15 септември

Гърбът се изкривява между 3 и 7 клас

12-09-2017 10:01
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Гърбът се изкривява между 3 и 7 класСиловите спортове и колелото не са препоръчителни за малчугани със сколиоза, предупреждава доц. Красимира Казалъкова
На 12 и 13 септември кинезитерапевти и рехабилитатори от „Пирогов" ще демонстрират на родители и деца как да различават гръбначните изкривявания и да се пазят от тях с домашни упражнения. Кампанията е ежегодна и осигурава безплатно лечение на младежи, нуждаещи се от лечебна гимастика за възстановяване на правилната стойка. Защо е важна профилактиката и какво трябва да знаем, ако детето вече е с гръбначно изкривяване? Clinica.bg разговаря с началника на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на „Пирогов" доц. Красимира Казалъкова.

„Децата в училище се блъскат, бият се с юмруци, тичат, падат, карат колела и кънки, режат се на стъкла. Това са най-честите случаи, с които се сблъскваме в кабинета по рехабилитация и физикална терапия”, обобщава възможните инциденти в детска възраст доц. Казалъкова. Работата на ортопедите и травматолозите започва да расте с първите топли месеци на годината (април, май) и бележи своя втори пик около старта на учебната година. Животът на младежите извън класната стая е толкова интензивен, че

 

няма сила, която да предотврати травмите

 

Важното е, че последствията са поправими и след всяко счупване има специалисти, които да помогнат за пълното възстановяване на децата, изтъкват експертите.

ВИЗИТКА

Доц. Красимира Казалъкова има 31-годишен стаж като лекар. Замършва медицина в МУ-София през 1986 г., а три години по-късно получава и специалност по „Физикална е рехабилитационна медицина". В „Пирогов" работи от 1998 г., като междувременно става доцент и придобива магистърска степен по „Здравен мениджмънт". Член е на българската Асоциация по физикална и рехабилитационна медицина за болнична помощ. Има над 100 публикации в български и чужди списания, както и специализации в Италия, Унгария, Холандия, Полша. 

„Без рехабилитация детска фрактура не може да се възстанови. Възрастните решават, че могат да спрат упражненията и да се върнат на работа, в резултат на което не могат да свиват лакътя си напълно или да вдигат ръката си в рамото. При децата обаче подобно поведение е немислимо. Слава Богу, мога да се похваля, че 101% от родителите, които водят децата си на рехабилитация след счупвания, са изключително сериозни и не се отказват, докато травмираният крайник не започне да се движи като здравия”, изтъква предимствата на физикалната медицина доц. Казалъкова.

Процедурите могат да започнат веднага след като рентгенът покаже, че фрактурата е срастнала. И е важно упражненията да се правят редовно, за да може пострадалият крайник да възстанови напълно функциите си. Проблемите възникват заради дългия период, в който счупеното място остава обездвижено, за да може костта да зарасте. Например,

 

гипсът не се сваля в продължение на 35-40 дни

 

а това е време, през което мускулатурата хипотрофира. Децата забравят движенията и много често се страхуват да ползват счупения крайник. По време на рехабилитация а практика те отново се учат да ходят или движат ръцете си, затова процедурите са много технически-специализирани, отбелязва доц. Казалъкова. Обикновено възстановяването отнема от седмица до 10 дни,  но при по-тежки случаи могат да са необходими и два-три месеца. „Един счупен крайник няма как да се развижи сам. Когато е пострадал лакътя, например, той не може да се изпъне, не може да се свие, защото има отоци и мускулите нямат сила да работят. При счупен глезен или фрактура на бедрото детето отново трябва да се научи да ходи”, допълва доц. Казалъкова.

В практиката си тя се бори и с други състояния, типични за училищната възраст – гръбначните изкривявания, провокирани от

 

лошата стойка при седене и тежките раници,

 

които се носят още от първи клас. Гърбиците, схващанията и сколиозата мъчат най-вече тийнейджърите, заради дългото стоене пред компютрите, изгърбването над таблетите и липсата на добра двигателна активност. „Случва се да диагностицираме сколиоза и при 7-годишни деца, но най-често я срещаме във възрастта, когато младежите рязко дръпват на височина и в рамките на няколко месеца израстват. Тогава започват и тези проблеми. Между 3 и 7 клас повечето деца се изкривяват”, разказва доц. Казалъкова.

 

Симптомите са лесно различими

 

за специалистите, но могат да се „хванат” и от по-наблюдателните родители. Достатъчно е да помолите детето да застане право с гръб към вас и да го разгледате внимателно за следните белези:

  • Равен раменен пояс
  • Равни плешки
  • Еднакви извивки на талията
  • Нормална позицията на таза
  • Наличието (или не) на гърбица (начална кифоза)

Ако едното рамо или едната плешка стои по-ниско от другите, ако някоя от извивките на талията е по-заострена или тазът е вдигнат нагоре и настрани, значи е налице гръбначно изкривяване. В коя фаза е обаче може да каже само специалист. Сколиозата, например, има 4 стадия, като само първите два могат да се коригират  с упражнения, спорт и лечебна гимнастика. Другите се лекуват само с операция. „Това е една от основните причини, поради които учениците трябва да се движат, а не да стоят пред компютрите. Когато едно дете се наведе напред и трябва да си хване пръстите на краката с прави колена, а не може, защото го опъва отзад по бедрата, това е сигнал за ниска двигателна активност. Някои са толкова обездвижени, че не могат да си стигнат коленете, камо ли ходилата”, споделя доц. Казалъкова.

Може да звучи парадоксално, но децата с вече диагностицирано изкривяване

 

не могат да спортуват, каквото си пожелаят

 

За тях е важно да се движат, но има занимания, които е добре да избягват. Продължителното и активно каране на колело, например, не е за препоръчване. Причината е, че докато държи кормилото, гръбнакът на детето стои извит между 30 и 45%, а седалището е подложено на множество трусове. Ако всичко това се случва в рамките на 20-30 мин. дневно, едва ли ще създаде допълнителни проблеми, но целодневното каране на колело в изгърбена поза може да задълбочи изкривяването, категорична е доц. Казалъкова. Силовите спортове също не са за предпочитане, но за сметка на това децата могат да се занимават с волейбол или баскетбол. Най-добре е да прекарват поне час на ден плувайки в басейна, защото налягането във водата е много по-различно от това на сушата и помага на мускулатурата хем да се отпусне, хем да се стегне точно там, където е необходимо.

За да не се стига до двигателни проблеми и гръбначни изкривявания, специалистите съветват родителите да посещават личните лекари на децата си поне

веднъж годишно за преглед на гръбнака

 

Дори да бъде предписано лечение, в началните стадии на изкривяването те са под формата на упражнения, част от които могат да се правят и у дома. Достатъчни са 15 мин. дневно или даже веднъж седмично, стига да се правят редовно. Самата рехабилитация пък се покрива от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и продължава не повече от 10 дни. Включва специални процедури под контрола на кинезитерапевти. „В нашата държава не се обръща достатъчно внимание на детското здраве, а всъщност това е нещо, което идва след нас като поколение и трябва да се грижим”, съветва доц. Казалъкова.Открита навреме, сколиозата е лечима

Открита навреме, сколиозата е лечима

15-ти септември дойде, особено внимание родителите трябва да обръщат на подрастващите между 11 и 16 години. Каква е причината, обяснява физиотерапевтът д-р Ирина Събинова.

Свръхамбициозните родители стават опасни

Свръхамбициозните родители стават опасни

Адекватно ли е училището, какви грешки допускат родителите в стремежа си да отгледат „успешни деца". В поредицата "15 септември" потърсихме отговорите на тези въпроси от психолога Светла Стайкова.

Главоболието при децата може да е сигнал за очила

Главоболието при децата може да е сигнал за очила

Как да познаем, че детето не вижда? Кога започва грижата за детското зрение и защо е важно очилата да се сложат навреме? Рубриката ни „15 септември" продължава със съветите на доц. Виолета Чернодринска.
Няма лоши деца, има лоши родители

Няма лоши деца, има лоши родители

Младежите често избухват, защото им липсват контрол и възпитание. Отговорността за тях обаче е на родителите, твърди психологът доц. Хариета Манолова
Заменете антибиотиците с чесън и мед

Заменете антибиотиците с чесън и мед

Поредицата ни, посветена на здравето на учениците продължава. Фокусът й този път е алтернативната медицина. Как да повишим имунитета на децата, попитахме д-р Мариян Иванов.

Плуването е най-полезният спорт за децата

Плуването е най-полезният спорт за децата

Наднорменото тегло e сред най-честите проблеми при учениците. Опаснo ли e здравето, защо се стига до него и как да се преодолее, попитахме д-р Антония Василева. 

Как изглежда съвременният ученик

Как изглежда съвременният ученик

Затлъстяването и проблемите със зрението са най-големите бичове за българските деца

Залягането над домашните – най-много 4 часа

Залягането над домашните – най-много 4 часа

Стресът може да се окаже по-коварен и от грипа за учениците. Как да изградим за децата си "режим за отличници", за да са здрави и бодри в час? Попитахме педиатърът д-р Веселина Димова.
Лошият чин е по-коварен от тежката раница

Лошият чин е по-коварен от тежката раница

Тежките раници, неудобните чинове и залягането над домашните са главните виновници за изкривяванията в клас. Какви проблеми издава стойката на детето? В поредицата ни "15 септември" отговаря д-р Явор Пукалски.

Закалете детето преди първия звънец

Закалете детето преди първия звънец

Може ли училището да не се превръща в мъчилище? Как децата ни да са здрави, спокойни и успешни в клас? Отговорите даваме в новата поредица "15 септември". Днес съветите са от педиатъра д-р Валери Исаев.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Кои са най-големите предизвикателства пред болниците с оглед на усложнената пандемична обстановка през есента и зимата?

Септември 2020