Контра

Уволнението на Троева прилича на „лов на вещици”

12-09-2017 15:38
Очакваме забавяне в работата на Фонда, на всеки нов директор му трябват 3 месеца, за да навлезе, казва Пенка ГеоргиеваУволнението на Троева прилича на „лов на вещици”
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Поредно уволнение на директор "разклати" Фонда за лечение на деца (ЦФЛД). Д-р Тинка Троева се раздели с поста си, а Министерство на здравеопазването сезира прокуратурата, защото е изпратила дете за трансплантация в чужбина, в нарушение на правилата. Оправдана ли е поредната рокада на върха на Фонда и как текучеството на директори се отразява на работата на ЦФЛД? Попитахме Пенка Георгиева, която е член на Обществения му съвет и председател на пациентски организации "Заедно с теб". А Clinica.bg е готова да даде трибуна на всички мнения около поредната рокада във Фонда.
Неоснователно е това уволнение. Считаме, че това е „лов на вещици”, защото се говори, че външен човек е упражнил натиск върху министерството този директор да бъде сменен. Не може тихомълком да уволняваш и да разчиташ, че никой няма да реагира. Няма как да извикаш един директор с толкова широка обществена подкрепа, каквато е д-р Троева, и да му връчиш заповед за уволнение в деловодството. Без да си направил проверка и да си изслушал обясненията му. 

Спомням си, когато в Обществения съвет разглеждахме документите на детето, което се нуждаеше от чернодробна трансплантация. Лекарите в съвета много подробно разискваха случая и стигнаха до извода, че то не може да бъде лекувано в България, а трябва да бъде изпратено в чужбина, тъй като животът и здравето му зависят от това. Факт е, че юли и август външните експерти в списъка, утвърден от министъра, бяха в отпуска и д-р Троева беше представила допълнителни становища от двама гастроентеролози. Но въпреки това лекарите в Обществения съвет се обединиха, че детето трябва да замине. Тоест, д-р Троева

не е взела еднолично решение, доверила се е на преценката на доцентите и професорите

от консултативния орган. Освен това в случая има два изхода – или да спре придвижването на документите и да наруши едномесечния срок, в който трябва да бъде задвижена процедурата, застрашавайки също живота и здравето на пациента, или да се довери на преценката на лекарите в Обществения съвет, които подкрепят изпращането в чужбина.  

Общественият съвет винаги е работел добре с д-р Троева, родителите също са доволни и нямат забележки, защото когато е имало противоречия, са ги разрешавали лично с нея. Тя повдигна имиджа на Фонда, закрепи общественото доверие, създаде диалог между лекарите и националните консултанти, събра ги на работна среща и ги изслуша за проблемите, които има с Фонда. Подобри работата на администрацията, спазваше стриктно правилата и създаде онлайн папки, които ни осигуряваха пълен достъп до информация за състоянието на децата и кой какво становище е дал по всеки казус. В крайна сметка създаде стабилност.

Що се касае до това, че детето не е било вписано в списъка с чакащи за трансплантации на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ), възможно е да има малко административно нарушение и действително трябва да се задейства процедура и да се направи проверка. Възможно е да е сгрешила, възможно е да се касае за недоглеждане. Но това не може да е повод за уволнение. Трябва да се направи анализ, да се провери дали нарушението е системно или е единичен случай.

Възможно е да е направила грешка, но това не я прави лош директор

Изключително притеснени от случващото се в момента са майките на децата, които имат подадени заявления за финансова подкрепа от Фонда. При предходната смяна на ръководството се загубиха папки и документи и нищо чудно сценарият да се повтори. На всеки един нов директор му трябват 3 месеца, за да навлезе в работата. И очакваме отново да има проблеми и забавяне на заявленията за лечение.


Идва ли краят на детската кардиохирургия

Идва ли краят на детската кардиохирургия

Докато здравните власти искат да съсредоточат лечението на малчуганите у нас, единствената клиника за сърдечни операции е в тежко състояние

Орисан да генерира проблеми

Орисан да генерира проблеми

Преминаването на Фонда за деца към здравната каса може да бъде решение само, ако се направи обмислено, смята Мария Чернева

Промените са в полза на болните деца

Промените са в полза на болните деца

Финансирането на лечението им от чуждестранни специалисти у нас ще повиши нивото на медицината в България, казва Пенка Георгиева

МЗ прави търгове на Фонда за деца

МЗ прави търгове на Фонда за деца

Викат чужди лекари у нас вместо да пращат хлапетата зад граница
Смениха съвета към Фонда за деца

Смениха съвета към Фонда за деца

Общественият орган напуска дългогодишният журналист от БНТ Мария Чернева

Във фонда кристализират всички нерешени проблеми

Във фонда кристализират всички нерешени проблеми

Джиросването му ще реши административен дерт, но ще увеличи напрежението за родителите и децата, казва Мария Чернева

Д-р Георги Деянов пое Фонда за деца

Д-р Георги Деянов пое Фонда за деца

Д-р Мариета Райкова е напуснала по лични причини, казаха от МЗ
Фондът за деца пак без директор

Фондът за деца пак без директор

Четвърти шеф си тръгва за две години от проветривия стол

Деца остават без преводачи в чуждите болници

Деца остават без преводачи в чуждите болници

Хонорарът ни е три-четири пъти по-нисък от европейския, а ЦФЛД не ни плаща, жалват се преводачи от Австрия
Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Обвинението е неясно поднесено и пълно с повторения, казва апелативният съд
1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ