15 септември

Залягането над домашните – най-много 4 часа

14-09-2017 09:15
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg
Залягането над домашните – най-много 4 часаНай-малките ученици да спят по 11 часа, тийнейджърите – поне 9, препоръчва педиатърът д-р Веселина Димова
Вируси и инфекции. Травматизъм – наранявания и счупвания. Стрес и преумора. Това са най-големите заплахи, които дебнат малчуганите в училище. Как можем да предпазим децата си от тях? И има ли режим, който да ги поддържа здрави и тонизирани, въпреки натоварването в училище? Попитахме педиатъра д-р Веселина Димова, която завежда Детското отделение на старозагорската болница „Тракия".

Стресът е един от основните фактори, които разболяват децата ни в училище, признава д-р Веселина  Димова. Опитът й като педиатър показва, че много от малчуганите не издържат на напрежението в клас. За него са виновни не само претоварените училищни програми, а и свръхамбициозните родители, не крие д-р Димова. Всяко дете реагира различно на стреса – някои стават свити и мълчаливи, други – разсеяни и буйни, споделя специалистът от болница „Тракия“. Освен депресии обаче, стресът в училище „отключва“ и диагнози като

ВИЗИТКА

Д-р Веселина Димова завършва „Медицина“ в Пловдив през 1985 г. Специализира „Детски болести“ в старозагорската МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, където работи четвърт век. Като от 2002 до 2013 г. е началник на Първо отделение по педиатрия на болницата. През 2014 г. д-р Димова застава начело на Педиатричното отделение в болница „Тракия“.

Опитният специалист преминава курсове в различни направления на детските болести – като пулмология, диабетология, гастроентерология и интензивно лечение, у нас и в чужбина. Д-р Димова провежда и следдипломно обучение на специалисти по педиатрия. 


мигрена, гастрит, високо кръвно, диабет

и заболявания на щитовидната жлеза. За ендокринните и метаболитни проблеми фактор са и лошото хранене на малчуганите, недостигът на сън и на игри навън, уточнява д-р Димова.

Какъв трябва да е режимът на детето, за да не става мишена на стреса и болестите? На първо място, е важно да го има. Добре е учениците да си лягат по едно и също време – най-късно до 22 часа, препоръчва педиатърът. И да имат достатъчно време за сън. За децата до 4-ти клас това значи около 10-11 часа дневно. В прогимназията трябва да се спи по 10 часа, а на тийнейджърите след 15 години са необходими поне 9 часа, обяснява д-р Димова. „Режимът създава чувство за сигурност, увереност, с него се избягва и стресът. Чувството за хаос обърква децата“, категорична е педиатърката.

Безкрайното залягане над учебниците също може да изтормози малчуганите. „В училище са достатъчно заети, затова трябва да имат време за почивка у дома“, подчертава д-р Димова. За най-малките ученици се препоръчва да отделят на домашните не повече от час. Натоварването трябва да се увеличава постепенно, като за най-големите се допускат не повече от 4 часа самоподготовка, обяснява педиатърът. Изключително полезно за концентрацията на децата е

да се редуват умствено с физическо натоварване и релакс

„Затова трябва да има почивки между уроците, разходки и спорт, слушане на музика“, казва д-р Димова.

Добрата диета е другата „застраховка“ на малчуганите срещу болестите и преумората. Учениците трябва да хапват по 5 пъти на ден, категорична е педиатърката от „Тракия“. Калорийните им нужди са различни – докато за по-малките стигат 1 800 ккал, тийнейджърите, чиито хормони бушуват, трябва да приемат около 2 700 ккал. Зеленчуците и плодовете в менюто им трябва да са поне 400 г, а млечните продукти – задължителни „гости“ на трапезата всеки ден. Закуската, очаквано, е ключова – най-добре е денят на малчуганите да започне със сандвич с месо, сирене или пастет. Около 10 ч д-р Димова препоръчва междинно хранене, което може да е и плод. На обяд децата трябва да хапват месо, най-добре с пълнозърнест хляб – за повече фибри, и хубава салата. Следобед, около 16 часа, могат да залъжат глада с бисквита или отново с плод. Вечерята, досущ като при възрастните, трябва да е по-лека –

кисело мляко, зеленчуково ястие или пък риба

„Правилното хранене е въпрос на възпитание. Много е трудно детето да устои на лъскавите опаковки, газираните напитки и соковете с консерванти, ако няма пример у дома и вътрешна мотивация“, признава д-р Димова. На фона на епидемията от затлъстяване сред децата обаче, родителите трябва да съумеят да опазят децата си от заплахата на лошите храни. „Това трябва да стане от ранна детска възраст. Храненето да е ритуал – да става само на масата, без гонене из цялата къща или пред телевизора, без купуването на случайни храни“, убедена е педиатърката.

Ако децата спазват добър режим на хранене, почивка и учене, не би трябвало лесно да стават жертва на болести, казва д-р Димова. И признава, че в навечерието на 15 септември е малко късно да се сещаме, че трябва да подсилим малчугана за срещата с вирусите и инфекциите из училищните коридори. „Закаляването е особено важно, но трябва да започне от 1-вата година на детето и да мислим за него целогодишно“, напомня специалистът от болница „Тракия“. Хубавата храна, умереният спорт и добрият сън косвено подсилват имунната система, допълва д-р Димова. Разбира се, при някои деца – като тези с бронхиална астма, може да има нужда от приема на препарати, насочени към профилактика на респираторните инфекциии от септември до ноември. Освен познатите медикаменти, които се приемат по схема, малчуганите могат да се подсилват и с

препарати с ехинацея, котешки нокът и бъз

За децата с по-крехко здраве педиатърът препоръчва и поставянето на противогрипна ваксина. А за останалите – по-малко „експерименти“ в сезона на вирусите. „Щом киха, кашля или вдига температура – дори да е за ден, детето трябва да остане у дома. Не е нужно да чакаме да се обяви епидемия, за да се паникьосаме. Който е болен, да остане вкъщи. Само така има някаква гаранция, че няма да се влоши и да зарази другите. Няма безобидни инфекции – днес е хрема, утре – пневмония“, предупреждава д-р Веселина Димова.

 

ВНИМАНИЕ


На очен лекар, ако детето се разсейва
Ако детето се разсейва в час и се оплаква от главоболие, заведете го на очен лекар, препоръчва д-р Веселина Димова. Залягането на уроците, взирането в смартфона и таблета и четенето в леглото нерядко поразяват зрението на учениците. Освен с мигрена, очните проблеми често се „издават“ и с развалянето на оценките. Тъй като децата не виждат добре дъската или уроците в учебника, много от тях започват да не внимават в час, алармира педиатърът. И препоръчва прегледите при офталмолог да са регулярни – дори да няма оплаквания. Веднъж в годината е добре да се направи и консултация за гръбначни изкривявания – другият бич за учениците, изтормозени от тежки раници и неудобни чинове. Открита навреме, сколиозата е лечима

Открита навреме, сколиозата е лечима

15-ти септември дойде, особено внимание родителите трябва да обръщат на подрастващите между 11 и 16 години. Каква е причината, обяснява физиотерапевтът д-р Ирина Събинова.

Свръхамбициозните родители стават опасни

Свръхамбициозните родители стават опасни

Адекватно ли е училището, какви грешки допускат родителите в стремежа си да отгледат „успешни деца". В поредицата "15 септември" потърсихме отговорите на тези въпроси от психолога Светла Стайкова.

Главоболието при децата може да е сигнал за очила

Главоболието при децата може да е сигнал за очила

Как да познаем, че детето не вижда? Кога започва грижата за детското зрение и защо е важно очилата да се сложат навреме? Рубриката ни „15 септември" продължава със съветите на доц. Виолета Чернодринска.
Няма лоши деца, има лоши родители

Няма лоши деца, има лоши родители

Младежите често избухват, защото им липсват контрол и възпитание. Отговорността за тях обаче е на родителите, твърди психологът доц. Хариета Манолова
Заменете антибиотиците с чесън и мед

Заменете антибиотиците с чесън и мед

Поредицата ни, посветена на здравето на учениците продължава. Фокусът й този път е алтернативната медицина. Как да повишим имунитета на децата, попитахме д-р Мариян Иванов.

Плуването е най-полезният спорт за децата

Плуването е най-полезният спорт за децата

Наднорменото тегло e сред най-честите проблеми при учениците. Опаснo ли e здравето, защо се стига до него и как да се преодолее, попитахме д-р Антония Василева. 

Как изглежда съвременният ученик

Как изглежда съвременният ученик

Затлъстяването и проблемите със зрението са най-големите бичове за българските деца

Гърбът се изкривява между 3 и 7 клас

Гърбът се изкривява между 3 и 7 клас

Поредицата ни "15 септември" продължава със съвети за счупванията и гръбначните изкривявания. Защо са важни упражненията и кога трябва да се избягва спортът? Попитахме доц. Красимира Казалъкова.
Лошият чин е по-коварен от тежката раница

Лошият чин е по-коварен от тежката раница

Тежките раници, неудобните чинове и залягането над домашните са главните виновници за изкривяванията в клас. Какви проблеми издава стойката на детето? В поредицата ни "15 септември" отговаря д-р Явор Пукалски.

Закалете детето преди първия звънец

Закалете детето преди първия звънец

Може ли училището да не се превръща в мъчилище? Как децата ни да са здрави, спокойни и успешни в клас? Отговорите даваме в новата поредица "15 септември". Днес съветите са от педиатъра д-р Валери Исаев.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020