Лица

Виртуозът на мамографиите

08-09-2017 10:04
Лиляна
Ламбева
l_lambeva@abv.bg
Виртуозът на мамографиитеРентгенологът д-р Величка Костадинова избира медицината пред пианото
Д-р Величка Костадинова можеше да стане пианист, но вместо черно-белите клавиши избира за своя съдба бялата престилка. Твърди, че винаги е знаела, че ще бъде лекар – още от дете. „С много желание и с интерес тръгнах към медицината и така е до днес", споделя тя. И вече над 30 години практикува с всеотдайност и любов професията си.

Детството й преминава в различни градове на страната, тъй като баща й е военен. Първото си пиано получава на 5-годишна възраст и оттогава датира любовта й към музиката, която остава нейно страстно увлечение и до днес. „Свирих в детския струнен оркестър до 11-ти клас, но прецених, че не съм виртуоз и когато записах Медицинския уневерситет в София, приключих с тази „кариера“, смее се лекарката. Признава, че и сега, когато е много напрегната, разпуска на пианото. „Моцарт е един от любимите ми композитори, с тази лека, разтоварваща музика. Свиря и Шопен, понякога Бетовен, въпреки че е тежък. Музиката ми доставя огромна наслада, но усещах, че не съм толкова музикална, колкото би трябвало, за да се насоча към нея. Всъщност, истината е, че не се колебаех, още от ранна възраст знаех какъв ще бъде изборът ми“, обяснява д-р Костадинова.

Споделя, че

за решението й да стане рентгенолог е повлиял чичо й

– известен професор в тази област. „От него разбрах някои неща, които като студент човек трудно може да схване“, признава тя. Така стига до убеждението, че рентгенологията, която се води като малка, тясна специалност, всъщност е доста широка и се допира до почти всички патологии. „В днешно време има много нови апарати за образна диагностика, много по-модерни от времето, когато аз съм започнала да уча, но тогава рентгенът беше един от основните методи. Всяко заболяване имаше в рентгена аналог за изследване. А това ни дава един много широк поглед в медицината като цяло. Иска се да знаеш нещата в много посоки“, убедена е лекарката. Другата причина за изборът е, че рентгенологията изисква логично мислене. „Да успееш от един двуизмерен образ да създадеш представата за триизмерното човешко тяло и да го свържеш с една патология, която е застъпена в съответния казус, се иска човек да има аналитичен ум, а не само да прехвърля нещата, без да обръща внимание на детайлите и връзките между тях. Защото в медицината всеки случай е сам за себе си. Няма две еднакви неща. Това е трудността. Някои твърдят, че медицината е зубрашка специалност и просто трябва да се учи наизуст. Това изобщо не е вярно. Да, трябва да имаш много знания, но ако на тяхната база не можеш да въведеш аналитичното мислене, значи не можеш да бъдеш лекар“, категорична е д-р Костадинова.


След като завършва медицина е разпределена в Перник

така че, там започва професионалният й път.  Твърди, че има само добри спомени от този период и дори мисли, че сегашните млади лекари са много ощетени. Защото за тях никой не се грижи. Никой не им подсигурява място, където да работят, никой не ги насочва към избора на специалност. Оставени са сами, а това е доста трудно. „Добре е някой да ти даде шанс за старт. Да, можеш да смениш посоката, но вече влизайки директно в работата можеш да оценяваш по-адекватно нещата и да се ориентираш по-добре“, смята лекарката.

След Перник, известно време работи като рентгенолог във Втора градска болница, а после и във ВМА, където преминава почти цялата й професионална кариера. Там се появява и новата й любов -  мамографската диагностика, която практикува вече повече от 20 години. Когато се пенсионира обаче, решава да намали темпото и открива мамографския кабинет на Медицинския център по детски болести в София, където практикува и сега.

„Имам много пациентки от ВМА, които вече ме търсят тук за преглед. Това е някакво вътрешно удовлетворение, защото е много важно човек, когато работи, да има нещо, което да му показва смисъла от това, което върши“, убедена е лекарката. Разказва, че във Военна болница преди години са я „задължили“ да работи с мамограф, нещо, с което се сблъсква за първи път. Специализира в Израел и в Медицинския университет в София.

Започва първо с дунапренени гърди, в които слага мъниста тъй като апаратът има приставка за биопсии с компютърно насочване на иглата. „Трябваше да бъда много сигурна, че го правя съвсем перфектно и точно“, признава лекарката. За да стане постепенно виртуоз в професията. Неслучайно колегите й я наричат „Царицата на мамографиите“. „Не съм никаква царица, просто се стремя да си върша добре работата,“ смята обаче лекарката.

След като сменя ъгъла на професията, се оказва, че вече има много по-тесен контакт с пациентите. И някои от тях й стават доста близки. „Опитвам се да обяснявам на всички, че преглед за пет минути може да спаси живота им“, казва д-р Костадинова. Стига да е направен навреме. Съветва жените да проверяват гърдите си често, като започнат още от 20 години, когато се успокои хормоналната буря в организма им. Защото и при заболявания на гърдата се отчита известно подмладяване. „Обичам пациентките си, но най-много се радвам на тези, които побеждават тежкото заболяване и след терапията имат пълноценен живот. Те продължават да идват при мен за контролни прегледи след лечението. Имам и пациентка, на която, за съжаление, се наложи да й отстранят и двете гърди, но когато посещаваше Военна болница по друг повод, се обаждаше просто за да се видим. В такива моменти наистина се чувствам щастлива“, споделя д-р Костадинова. Не може да забрави друга пациентка, която е дошла за преглед с ехограф, но лекарката се усъмнила за нещо по-сериозно и препоръчала да се направи мамография. Проблемът обаче бил в желанието на жената да има второ дете. „Оказа се, че е с рак и трябва да започне химиотерапия.

Наложи се аборт, лечение, но след това си осиновиха дете

и сега съм безкрайно щастлива, когато ги видя“, радва се лекарката и допълва, че се прекланя пред желанието за живот и силата на духа, който е показла тази жена.

Според нея в днешно време информационните потоци вървят от всички страни – вестници, телевизии, интернет, но понякога имат и негативно действие, защото във форумите се пише какво ли не. Проблемът идва, когато жените се опитват да се самодиагностицират и пропускат времето, в което биха получили своевременна квалифицирана помощ. А това е важно. „Има и нещо друго – човек инстинктивно се страхува да отиде на лекар, защото смята онкозаболяванията за присъда, а всъщност нещата не стоят по този начин. Те са лечими, но трябва бързо да се вземат мерки“, препоръчва специалистът. Практиката й показва, че през последните години все повече жени се преглеждат. Много млади дами, дори такива, които учат в чужбина, се връщат в България, за да се прегледат профилактично.

Д-р Костадинова

има двама сина, но нито един от тях не е тръгнал по нейния път

Надява се да има следовници сред внуците. Споделя, че освен с музика, си почива и като пътува много – и в страната, и в чужбина. Едно от любимите й места са Седемте престола в Искърското дефиле, където духовният заряд и красотата на природата й вливат нови сили. Другото такова място е районът на Триград. Обожава Родопите, морето. В чужбина емоционално най-близък й е Париж. „Това е моят град, сигурно в някое от преражданията съм живяла там“, смее се лекарката. Харесва и пъстротата на малките градчета в Италия. Не мрази никого и нищо, но има доста неща, които я дразнят. Например това, че българинът е променен в недобра посока. Станал е прекалено меркантилен, а духовното обезличаване придобива масови размери. Но се надява, че това е синдром на прехода и ще премине. Колкото за себе си – смята да работи, докато може да помага на другите. Защото в това вижда смисъла на живота.Да победиш множествената склероза

Да победиш множествената склероза

Това е битка за цял живот, която трябва да бъде спечелена, казва Мат Ембри
Ако виждах, щях да запиша медицина

Ако виждах, щях да запиша медицина

Масажът е терапия за мен самата, казва Надя и препоръчва да се ходи на процедури два пъти в месеца
Между фуражката и бялата престилка

Между фуражката и бялата престилка

В хирургията човек трябва да тръгва с рутина и вяра, че това, с което се е заел, ще е с добър край, казва полк. Владимир Василев
Между лекарската престилка, сноуборда и сцената

Между лекарската престилка, сноуборда и сцената

Днес всеки млад доктор получава сравнително нормална заплата и трудът му се оценява, казва д-р Радислав Наков

Медицината е занимание за смелите

Медицината е занимание за смелите

Най-големият ни порок е, че сме бедни, а на бедния човек всичко му е бедно, казва проф. Крум Кацаров
Раждането е най-великото тайнство

Раждането е най-великото тайнство

Акушерката Мая Бонева е превърнала двора си във вълшебна градина, чието вдъхновение пренася и в ежедневието

Липсва ни връзката с родилките

Липсва ни връзката с родилките

Какви са проблемите на кушерките, защо нямат решение, как преминава деня им, броени часове преди Бабинден, попитахме една от тях - Гергана Велева. 

Фармацията като призвание

Фармацията като призвание

Най-важното лекарство е любовта и милосърдието, смята Надя Хаджиева

Една осъществена мечта

Една осъществена мечта

Пациентът не бива да става роб на диабета, казва проф. Цветалина Танкова
Да „опитомиш” диабета

Да „опитомиш” диабета

Хормоните движат света, убедена е ендокринологът проф. Ивона Даскалова
1 2 3 4 5 ... 8 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2018