Позиция

Властта за двойния стандарт при храните

19-09-2017 08:30
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Властта за двойния стандарт при храните
Пълна забрана на храните с двоен стандарт на европейския пазар ще поискат българските институции с обща декларация, подписана по инициатива на омбудсмана Мая Манолова. Властта настоява и за промени в европейското законодателство така, че всички хранителни стоки да са с едно и също съдържание, независимо къде се продават. Clinica.bg предлага мнението по темата на обществения защитник Мая Манолова и председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Трябва директива за производството и разпространението на храни в ЕС

Мая Манолова, омбудсман на Република България

Наличието на двойни стандарти на храните е не само дискриминация, но и обида за българските граждани. Предлагането на храни под една и съща марка, но с различни съставки и различно качество в отделни точки на европейския пазар е нарушение на равнопоставеността на европейските граждани, на техните права, и подкопава самата идея за равенство в Европейския съюз. Особено, когато тези разлики са съпътствани с по-високи цени. В момента сме изправени пред заплахата към „Европа на две скорости” да се добави и заплахата „Европа на два стандарта”.  

От собствения си опит всеки един от нас знае, че освен разлики в качеството и съставките на хранителните продукти, има и такива в козметиката и в различни други стоки за бита. Гражданите очакват да разберат колко големи са тези разлики и дали се отразяват на здравето и на джоба им. С други думи се интересуват дали плащаме повече за шоколад с по-малко мляко и какао или за сокове от концентрат с пулп, представени за 100% плодови. Затова сме изработили и предлагаме проект на декларация, която да представим пред Европейския парламент и да бъде изпратена като обща позиция на българските институции на европейските органи.

Като омбудсман и юрист считам, че е необходима промяна в европейското законодателство. Сега действащите директиви имат изисквания към това продуктите да са безопасни, на етикетите коректно да е отразено съдържанието на храните и да се спазват условията за реклама. Липсва обаче директива за производството и разпространението на храни в общността. Затова категорично ще настоявам за промени в три посоки – да се забрани предлагането на стоки с една и съща марка, но с различно съдържание, в различни точки на Европейския съюз, да бъде създаден ясен механизъм за контрол, по възможност с единен европейски органи или посредством мрежа от националните органи, които да контролират спазването на това изискване, и да се предвидят сериозни санкции за нарушителите на тези правила.

А че това е възможно, вече сме оптимисти след изявлението на председателя на Европейския парламент Клод Юнкер в средата на миналата седмица.

 

Двойният стандарт трябва да се наказва като нелоялна търговска практика
Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите

 

Проверките за храните на българския пазар би трябвало не само да продължат, но и да се разширят върху други продуктови групи. Защото вече не рядко се срещат малки магазинчета по централни и не толкова централни улички на София и други градове, в които се продават доста стоки от т. нар. паралелен внос. Очевидно обаче българските потребители са идентифицирали определени стоки, в които имат по-високо доверие, защото са внесени директно от западноевропейските пазари и откриват разлики в качеството.

Коренът на проблема всъщност е в това, че е възможно продукти от един и същи производител, с една и съща търговска марка, да бъдат с различно съдържание и това коректно да е отбелязано върху етикета. Именно в тези случаи (ако приемем, че не трябва да бъде така) контролните органи практически са с вързани ръце, тъй като не можем да покрием хипотезата на нелоялната търговска практика. Но щом общественият натиск и институционалната подкрепа налагат да се търси налагане на единни правила и унифициране на съдържанието на всеки един продукт, който се предлага под дадена търговска марка, ние сме готови да подкрепим това и в последствие да се включим като контролен орган, който да следи дали се спазват правилата.  Българските туршии са с уникален микробиом

Българските туршии са с уникален микробиом

С тях може да се лекуваме стига да са приготвени правилно, каза д-р Сергей Иванов
Солени глоби за месо с изтекъл срок на годност

Солени глоби за месо с изтекъл срок на годност

Това предвижда новият Закон за управление на агрохранителната верига, който прие правителството
Заразеното пилешко не е стигнало до потребителите

Заразеното пилешко не е стигнало до потребителите

То е иззето от мрежата, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева
Предупрежденията за салмонелата са закъснели

Предупрежденията за салмонелата са закъснели

За последният месец има 7 нотификации, каза д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители"
Открити са млечни продукти без документи

Открити са млечни продукти без документи

Запечатаха складове след спецакция на Икономическа полиция, ГДНП, НАП, БАБХ и МВР
Дете намери медицинска игла в пържолата си

Дете намери медицинска игла в пържолата си

Момичето е добре, от Агенцията за безопасност на храните започват проверка
В седмичните градини може и мекици

В седмичните градини може и мекици

Това е записано в Наредбата за хранене на децата от 3 до 7 години в детските градини
Изтеглиха от пазара опасни колбаси и риба

Изтеглиха от пазара опасни колбаси и риба

Заразени са с листерия, предупредиха от БАБХ
МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни

МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни

Българските държавни стандарти , се изготвят от Технически комитети към Българския институт по стандартизация, заявиха от ресорното ведомство
Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни

Изтеглиха за унищожаване 13 677 кг. храни

Предлагане на продукти с изтекъл срок на годност и некоректно етикиране са сред най-честите нарушения, сочат резултатите от проверките на инспекторите от БАБХ през юли
1 2 3 4 5 ... 6 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020