Отново на работа

Депресия след отпуска – нормално

15-09-2017 07:53
Почивката е тест дали не работите много, поне седмица продължава адаптацията след нея, казва проф. Захарина СавоваДепресия след отпуска – нормално
Соня
Соня
Василева
s_spasova@yahoo.com

Даже и добре да си поживее човек по време на отпуската, тя все някога свършва. Идва време, когато банските се прибират дълбоко в гардероба, а морето остава далеч в миналото. Какво да правим и как да се спасим от бездната на постотпускарската депресия, попитахме проф. Захарина Савова, психотерапевт.

След като сте се завърнали от ваканцията у дома, какво правите:

А) взимате си душ, сипвате чаша с вино или бира и не искате да говорите с никого

Б) лягате на дивана, включвате телевизора и се отнасяте

В) сядате пред компютъра и започвате да търсите оферти за следващите си пътувания...

Депресията след отпуската всъщност може да има различни проявления – човек се чувства нервен, уморен, апатичен, сутрин не му се става или вечер не може да заспи, а през деня има проблеми с концентрацията. Най-често към всичко това се добавя и нервност на работа, омраза към шефа, отвращение към колегите. Тези симптоми могат да продължат и 2 часа, но може да се проточат и цяла седмица.

Визитка

Проф. Захарина Савова е психотерапевт, с десетки публикации, както и автор на книги. Специализирала е аналитична психотерапия в Швейцария, както и основи на когнитивно-поведенческата психотерапия. Преподава във Факултета по обществено здраве към Медицинския университет в София. Член е на редица асоциации, сред които и Европейската асоциация по телесна психотерапия, както и на Съвета по медицинска наука в МУ.


Завръщането след ваканцията към работния ритъм

може да се определи като своеобразна миникриза, към която трябва да се подходи сериозно. Още повече, че често точно тогава с пълна сила лъсва недоволството от работата или от половинката. Неслучайно и според различни проучвания след отпускарския период в началото на есента се подават и най-много молби за развод.

Наистина, отпуската е период, през който можем да помислим и да разберем дали не работим на много високи обороти, обяснява проф. Савова.

Има много хора, които не си дават сметка на какъв висок ритъм и стрес са подложени през останалото време. И отпуската може да ги предизвика да помислят „аз какво правя със себе си - работя по 12 часа на ден, не си позволявам да разпусна, не отделям време за семейството или приятелите си, не се грижа за себе си". Така

отпуската може да ни донесе своеобразно отрезвяване
,

казва проф. Савова. Тя уточнява, че все пак не бива да се бърза и да се правят резки и кардинални промени, без да се добре обмислени. В същото време обаче е изключително важно човек да си даде сметка, че не е почивал достатъчно, да види добрите неща в живота си и да премахне тези, които не му харесват.

Нормално е депресивното състояние да отшуми в рамките на седмица. Всеки страда по различен начин, но най-често в подобна „дупка" изпадат хората с по-натоварени професии, както и такива, чиято работа изисква висока концентрация и отнема много време и усилия, както и хората, които са в средна и по-късна възраст, изброява проф. Савова.


Моята препоръка е да си предвидим поне един ден

за настройване между почивката и работата, казва проф. Савова. И уточнява, че не е разумно да се прибирате в неделя след полунощ, когато трябва да сте на работа в понеделник. Друг вариант е изобщо да пропуснете понеделника като по този начин ще избегнете нервите за трескавото начало на седмицата, а и работната ви седмица ще бъде по-кратка.

Какви са най-важните правила, които трябва да спазваме, след като еуфорията спадне и рутината отново започне да ни превзема?

Когато пътувате и почивате, се сблъсквате с нови и различни неща. Когато се приберете у дома и тръгнете на работа, безпокойството, че не правите нещо "ново и различно" може да бъде направо побъркващо. Обикновено това положение продължава няколко седмици, докато животът навлезе в нормалния си ритъм. Затова даже и да няма как да си вземете нова отпуска,

опитайте се да планирате и организирате малки бягства

от действителността през седмиците до следващата по-голяма ваканция.

Добре е да се направи планиране за цялата следваща година – например поне две по-дълги почивки по възможност и няколко по-кратки, съветва проф. Савова. По думите й при това положение стресът за тялото ще бъде по-малък. Защото тялото изпитва стрес и напрежение не само когато се наложи бързо и рязко преминаване от почивка към напрегнат работен ритъм, но и обратното – когато от много сериозно темпо на работа изпадне в „нищоправене".

Психотерапевтката препоръчва през първия работен ден след отпуската да не се втурваме през глава към изостаналите и предстоящите задачи. Ако още в първия ден се опитате да свършите всичко, което ви се е натрупало, докато сте били в отпуска, организмът ви отново ще попадне в свръх стрес, а не бива да се забравя, че тялото има нужда от плавна адаптация, казва проф. Савова. Затова преди да се завърнете към обичайния си работен ритъм, е необходимо да се заредете с позитивна енергия – дали ще е с шоколад, дали чрез среща с приятели или хубав концерт. Важното е да намерите своя начин за профилактика срещу нервен срив. По възможност, ставайте няколко минути по-рано от обичайното. Така ще имате време само за себе си – да наредите мислите и деня си.

 

Готвенето, сувенирите и ученето помагат


Психолозите дават съвсем лесни и прости правила, които могат да помогнат на човек да се справи по-лесно с напрежението след завръщането на работа. Даже и след отпуската не бива да се спира с упражненията и тренировките. Ако през ваканцията сте си изградили полезен навик да тичате сутрин или да плувате всеки ден, не бива да се отказвате от него, само, защото почивката е свършила. Това ще помогне да поддържате форма и да намалите стреса и умората от работата. Упражненията ще зареждат тялото ви с ендорфини, които могат да помогнат за борбата с депресията и тъгата.

Разбира се, има и други неща, които може да въведете от вашето пътуване в сивото си всекидневие – ако сте пътували по екзотични места и сте се впечатлили от местната кухня, опитайте да ексериментирате зад печката и у вас. Ако ви е било приятно да слушате местния език – запишете се на курс, за да го овладеете. Не спирайте да споделяте снимки и емоции – така преживяването ви ще се повтаря и удължава.

Почистете и подредете къщата си. И не го отлагайте, не само, за да не ритате с крак куфара си всеки път, когато ставате от леглото, но така и ще може да изчистите главата и мислите си и да се „свържете" отново с обичайната си обстановка. Понякога, след като сте минали през няколко хотелски стаи, вашият собствен дом може да ви се стори неуютен и далечен. Затова опитайте да наместите сувенирите и спомените от лятото в него и така ще наредите и своето емоционално пространство.


Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Държавата е длъжник за балнеопрофилактиката

Тази година ще се проведе Десетия конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА-туризъм. Какви са ресурсите ни, достатъчно ли е финансирането на клинините пътеки, има ли кадрова криза в балнеолечението и рехабилитацията, попитахме д-р Сийка Кацарова.
Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

Искат рехабилитация за кисти на Тарлов

След 7-годишна борба с рядката болест Моника Маринова отново ходи и иска да помогне на други българи в нейното положение

Не превръщайте болния в диктатор

Не превръщайте болния в диктатор

Какво обаче се случва, ако член на семейството научи, че страда от тежка болест? Как се променят отношенията, как да преодолеем трудните моменти, разговаряме със семейния терапевт Стоян Георгиев.

Алкохолът – начин на употреба

Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак

Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Ваната помага на сърцето и нервите

Ваната помага на сърцето и нервите

Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото е не просто почивка, това може и да ни лекува. Как може водата да ни помага през цялата година, попитахме Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора

Гимнастика пред телевизора

Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Чистят тялото с отрицателни йони

Чистят тялото с отрицателни йони

Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
Привличаме здравни туристи със СПА

Привличаме здравни туристи със СПА

Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Ездата прави чудеса при МС

Ездата прави чудеса при МС

Рехабилитацията и психологическата подкрепа са изключително важни при битката с множествената склероза. Как хиппотерапия, плуване, йога и пилатес помагат на болните с МС? Разкрива кинезитерапевтът Инна Иванова.
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че този път опитът за построяване на Национална детска болница ще се увенчае с успех?

Май 2023 Предишен Следващ