намалели регистрираните обекти в Изпълнителната агенция по лекарствата за година и половина

Пак опасния сибутрамин в продукт за отслабване

Пак опасния сибутрамин в продукт за отслабване

Агенцията по храните предупреждава да не го купуване, продават го on line
ЕМА на път да одобри 11 нови лекарства

ЕМА на път да одобри 11 нови лекарства

Агенцията ще прегледа и проучванията за терапията на ковид с дексаметазон
Касата чака 160 млн. лв. от отстъпки

Касата чака 160 млн. лв. от отстъпки

Фондът разширява възможностите за лечение на глаукома и други хронични заболявания

Още лекарства в ръководството по анестезиология

Още лекарства в ръководството по анестезиология

Здравно министерство включва в задължителния протокол антидот и анестетик
Генеричните медикаменти трябва да се извадят от механизма

Генеричните медикаменти трябва да се извадят от механизма

Промените в закона за лекарствата означават, че цените трябва да са с 10% по-ниски от най-ниските в държавите членки, но тогава има опасност от оттегляне от пазара, казват от БГФармА
Още 2 млн. лв. за е-здраве

Още 2 млн. лв. за е-здраве

През 2022 г. най-накрая ще имаме информационна система, обеща министър Кирил Ананиев

Не сме съгласни с фиксирано намаление на цените

Не сме съгласни с фиксирано намаление на цените

То ще доведе до спирала, която може да накара компаниите да преосмислят доставките си с някои лекарства за България, казва Деян Денев
1 2 3 4 5 ... 96 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Август 2020