Развръзка

Дават и д-р Троева на прокурор

12-09-2017 12:41
Д-р Мариета Райкова е новият директор на Фонда за лечение на децаДават и д-р Троева на прокурор
Clinica.bg

press@clinica.bg
Вече бившият директор на Център „Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) д-р Тинка Троева ще бъде разследвана от прокуратурата за системни нарушения на нормативната уредба. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването (МЗ), след като вчера със заповед на министъра д-р Троева беше освободена от длъжност. От днес на поста е назначена д-р Мариета Райкова, която ръководеше столичната болница "Св. Иван Рилски", преди на поста да се върне д-р Дечо Дечев.
„Мотив за освобождаването на д-р Троева е системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД”, твърдят от МЗ.

В конкретнтия случай прокуратурата ще разследва действията на д-р Троева по заявлението на

 

дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация

 

По казуса ЦФЛД изисква становища от двама външни експерти – детски гастроентеролози. Според едното, трансплантацията може да се извърши в УМБАЛ „Лозенец“, а според второто – трябва да се направи в чужбина. Не са потърсени обаче мнения на външни експерти по трансплантология или от болници, извършващи чернодробна трансплантация, което е грубо нарушение на Правилника на Фонда, твърдят от МЗ.

Въпреки това, в качеството си на директор д-р Троева, е издала заповед за финансиране на диагностични процедури и консултации в Университетска клиника за детска и юношеска медицина в Хамбург. Въз основа на заповедта, НЗОК издава формуляр S2 и детето е прието в клиниката. В последствие от болницата съобщават, че състоянието на малкия пациент се влошава и е нужна спешна чернодробна трансплантация. Тогава д-р Троева издава втора заповед, с която

 

Фондът отпуска 120 000 лв. за финансиране на операцията

 

а до министъра на здравеопазването е изпратен за подпис формуляр S2.

„Проверката на МЗ констатира, че до заминаването си детето не е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) за лицата, чакащи органна трансплантация, което е задължително според Правилника за дейността на ЦФЛД, а липсата на такова вписване е пречка за допускане на подпомагането. Освен това, детето не е насочвано за консултация в България към лечебно заведение, което има разрешение за извършване на чернодробни трансплантации”, допълват от МЗ.

В този случай издаването на формуляр S2 от министъра на здравеопазването е незаконосъобразно от правна гледна точка, твърдят юристите на ведомството. Освен това, в становището си, след свикан по случая консилиум, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов е категоричен, че операцията може да бъде извършена в България.

Въпреки констатираните нарушения по случая, детето вече е вписано в служебния регистър на ИАТ, а самата операция ще се осъществи в Германия, с оглед тежкото състояние и избягването на какъвто и да е риск за живота на пациента, съобщават още от МЗ.

 

Казусът "ЦФЛД"

Само за година и половина на директорския пост в ЦФЛД се смениха трима души. Д-р Троева бе начело на Фонда едва половин година. Назначи я служебният министър Илко Семерджиев, който смени бившия директор – проф. Владимир Пилософ, след скандала около отказаното лечение на малкия Байрям в Тюбинген. Преди това от поста беше отстранен и Павел Александров след зрелищен арест през пролетта на 2016 г. Както Clinica.bg вече писа, на 1 август срещу Александров и трима негови колеги бяха повдигнати 6 обвинения. В края на месеца обаче Специализираният наказателен съд прекрати и върна за доразследване делото заради пропуски в дългия 500 страници обвинителен акт.

Междувременно, МЗ „прекрои” правилника за работа на Фонда. В новия е заложено, че институцията сама ще прави търгове за закупуване на медицински изделия, нужни за лечението им, а Експертен съвет ще има последната дума за терапията. 

 

 

От АГ кабинета в Монтана до Фонда за лечение на деца

Д-р Мариета Райкова е акушер-гинеколог по образование. Завършва медицина в МУ-София през 1987 г., а по-късно и магистратура по здравен мениджмънт. Кариерата й започва в Монтана, където работи близо 10 години. През април 2000 г. постъпва като главен експерт по медицинските дейности в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), а две години по-късно става началник на отдел „Извънболнична медицинска помощ". През 2004 г. печели конкурса за директор на Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК), когато председател на комисията е бъдещият й шеф в УМБАЛ „Св. Иван Рилски" (и тогавашен началник на кабинета на директора на НЗОК) д-р Дечо Дечев. Тя е дългогодишен негов заместник в болницата до момента, в който бившият здравен министър д-р Петър Москов не го освободи от длъжност. Тогава управлението на УМБАЛ „Св. Иван Рилски" пое д-р Райкова, за да го върне на д-р Дечев след като той отново спечели конкурса за директор през април тази година.

Прокуратурата проверява Националната хематология

Прокуратурата проверява Националната хематология

Здравно министерство обмисля сливането й с държавната онкологична болница
Съдят лекарка за фалшиви рецепти

Съдят лекарка за фалшиви рецепти

Измамата позволила аптекар да източи над 365 лв. от здравната каса
Сезираха ИАМО за опасен гинеколог

Сезираха ИАМО за опасен гинеколог

Сигналът подадоха от Майчин дом заради македонски лекар, който работел при тях на граждански договор
Анестезиолог от Разлог отива на съд

Анестезиолог от Разлог отива на съд

Той е обвинен в немарливо изпълнение на дейност при упражняване на медицинска професия
Веселин Марешки се отказа от имунитета си

Веселин Марешки се отказа от имунитета си

Заедно с него заявление подаде и колежката му Кръстина Таскова
Прокуратурата иска имунитета на шестима депутати

Прокуратурата иска имунитета на шестима депутати

От БСП и ГЕРБ се отказаха, от Воля още "умуват"
Затягат контрола на онкомедикаментите в Благоевград

Затягат контрола на онкомедикаментите в Благоевград

Възможна е смяна на ръководството на болница  „Свети Мина"
4-ма в ареста за далаверите с онколекарства

4-ма в ареста за далаверите с онколекарства

Мотивът на съда е, че има опасност да извършат ново престъпление
ГДБОП ни дойде като гръм от ясно небе

ГДБОП ни дойде като гръм от ясно небе

Не е като „Златни пясъци", но съм доволен, казва Цецко Русинов, пациент на „Йоан Павел"

8 задържани за далавери в онкоболниците

8 задържани за далавери в онкоболниците

Организирана престъпна група е извършвала престъпленията с лекарства, каза вътрешният министър Младен Маринов
1 2 3 4 5 ... 11 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ