15 септември

Гърбът се изкривява между 3 и 7 клас

12-09-2017 10:01
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Гърбът се изкривява между 3 и 7 класСиловите спортове и колелото не са препоръчителни за малчугани със сколиоза, предупреждава доц. Красимира Казалъкова
На 12 и 13 септември кинезитерапевти и рехабилитатори от „Пирогов" ще демонстрират на родители и деца как да различават гръбначните изкривявания и да се пазят от тях с домашни упражнения. Кампанията е ежегодна и осигурава безплатно лечение на младежи, нуждаещи се от лечебна гимастика за възстановяване на правилната стойка. Защо е важна профилактиката и какво трябва да знаем, ако детето вече е с гръбначно изкривяване? Clinica.bg разговаря с началника на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина на „Пирогов" доц. Красимира Казалъкова.

„Децата в училище се блъскат, бият се с юмруци, тичат, падат, карат колела и кънки, режат се на стъкла. Това са най-честите случаи, с които се сблъскваме в кабинета по рехабилитация и физикална терапия”, обобщава възможните инциденти в детска възраст доц. Казалъкова. Работата на ортопедите и травматолозите започва да расте с първите топли месеци на годината (април, май) и бележи своя втори пик около старта на учебната година. Животът на младежите извън класната стая е толкова интензивен, че

 

няма сила, която да предотврати травмите

 

Важното е, че последствията са поправими и след всяко счупване има специалисти, които да помогнат за пълното възстановяване на децата, изтъкват експертите.

ВИЗИТКА

Доц. Красимира Казалъкова има 31-годишен стаж като лекар. Замършва медицина в МУ-София през 1986 г., а три години по-късно получава и специалност по „Физикална е рехабилитационна медицина". В „Пирогов" работи от 1998 г., като междувременно става доцент и придобива магистърска степен по „Здравен мениджмънт". Член е на българската Асоциация по физикална и рехабилитационна медицина за болнична помощ. Има над 100 публикации в български и чужди списания, както и специализации в Италия, Унгария, Холандия, Полша. 

„Без рехабилитация детска фрактура не може да се възстанови. Възрастните решават, че могат да спрат упражненията и да се върнат на работа, в резултат на което не могат да свиват лакътя си напълно или да вдигат ръката си в рамото. При децата обаче подобно поведение е немислимо. Слава Богу, мога да се похваля, че 101% от родителите, които водят децата си на рехабилитация след счупвания, са изключително сериозни и не се отказват, докато травмираният крайник не започне да се движи като здравия”, изтъква предимствата на физикалната медицина доц. Казалъкова.

Процедурите могат да започнат веднага след като рентгенът покаже, че фрактурата е срастнала. И е важно упражненията да се правят редовно, за да може пострадалият крайник да възстанови напълно функциите си. Проблемите възникват заради дългия период, в който счупеното място остава обездвижено, за да може костта да зарасте. Например,

 

гипсът не се сваля в продължение на 35-40 дни

 

а това е време, през което мускулатурата хипотрофира. Децата забравят движенията и много често се страхуват да ползват счупения крайник. По време на рехабилитация а практика те отново се учат да ходят или движат ръцете си, затова процедурите са много технически-специализирани, отбелязва доц. Казалъкова. Обикновено възстановяването отнема от седмица до 10 дни,  но при по-тежки случаи могат да са необходими и два-три месеца. „Един счупен крайник няма как да се развижи сам. Когато е пострадал лакътя, например, той не може да се изпъне, не може да се свие, защото има отоци и мускулите нямат сила да работят. При счупен глезен или фрактура на бедрото детето отново трябва да се научи да ходи”, допълва доц. Казалъкова.

В практиката си тя се бори и с други състояния, типични за училищната възраст – гръбначните изкривявания, провокирани от

 

лошата стойка при седене и тежките раници,

 

които се носят още от първи клас. Гърбиците, схващанията и сколиозата мъчат най-вече тийнейджърите, заради дългото стоене пред компютрите, изгърбването над таблетите и липсата на добра двигателна активност. „Случва се да диагностицираме сколиоза и при 7-годишни деца, но най-често я срещаме във възрастта, когато младежите рязко дръпват на височина и в рамките на няколко месеца израстват. Тогава започват и тези проблеми. Между 3 и 7 клас повечето деца се изкривяват”, разказва доц. Казалъкова.

 

Симптомите са лесно различими

 

за специалистите, но могат да се „хванат” и от по-наблюдателните родители. Достатъчно е да помолите детето да застане право с гръб към вас и да го разгледате внимателно за следните белези:

  • Равен раменен пояс
  • Равни плешки
  • Еднакви извивки на талията
  • Нормална позицията на таза
  • Наличието (или не) на гърбица (начална кифоза)

Ако едното рамо или едната плешка стои по-ниско от другите, ако някоя от извивките на талията е по-заострена или тазът е вдигнат нагоре и настрани, значи е налице гръбначно изкривяване. В коя фаза е обаче може да каже само специалист. Сколиозата, например, има 4 стадия, като само първите два могат да се коригират  с упражнения, спорт и лечебна гимнастика. Другите се лекуват само с операция. „Това е една от основните причини, поради които учениците трябва да се движат, а не да стоят пред компютрите. Когато едно дете се наведе напред и трябва да си хване пръстите на краката с прави колена, а не може, защото го опъва отзад по бедрата, това е сигнал за ниска двигателна активност. Някои са толкова обездвижени, че не могат да си стигнат коленете, камо ли ходилата”, споделя доц. Казалъкова.

Може да звучи парадоксално, но децата с вече диагностицирано изкривяване

 

не могат да спортуват, каквото си пожелаят

 

За тях е важно да се движат, но има занимания, които е добре да избягват. Продължителното и активно каране на колело, например, не е за препоръчване. Причината е, че докато държи кормилото, гръбнакът на детето стои извит между 30 и 45%, а седалището е подложено на множество трусове. Ако всичко това се случва в рамките на 20-30 мин. дневно, едва ли ще създаде допълнителни проблеми, но целодневното каране на колело в изгърбена поза може да задълбочи изкривяването, категорична е доц. Казалъкова. Силовите спортове също не са за предпочитане, но за сметка на това децата могат да се занимават с волейбол или баскетбол. Най-добре е да прекарват поне час на ден плувайки в басейна, защото налягането във водата е много по-различно от това на сушата и помага на мускулатурата хем да се отпусне, хем да се стегне точно там, където е необходимо.

За да не се стига до двигателни проблеми и гръбначни изкривявания, специалистите съветват родителите да посещават личните лекари на децата си поне

веднъж годишно за преглед на гръбнака

 

Дори да бъде предписано лечение, в началните стадии на изкривяването те са под формата на упражнения, част от които могат да се правят и у дома. Достатъчни са 15 мин. дневно или даже веднъж седмично, стига да се правят редовно. Самата рехабилитация пък се покрива от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и продължава не повече от 10 дни. Включва специални процедури под контрола на кинезитерапевти. „В нашата държава не се обръща достатъчно внимание на детското здраве, а всъщност това е нещо, което идва след нас като поколение и трябва да се грижим”, съветва доц. Казалъкова.Заменете антибиотиците с чесън и мед

Заменете антибиотиците с чесън и мед

Поредицата ни, посветена на здравето на учениците продължава. Фокусът й този път е алтернативната медицина. Как да повишим имунитета на децата, попитахме д-р Мариян Иванов.

Плуването е най-полезният спорт за децата

Плуването е най-полезният спорт за децата

Наднорменото тегло e сред най-честите проблеми при учениците. Опаснo ли e здравето, защо се стига до него и как да се преодолее, попитахме д-р Антония Василева. 

Как изглежда съвременният ученик

Как изглежда съвременният ученик

Затлъстяването и проблемите със зрението са най-големите бичове за българските деца

Залягането над домашните – най-много 4 часа

Залягането над домашните – най-много 4 часа

Стресът може да се окаже по-коварен и от грипа за учениците. Как да изградим за децата си "режим за отличници", за да са здрави и бодри в час? Попитахме педиатърът д-р Веселина Димова.
Лошият чин е по-коварен от тежката раница

Лошият чин е по-коварен от тежката раница

Тежките раници, неудобните чинове и залягането над домашните са главните виновници за изкривяванията в клас. Какви проблеми издава стойката на детето? В поредицата ни "15 септември" отговаря д-р Явор Пукалски.

Закалете детето преди първия звънец

Закалете детето преди първия звънец

Може ли училището да не се превръща в мъчилище? Как децата ни да са здрави, спокойни и успешни в клас? Отговорите даваме в новата поредица "15 септември". Днес съветите са от педиатъра д-р Валери Исаев.

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. Това е съвместен проект на Clinica.bg и Българското дружество по неврология.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Одобрявате ли идеите на властта за промени в ТЕЛК?

Септември 2017