15 септември

Плуването е най-полезният спорт за децата

18-09-2017 09:32
Поне час разходка на ден е нужна на тинейджърите, за да нямат проблеми с килограмите, казва д-р Антoния ВасилеваПлуването е най-полезният спорт за децата
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Наднорменото тегло и затлъстяването са сред най-честите проблеми при учениците. Опасни ли са те за здравето им, защо се стига до тях и как могат да се преодолеят в началото на учебната година, попитахме д-р Антония Василева. Тя е ръководител на Отделението по физиотерапия и рехабилитация в Болница „Тракия", където започна да се провежда физикална рехабилитация срещу затлъстяване.

През последните години затлъстяването и наднорменото тегло придобиха размерите на пандемия. По данни на Световната здравна организация всяко четвърто дете е с наднормено тегло или затлъстяване. България не прави изключение от тревожната статистика и се нарежда на шесто място в Европа - 5% от българчетата са с наднормено тегло, като 22% от тях са със затлъстяване, казва д-р Антония Василева. И макар на пръв поглед да си дебел да не изглежда порок, поне не и здравословен, всъщност изобщо не е така. Наднормените килца са много по-опасни не за добрия външен вид, а за здравето на всяко дете и човек.

Визитка

Д-р Антония Василева е завършила медицина през 1998 г. Специализирала е „Спешна медицина" и „Физиотерапия и рехабилитация", има 17 години опит в тези области. От няколко месеца е началник на Отделението по физиотерапия и рехабилитация в Болница „Тракия", в което се приемат пациенти с различни проблеми. Сред тях са заболявания и травми на опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдова система, централна и периферна нервна система, хирургични и вътрешни заболявания, хронични гинекологични заболявания, на дихателните пътища, УНГ. В доболничната помощ се обръща особено внимание на децата.


Затлъстяването и наднорменото тегло са петата причина за смърт

по сметките на СЗО. Освен до намалена продължителност на живота, те водят до метаболитен синдром, диабет тип 2, хипертония, атеросклероза. Килограмите могат да причинят дори инсулт и инфаркт, често те са в основата на респираторни проблеми като сънната апнея, астмата, на тях може да се дължи и болките в гърба или остеоартрита. Затлъстяването може да е в основата и на заболявания на черния дроб, жлъчкатa. Повечето килограми влияят дори на настроението ни и могат да доведат до депресия, особено в детска възраст. Всичко това би трябвало да е достатъчен мотив за всеки родител да се погрижи детето му да стопи излишните килограми. Особено, когато си даде сметка, че затлъстелите деца на 6-годишна възраст имат 25% риск да се превърнат в затлъстели възрастни, а при децата със затлъстяване на 12-годишна възраст този риск нараства до 75%, казва д-р Василева. Изследванията на медиците показват, че наднорменото тегло в юношеска възраст е свързано със 70% вероятност да остане и в зряла възраст, като този процент нараства до 80, ако единият или двамата от родителите са със затлъстяване.


За съжаление еднозначен отговор на въпроса защо децата стават дебели

няма. Роля играят няколко различни групи фактори - генетични, количеството и състава на храната, нарушенията в обмяната на мастната тъкан, хормонални промени, центровете в мозъка, в частност в хипоталамуса, които контролират ситостта, изброява д-р Василева. Също така влияние оказват различни хранителни разстройства, като прием на храна в отговор на стрес или депресия или физическата активност, върху която можем лесно да влияем. За съжаление обездвижването се е превърнало в новата болест на съвремието ни, от която страдат четирима от всеки пет жители на Стария континент. А това води както до физически, така и до емоциаонални проблеми.

Един от начините за преодоляването на негативните последици е

физикалната терапия. При нея се цели чрез увеличен енергиен разход и редуцираща диета да се предотвратят усложненията от наднорменото тегло и обездвижването, обяснява д-р Василева. Точно такъв тип терапия практикува и самата тя в болница „Тракия". При този метод се изготвя график за физическо натоварване на децата и тинейджърите, които търсят помощ. Заниманията се осъществяват както индивидуално, така и в групи. Точна рецепта за отслабването няма, защото всеки човек е индивидуален и такъв трябва да е подходът към него, казва д-р Василева. Все пак има някои неписани правила, които би трябвало да спазва всеки родител, който иска да има здрави деца.

Така например тинейджъри, които нямат проблеми с теглото, трябва да се движат умерено поне по един час на ден.

Това означава една дълга разходка или 30-40 минути по-интензивно

натоварване, обяснява д-р Василева. Под втората графа влизат колоездене, волейбол, баскетбол, тичане, футбол за момчетата, танци и хора. Плуването обаче е най-подходящият спорт за деца, защото развива цялата мускулатура и влияе добре при гръбначни изкривявания, казва д-р Василева.
Физическите натоварвания са задължителни и при намаляване на теглото. Установено е, че когато се отслабва с умерено намаление на хра­ната и увеличена двигателна актив­ност, човек губи само мастна тъкан, обяснява д-р Василева. 

Тогава мускулатурата и другите органи и тъкани не страдат. Освен това двигателната активност намалява повишената секреция на инсулин при затлъстяване. А това е много важна от биохимична гледна точка предпоставка за успеха на лечението.

Физическите упражне­ния, които предлагат в болницата включват

дихателни, общоразвиващи, механотерапия с различни уреди. Освен това препоръчваме спане на отварени прозорци, преди лягане водна процедура, пешеходни разходки, походи поне веднъж седмично, теренно лечение, подвижни игри и спортове - плуване, колоездене, гребане, танци и хора, казва д-р Василева. Всичко това влияе благотворно върху сърцето, кръвообращението, обмяната на веществата, повишават общия тонус, дават добро настроение и спомагат за премахване на съпътстващите затлъстяването болестни състояния, добавя тя. Това означава, че, ако детето ви има лош глюкозен толеранс или повече липиди в кръвта, висок холестерола и кръвно, може да се очкава намаляването и балансирането им. Освен това само две седмици активни тренировки подобряват имунитета на детето, защото се повишава количеството антитела в организма.

За отслабването обаче, физическите упражнения не са достатъчни,

важно е да се мине и на рационално хранене. Това означава 60% от храната да е сурова и 40% преработена, обяснява д-р Василева. Препоръчва се в часовете между храненията - 10 часа и 16 часа, да се пият прясно изстискани натурални сокове от зеленчуци и несладки плодове или нисък процент мляко. Също така да се приема боб, грах, леща, риба и др. Захарта трябва да се заменя от малко количество пчелен мед, обяснява д-р Василева. В тези диети трябва да се включват всички видове зеленчуци, сурови ядки, несладки плодове. Препоръчва се често хранене, в малки количества. При затлъстяването основен принцип е да не се гладува, да не се изпитва глад, добавя тя. И е категорична, че, ако детето ви има има проблеми с килограмите, е задължително да вземете мерки и да потърсите съвет от специалист.


За прав гръб купувайте ортопедична раница

Гръбначните изкривявания са друг чест проблем сред децата. За да не се стига до тях, родителите трябва да осигурят на децата си раници с ортопедичен гръб, която се носи и на двете рамена. Чантите са доста тежки, а много често учениците предпочитат да ги носят едностранно, което предполага сколиоза, казва д-р Антония Василева. Освен това ученето трябва да е на бюро и с правилна стойката. Столът му трябва да бъде с ортопедичен гръб с подлакътници. Важно е и детето от малко да спи на хубав матрак с ортопедична възглавница.

Всички тези наглед дребни неща оказват сериозно въздействие, категорична е д-р Василева. Ако все пак малчуганите ви имат проблеми с гърба, могат да се възползват от услугите й. В болница „Тракия" се лекуват сколиоза и гръбначни изкривявания с коригираща и изправителна гимнастика. Целта е да не се стигне до тежка прогресия, която би наложила носене на корсет или би довела до оперативни интервенции, казва д-р Василева.


Открита навреме, сколиозата е лечима

Открита навреме, сколиозата е лечима

15-ти септември дойде, особено внимание родителите трябва да обръщат на подрастващите между 11 и 16 години. Каква е причината, обяснява физиотерапевтът д-р Ирина Събинова.

Свръхамбициозните родители стават опасни

Свръхамбициозните родители стават опасни

Адекватно ли е училището, какви грешки допускат родителите в стремежа си да отгледат „успешни деца". В поредицата "15 септември" потърсихме отговорите на тези въпроси от психолога Светла Стайкова.

Главоболието при децата може да е сигнал за очила

Главоболието при децата може да е сигнал за очила

Как да познаем, че детето не вижда? Кога започва грижата за детското зрение и защо е важно очилата да се сложат навреме? Рубриката ни „15 септември" продължава със съветите на доц. Виолета Чернодринска.
Няма лоши деца, има лоши родители

Няма лоши деца, има лоши родители

Младежите често избухват, защото им липсват контрол и възпитание. Отговорността за тях обаче е на родителите, твърди психологът доц. Хариета Манолова
Заменете антибиотиците с чесън и мед

Заменете антибиотиците с чесън и мед

Поредицата ни, посветена на здравето на учениците продължава. Фокусът й този път е алтернативната медицина. Как да повишим имунитета на децата, попитахме д-р Мариян Иванов.

Как изглежда съвременният ученик

Как изглежда съвременният ученик

Затлъстяването и проблемите със зрението са най-големите бичове за българските деца

Залягането над домашните – най-много 4 часа

Залягането над домашните – най-много 4 часа

Стресът може да се окаже по-коварен и от грипа за учениците. Как да изградим за децата си "режим за отличници", за да са здрави и бодри в час? Попитахме педиатърът д-р Веселина Димова.
Гърбът се изкривява между 3 и 7 клас

Гърбът се изкривява между 3 и 7 клас

Поредицата ни "15 септември" продължава със съвети за счупванията и гръбначните изкривявания. Защо са важни упражненията и кога трябва да се избягва спортът? Попитахме доц. Красимира Казалъкова.
Лошият чин е по-коварен от тежката раница

Лошият чин е по-коварен от тежката раница

Тежките раници, неудобните чинове и залягането над домашните са главните виновници за изкривяванията в клас. Какви проблеми издава стойката на детето? В поредицата ни "15 септември" отговаря д-р Явор Пукалски.

Закалете детето преди първия звънец

Закалете детето преди първия звънец

Може ли училището да не се превръща в мъчилище? Как децата ни да са здрави, спокойни и успешни в клас? Отговорите даваме в новата поредица "15 септември". Днес съветите са от педиатъра д-р Валери Исаев.

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ