Европейски партньори подкрепиха протеста на БЛС

11-04-2016 16:43
Европейски партньори подкрепиха протеста на БЛС
Европейски медицински организации подкрепиха протестните действия на Българския лекарски съюз. Сред тях са Постоянния комитет на европейските лекари и Европейската федерация на лекарите на заплата (ФЕМС). Те изпратиха писма до министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, омбудсмана на РБългария Мая Манолова и Надзорния съвет на НЗОК.
В обръщение до министър Москов във връзка с реформите на системата на здравеопазване, провеждани понастоящем в България, от Постоянния комитет на европейските лекари споделят общата загриженост на българските си колеги, силно се противопоставят на мерки, които ограничават достъпа на пациентите до висококвалифицирано лечение и които подкопават автономията и качествената работа на лекарското съсловие.

 

От ФЕМС осъзнават, че националното здравно обслужване на България се нуждае от дълбоки реформи и го оценяват, но смятат, че медицинските специалисти трябва да са неразделна част от него. Според тях на разходите за здравеопазване трябва да се гледа като на ресурс за едно здраво население; нещо повече, условията на труда на работниците в системата на здравеопазване са основни за надлежно работещата система.

По прогнози на ЕК, към 2020 г. в Европа ще има 13% недостиг от здравни специалисти и ние вече действаме в посока подпомагане на постоянна емиграция на такива кадри, търсещи по-добри условия на труда, подчертават от ФЕМС. Техният опит показвал, че страните с привлекателни условия на труда, вместо да инвестират ресурси в разширяването на националното образование на лекари, предпочитат да се възползват от ресурсите, изразходвани за медицинското обучение от държавите-членки на ЕС, които принуждават своите лекари да емигрират поради лоши условия на труд.

От ФЕМС подчертават, че искането за ефективно договорно начало, което означава участие в реформата на системата на здравеопазване, идва от Българския лекарски съюз, а не от отделни групи със специфични нужди или изисквания, и изразяват подкрепата си за българските лекари.Ще се включим в протеста заради здравния модел

Ще се включим в протеста заради здравния модел

Управителният и националният съвет на БЛС проведоха заседания. Среща имаха и представителите на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Какво обсъдиха и решиха лекарите, за какво ще настояват пред властта и защо ще участват в организацията на протеста на медицинските сестри и синдикатите на 7 октомври, попитахме д-р Николай Брънзалов, който е представител и на двете организации.
Само 20 на 1000 даряват кръв

Само 20 на 1000 даряват кръв

Засилва се социалната отговорност на корпоративния бизнес, каза акад. Григоров
Проверка по случая в МБАЛ-Пазарджик

Проверка по случая в МБАЛ-Пазарджик

Тя е наредена със заповед на шефа на лечебното заведение д-р Васил Вълчев
Стажант-сестри заради глада за кадри

Стажант-сестри заради глада за кадри

МЗ предлага въвеждането на нова длъжност, от съсловието не са съгласни
Сестри и синдикати излизат на протест

Сестри и синдикати излизат на протест

КНСБ, КТ "Подкрепа", БАПЗГ и БЛС ще се съберат на шествие с искания за реформи в здравната система и достойни заплати за медици
Спад на атаките в съда срещу правилата на МЗ

Спад на атаките в съда срещу правилата на МЗ

Критично ниво на кадровото обезпечение в трансфузионната хематология отчита Годишния доклад за националната сигурност
Проверка в МОБАЛ

Проверка в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов"

Изпълнителна агенция „Медицински надзор" се самосезира след случай, при който има съмнения за злоупотреби
Осъждаме нападението над медицински лица

Осъждаме нападението над медицински лица

Важно е да бъде създаден работещ механизъм, който да защити лекарите
Старт на курсовете по патронажна грижа

Старт на курсовете по патронажна грижа

Обученията се провеждат от БАПЗГ, те са насочени към оказване на подкрепа в домашна среда на възрасти и хора с увреждания
Заявяват места за специализанти до 11 септември

Заявяват места за специализанти до 11 септември

Става дума за приема по държавна поръчка за 2019 и 2020 година, казаха от здравното министерство
1 2 3 4 5 ... 32 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Септември 2019