Първи учебен ден

Не достигат кандидатите за медицински сестри

11-09-2017 14:05
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Не достигат кандидатите за медицински сестри 500 студенти прекрачиха прага на МУ-София, най-висок е интересът за „Медицина" и „Фармация", казва зам.-ректорът проф. Тихомира Златанова
С официална церемония днес Медицинският университет в София (МУ-София) откри новата учебна година. Прага на най-старото висше медицинско училище у нас прекрачиха близо 500 първокурсници, като най-многобройни са студентите в специалност „Медицина" – общо 180. В другите две най-желани дисциплини – „Дентална медицина" и „Фармация" ще се обучават по 120 младежи. Какви ще са най-големите предизвикателства на новия випуск в МУ-София, сподели пред Clinica.bg заместник-ректорът по учебната дейност проф. Тихомира Златанова.
В хода на кандидат-студентската кампания в повечето от специалностите надпреварата беше сериозна, тъй като за едно място се бореха по 5 души. За трите регулирани професии в сектора традиционно имаше най-голям интерес и нямахме никакъв проблем с попълването на бройките – и за държавна поръчка, и за платено обучение. За двете сесии се явиха общо 3484 кандидати, като най-много бяха посочили като първо желание специалността по „Медицина” – общо 588 младежи. Следват я специалностите по „Фармация” с 380 желаещи и „Дентална медицина” с 360 кандидати. Напливът за дисциплините във Факултета по обществено здраве също остава висок – общо 810 души са кандидатствали там, както и за медицинския колеж „Йорданка Филаретова”, където явилите се на изпити са 505. Във филиала ни „Проф. Иван Митев” във Враца, който обучава акушерки, сестри и специалисти по трудова терапия, кандидатите са 110. В бройките не са включени чуждестранните граждани, които проявяват интерес към медицинското образование в България, тъй като приемът им тепърва предстои.

Продължава и кандидат-студенската кампания за прием на медицински сестри. От Министерството на образованието и науката (МОН)

разрешиха да увеличим бройките от 100 на 160

Това е добре, защото, както знаете, почти всички завършващи заминават за чужбина и така шансът някой да остане в България е по-голям. За съжаление, се оказа, че наборът е с 20% по-малък от манилагодишния и кандидатите не стигат. Направихме справка в ГРАО и се оказа, че точно в периода 1998-2000 г. е имало демографски срив с много ниска раждаемост. Затова децата, които сега влизат в университетите са твърде малко. Въпреки това продължаваме да търсим кандидати за медицински сестри и акушерки. Обявили сме допълнителен прием и той ще продължи до края на септември.  

Що се касае до учебното съдържание, то е актуализирано в съответствие с единните държавни изисквания, както се прави всяка година. Има и много заложени проекти, чието изпълнение започва със старта на учебната година. Във Факултета по обществено здраве, например, стартира процедура по акредитация на дистанционно обучение за магистърските програми по „Обществено здраве и здравен мениджмънт” и „Управление на здравните грижи”. Предвижда се също в Медицинския факултет да

стартира изграждането на нови симулационни зали

Първокурсниците ще трябва да се справят с това, което ги очаква, защото обучението по медицина е много трудно и изисква 100% отдаденост. Не виждам предизвикателства, с които няма да се преборят, ако полагат усилия. След като Наредба 1 за специализациите влезе в сила, завършващите директно отиват в болниците, които отпускат свободни места. Наблюдава се тенденция младите лекари да продължават образованието си в България, но все още са твърде много и тези, които напускат страната. Затова пожелавам на студентите да бъдат много напористи, да бъдат постоянни и много любопитни, за да извлекат максимално знания от своите преподаватели. Успешна учебна година на всички!МУ-Плевен усъвършенства докторантите си

МУ-Плевен усъвършенства докторантите си

Целта е допълнителната квалификация да подпомогне развитието на научната и академичната им кариера
Повече студенти в медицинските специалности

Повече студенти в медицинските специалности

Кабинетът одобри 95 бройки за акушерки, медицински сестри, фармацевти и кинезитерапевти
Шести конкурс за стипендиите на БЛС

Шести конкурс за стипендиите на БЛС

Одобрените кандидати ще подпишат декларация, че поне година след завършването си ще останат в България
БЛС с конкурс за ендокринолози

БЛС с конкурс за ендокринолози

Ще финансира 10 специализанти или млади лекари за симпозиума в Пловдив
300 лв. стипендия за медсестри и акушерки

300 лв. стипендия за медсестри и акушерки

От тази есен МБАЛ „Св. София" ще подпомогне петима студенти, завършили I курс
Стипендии за медсестри от „Св. Георги“ в Пловдив

Стипендии за медсестри от „Св. Георги“ в Пловдив

20 студенти ще получат трудов договор и до 200 лв. месечно през следването си
Министри лобират за сестри във ВУЗ-овете

Министри лобират за сестри във ВУЗ-овете

Университетите ще могат да надвишават тавана си по специалности само до 30% над определения

Намалените субсидии за медицина не са проблем

Намалените субсидии за медицина не са проблем

Новото ръководство на МУ-София работи за разрешаване на проблемите, казва зам.-министър Петър Николов

Топ изследовател на рака учи БГ биолози на бизнес

Топ изследовател на рака учи БГ биолози на бизнес

Сър Дейвид Лейн е откривател на „Пазителя на генома" и създател на няколко биофармацевтични компании
МОН пак откри нередности в МУ-София

МОН пак откри нередности в МУ-София

Висшето училище има на разположение три месеца, за да ги отстрани
1 2 3 4 5 ... 9 »

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. Това е съвместен проект на Clinica.bg и Българското дружество по неврология.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Одобрявате ли идеите на властта за промени в ТЕЛК?

Септември 2017