15 септември

Как изглежда съвременният ученик

15-09-2017 08:57
Затлъстяването и проблемите със зрението са най-големите бичове за българските децаКак изглежда съвременният ученик
Clinica.bg

press@clinica.bg

Днес е първият учебен ден и зад чиновете в класните стаи отново ще седнат хиляди българчета. Пожелаваме им на добър час! Но, за да бъдат успешни в живота, най-важно е тяхното здраве. За съжаление то не винаги е цветущо.

Средностатистическият български ученик е с нормален ръст, все още по-често елегантен, отколкото закръглен и не рядко болен. Според изследванията на Националния център за обществено здраве и анализи при профилактичните прегледи на учениците са установени над 40 000 заболявания, които те имат.


Най-сериозният проблем е затлъстяването


През последните години то заема около 20 промила от всички деца между 7 и 18 години. Причините за това са застоялия начин на живот пред компютъра и честото похапване на мазни чипсове, хамбургери и шоколади.


Нарушението на зрението е вторият сериозен проблем


за здравето на учениците ни. От късогледство, астигнатизъм, слепота и намалено зрение страдат 15 промила от всички ученици. Основните причини за това са модерните устройства като комптри, таблети и телефони, които децата не спират да използват. Освен до нарушение на зрението, те водят и до психическа пристрастеност, предупреждават специалситите от НЦОЗА.


Астмата и гръбначните изкривяванията се нареждат

на трето и четвърто място според честотата си на разпространение сред учениците. Причините за тях са ясни – замърсената околна среда, както и неправилните стойки на чиновете, тежките чанти за най-малките.

Здравословни проблеми имат младежите и в останалите страни. Според данните на Световната здравна организация около

1.2 милиона тинейджъри умират всяка година 

Водещата причина за смъртта им са катастрофите, дихателните инфекции, самоубийствата, удавянията. Цигарите и небезопасният секс са сред другите основни проблеми за здравето на младежите, смятат световните експерти.

Усложненията при ранно забременяване е водещата причина за смърт сред момичетата между 15 и 19 години, са сметнали от СЗО. Небезопасният секс е причина и за наличието на над 2 милиона младежи с ХИВ по света.


Депресиите са третото по честота заболяване при тинейджърите 

предупреждават още от СЗО. Затова в училището и семейството трябва да се изградят умения на децата да се справят в социалната среда, както и да им се оказва психологическа подкрепа.

Насилието, алкохолът и наркотиците също тревожат родители и учители в цял свят. Случаите на побои стават все по-чести и са водеща причина за смърт сред по-големите младежи, отчитат от СЗО. Всяко десето момиче е било жертва на сексулано насилие, изчислили са свветовните експерти.

Затлъстяването и липсата на движение отдавна са епидемия в цял свят.

Едва всеки четвърти тинейджър се движи поне по 60 минути на ден

колкото е препоръчителната норма за тази възраст. За сметка на това всеки десети пуши. Отговорността за здравето на децата ни е в наши ръце, ако искаме те да са добре, трябва да обединим усилията си, категорични са експертите. Как да го запазите, вижте в рубриката на clinica.bg "15 септември".


Открита навреме, сколиозата е лечима

Открита навреме, сколиозата е лечима

15-ти септември дойде, особено внимание родителите трябва да обръщат на подрастващите между 11 и 16 години. Каква е причината, обяснява физиотерапевтът д-р Ирина Събинова.

Свръхамбициозните родители стават опасни

Свръхамбициозните родители стават опасни

Адекватно ли е училището, какви грешки допускат родителите в стремежа си да отгледат „успешни деца". В поредицата "15 септември" потърсихме отговорите на тези въпроси от психолога Светла Стайкова.

Главоболието при децата може да е сигнал за очила

Главоболието при децата може да е сигнал за очила

Как да познаем, че детето не вижда? Кога започва грижата за детското зрение и защо е важно очилата да се сложат навреме? Рубриката ни „15 септември" продължава със съветите на доц. Виолета Чернодринска.
Няма лоши деца, има лоши родители

Няма лоши деца, има лоши родители

Младежите често избухват, защото им липсват контрол и възпитание. Отговорността за тях обаче е на родителите, твърди психологът доц. Хариета Манолова
Заменете антибиотиците с чесън и мед

Заменете антибиотиците с чесън и мед

Поредицата ни, посветена на здравето на учениците продължава. Фокусът й този път е алтернативната медицина. Как да повишим имунитета на децата, попитахме д-р Мариян Иванов.

Плуването е най-полезният спорт за децата

Плуването е най-полезният спорт за децата

Наднорменото тегло e сред най-честите проблеми при учениците. Опаснo ли e здравето, защо се стига до него и как да се преодолее, попитахме д-р Антония Василева. 

Залягането над домашните – най-много 4 часа

Залягането над домашните – най-много 4 часа

Стресът може да се окаже по-коварен и от грипа за учениците. Как да изградим за децата си "режим за отличници", за да са здрави и бодри в час? Попитахме педиатърът д-р Веселина Димова.
Гърбът се изкривява между 3 и 7 клас

Гърбът се изкривява между 3 и 7 клас

Поредицата ни "15 септември" продължава със съвети за счупванията и гръбначните изкривявания. Защо са важни упражненията и кога трябва да се избягва спортът? Попитахме доц. Красимира Казалъкова.
Лошият чин е по-коварен от тежката раница

Лошият чин е по-коварен от тежката раница

Тежките раници, неудобните чинове и залягането над домашните са главните виновници за изкривяванията в клас. Какви проблеми издава стойката на детето? В поредицата ни "15 септември" отговаря д-р Явор Пукалски.

Закалете детето преди първия звънец

Закалете детето преди първия звънец

Може ли училището да не се превръща в мъчилище? Как децата ни да са здрави, спокойни и успешни в клас? Отговорите даваме в новата поредица "15 септември". Днес съветите са от педиатъра д-р Валери Исаев.

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ