15 септември

Лошият чин е по-коварен от тежката раница

07-09-2017 09:23
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Лошият чин е по-коварен от тежката раницаТеглото на учебниците да е до 10% от килограмите на ученика, съветва ортопедът д-р Явор Пукалски
Първият учебен ден е изпитание за крехкия детски гръб. Тежките раници, неудобните чинове и залягането над домашните са главните виновници за изкривяванията в училище. Защо е важно да наблюдаваме стойката на детето и как да предотвратим нежеланите деформации? Днес в поредицата ни "15 септември" отговарите дава специалистът по детска ортопедия и травматология в "Пирогов" д-р Явор Пукалски.

Сколиозата е най-често срещаното изкривяване в детска възраст. Когато не е пряко свързана с генетични особености, хронични заболявания или други здравословни проблеми, се дължи на незрялата и неукрепнала детска мускулатура. Представлява триизмерна деформация, при която има завъртане на прешлена и може да провокира не само козметични дефекти. Обикновено има три пика на проявление - първият е в бебешката възраст до 1 годинка, вторият е около 7-годишна възраст, а третият – в пубертета. Сколиозата най-често се проявява при юношите, но хваната навреме, може да се коригира почти напълно с рехабилитация и упражнения. Колкото по-рано се прояви обаче, толкова по-лоша е прогнозата, заради дългото време на предстоящ растеж на детето, уточнява д-р Явор Пукалски. Известно е също, че момичетата са по-рискови от момчетата и по-често страдат от гръбначни изкривявания.  

Първото условие за здрав гръб е

ВИЗИТКА

Д-р Явор Пукалски е асистент в клиниката по ортопедия и травматология на „Пирогов". Завършва висшето си образование в Медицински университет – София и има шест години трудов стаж във Военномедицинска академия (ВМА). През 2014 г. завършва курс по микрохирургия, а от 2015 г. е част от екипа на ортопедията в „Пирогов".


правилното носене на раницата

„Тя трябва да е симетрично разположена върху гърба. Слагането й само от едната страна може да доведе до асиметрично натоварване на мускулатурата. И при една системна злоупотреба, да доведе до деформация на гръбнака”, коментира ортопедът. Родителите в момента имат огромен избор на раници и могат да се спрат на най-удобните модели. Такива са, например, тези с по-широки презрамки, които прилягат по-плътно върху гърба, без да оформят „дупка” при носене. Доста модерни напоследък са и раниците на колелца, при които на практика се елиминира натоварването на гръбнака.

Другият проблем обаче е

 

тежестта на учебниците и тетрадките

 

които ежедневно трябва да се носят в клас. Проблемът е, че раницата често побира не само тях, но също така кутия за храна, бутилка с вода, несесери с моливи и химикалки, както и допълнителни помагала. „Има много проучвания, които изчисляват, че адекватното тегло на една раница е до 10-15% от килограмите на ученика. Тоест, ако едно дете тежи 30 кг, трябва да е не повече от 3-4 килограма. За сравнение, едно изследване в Италия скоро показа, че повечето ученици там носят раници, които представляват 34% от собственото им тегло. В България такива проучвания нямаме, но съм склонен да вярвам, че изискването не се спазва, а процентът е много по-висок”, коментира д-р Пукалски.

Специалистът все пак успокои, че тежките раници рядко водят до сколиоза. За сметка на това обаче, променят динамиката на движението и често провокират болки във врата, кръста и гърба. Освен това е факт, че децата, които носят по-тежки раници, са по-склонни към инциденти и травми, защото по-трудно пазят равновесие и по-често падат.  

За гръбначните изкривявания по-голямо значение има

 

колко наведени стоят децата над чина  

 

Правилната поза при четене и писане е тази, при която краката са на земята, колената са свити до 90% и гърбът е добре подпрян на седалката. Всяка друга води до неправилно натоварване на определени зони и излишно напрежение в раменете и врата. Проблемът е, че позата е трудно постижима, ако детето не може да нагласи седалката според своята физиология. За целта са нужни регулиреуми чинове, каквито обаче в българските училища рядко се срещат. И това важи с пълна сила също за домашните бюра. Добре е също така на всеки 45 минути, прекарани в седнало положене, детето да има поне 15 минути почивка с раздвижване, съветват специалистите.

 

Първите симптоми на сколиоза

 

са строго индивидуални и зависят от пола, възрастта и наследствеността. „Обикновено при нас идват притеснени родители не заради видяно някакво изкривяване на гръбнака, а заради несиметричност на рамената или на лопатките. Едното бедро може да е малко по-високо от другото. Ако се наведе детето, може да се види кривина. И много често, ако детето стои право с пуснати ръце до тялото, дупчицата, която се образува между гръдния кош и ръката е различна”, коментира издайническите белези на деформациите д-р Пукалски. По отношение на ранното диагностициране, България има добри традиции, защото личните лекари редовно следят децата за изкривявания. Доказано е, че когато те се хванат рано, прогресията им до неприятни стойности и усложнения може да се предотврати.

 

Плуването е перфектният спорт

 

за всички деца, независимо дали имат изкривявания или не, защото най-ефективно стяга мускулите в областта на раменете и гърба. „Има и много хубави упражнения, които могат да се правят, за да се засили гръбначната мускулатура и да се намали рискът от деформация. Едно време сме ги правили в училище – падането „на мост”, ходенето на ръце тип „количка”, когато детето ходи на ръце, а някой го държи за краката, играта на топка, бутането. Това са все упражнения, които успяват да подобрят мускулатурата на гръбнака. Всички знаем, че медицински упражнения при деца е трудно да се правят, затова те трябва да са под формата на игра”, допълва ортопедът.

За да не се стига до тежки форми на сколиоза, е напълно достатъчно родителите да следят децата си и поне веднъж годишно да ги срещат с ортопед. Неглижирането на всяка деформация води след себе си усложнения не само от естетичен, но и от физиологичен характер. Силните изкривявания могат да ограничат пространството, което се заема от белия дроб, или да притиснат сърцето, провокирайки дихателна или сърдечна недостатъчност. Възможно е да притиснат и коренчетата на гръбначния мозък, провокирайки неврологични и двигателни проблеми. Съветът на специалистите в тези случаи е да се вземат спешни мерки за справяне със състоянието.  Открита навреме, сколиозата е лечима

Открита навреме, сколиозата е лечима

15-ти септември дойде, особено внимание родителите трябва да обръщат на подрастващите между 11 и 16 години. Каква е причината, обяснява физиотерапевтът д-р Ирина Събинова.

Свръхамбициозните родители стават опасни

Свръхамбициозните родители стават опасни

Адекватно ли е училището, какви грешки допускат родителите в стремежа си да отгледат „успешни деца". В поредицата "15 септември" потърсихме отговорите на тези въпроси от психолога Светла Стайкова.

Главоболието при децата може да е сигнал за очила

Главоболието при децата може да е сигнал за очила

Как да познаем, че детето не вижда? Кога започва грижата за детското зрение и защо е важно очилата да се сложат навреме? Рубриката ни „15 септември" продължава със съветите на доц. Виолета Чернодринска.
Няма лоши деца, има лоши родители

Няма лоши деца, има лоши родители

Младежите често избухват, защото им липсват контрол и възпитание. Отговорността за тях обаче е на родителите, твърди психологът доц. Хариета Манолова
Заменете антибиотиците с чесън и мед

Заменете антибиотиците с чесън и мед

Поредицата ни, посветена на здравето на учениците продължава. Фокусът й този път е алтернативната медицина. Как да повишим имунитета на децата, попитахме д-р Мариян Иванов.

Плуването е най-полезният спорт за децата

Плуването е най-полезният спорт за децата

Наднорменото тегло e сред най-честите проблеми при учениците. Опаснo ли e здравето, защо се стига до него и как да се преодолее, попитахме д-р Антония Василева. 

Как изглежда съвременният ученик

Как изглежда съвременният ученик

Затлъстяването и проблемите със зрението са най-големите бичове за българските деца

Залягането над домашните – най-много 4 часа

Залягането над домашните – най-много 4 часа

Стресът може да се окаже по-коварен и от грипа за учениците. Как да изградим за децата си "режим за отличници", за да са здрави и бодри в час? Попитахме педиатърът д-р Веселина Димова.
Гърбът се изкривява между 3 и 7 клас

Гърбът се изкривява между 3 и 7 клас

Поредицата ни "15 септември" продължава със съвети за счупванията и гръбначните изкривявания. Защо са важни упражненията и кога трябва да се избягва спортът? Попитахме доц. Красимира Казалъкова.
Закалете детето преди първия звънец

Закалете детето преди първия звънец

Може ли училището да не се превръща в мъчилище? Как децата ни да са здрави, спокойни и успешни в клас? Отговорите даваме в новата поредица "15 септември". Днес съветите са от педиатъра д-р Валери Исаев.

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Януари 2020