Мнение

Контролът при ин витро зависи най-вече от пациентите

05-09-2017 14:32
Ще настояваме да се финансира замразяването на яйцеклетки на онкоболни, категорична е Мария Янева от „Искам бебеКонтролът при ин витро зависи най-вече от пациентите
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
От 3 на 4 да се увеличат безплатните ин витро опити и държавата да поема 4 трансфера със замразени ембриони. Това са част от промените, които Министерство на здравеопазването предложи пред седмица. До тях се стигна след като кабинетът „Борисов 3" се ангажира финансирането за двойките да с репродуктивни промени да е без лимит. Отговарят ли промените на очакванията на пациентите? И какво още може да се направи, за да бъдат подкрепени по трудния път? Clinica.bg потърси председателя на фондация „Искам бебе" Мария Янева.

- Г-жо Янева, подкрепяте ли увеличаването на безплатните инвитро процедури от 3 на 4?

- Категорично подкрепяме увеличаването на безплатните ин витро процедури до 4. Опитите могат да се правят от момента на стартиране на лечението до навършване на 43 години. Ако, разбира се, не е настъпила бременност. Освен това, ако жената има родени деца със средства, финансирани от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) и не е изчерпала 4-те опита, това не й пречи да ползва средствата и за следващи опити ин витро. Асистираната репродукция не е панацея и не гарантира 100% успеваемост, но е най-оптималното лечение на безплодието засега. Понякога е въпрос на година, две, три, докато се открие причината за незабременяване. За много жени успехът настъпва след 3-ти опит и за тях това е 100% успеваемост. Освен това, увеличаването на броя на опитите ще бъде в помощ на хората, които искат второ или трето дете, но е трудно да си финансират сами скъпото лечение. 

- Добра промяна ли е финансирането на 4 ембриотрансфера на размразени ембриони? Наистина ли това ще удвои инвитро опитите, както твърди Министерството на здравеопазването? 

- Това е промяна, която отдавна искахме да се случи. Още през 2013 г. поставихме този въпрос на обсъждане, тъй като имаше доста семейства, които се обърнаха към „ИСКАМ БЕБЕ“ със следния казус – поради факта, че не могат да си позволят да финансират замразяване на ембриони и последващи ембриотрасфери, те са изправени пред дилемата да ги унищожат и да пристъпят към следващ ин витро опит, който им е безплатен. Това е безумие, още повече като знаем каква цена плаща двойката – от медицинска, финансова, емоционална, и от чисто битова гледна точка. Освен това, по последните европейски медицински данни, успеваемостта на ин витро опитите от ЗЕТ (замразен ембриотрансфер) е голяма. Реално, с финансирането на ЗЕТ, много двойки ще стигнат до желана бременност и с това ще отпадне финансовата тежест от 5000 лева за следващ опит. 

- Одобрявате ли заложеното финансиране от 5 000 лв. за инвитро процедура и 500 лв. за ембриотрансфер? 

- Да, това е оптималната цена на процедурата, въпреки че има сложни медицински казуси, при които се налага по-силна хормонална стимулация и стойността на ин витро процедурата надхвърля 5000 лева.

- Подкрепяте ли подмяната на икономиста в състава на ЦАР със специалист по образна диагностика, както и предвидената възможност Центърът сам да организира проверки в инвитро клиниките и да ги глобява при нарушения? 

- Считам, че в комисията, която разглежда и одобрява досиетата за финансиране, е абсолютно задължително да има икономист. От 2009 г. в нея има представител на нашата организация и сме наясно как работи тя. Икономистът разглежда финансовите документи и становища и неговата експертна оценка е гарант за точност при финансирането, прозрачност и контрол. Специалист по образна диагностика е необходим при някои медицинските казуси, но нека не забравяме, че основните медицински специалисти в комисията са изключително ерудирани и подготвени АГ-специалисти. Те могат да потърсят адекватна експертната оценка и по други казуси – мъжки стерилитет, генетици, ендокринолози и др., но обработката на финансовите документи изисква друг тип експертиза. 

Относно контрола – считам, че това, което трябва да се направи, зависи най-вече от нас, пациентите, а именно – ако ние самите имаме притеснения, недоволство или други проблеми, свързани с лечението си, е необходимо да сме активни и конкретни в исканията и жалбите си. Говоренето на ухо за тази или онази клиника, твърденията за некоректни практики на лекари и опорочаването на авторитетите в областта на тази толкова крехка материя, е абсолютно вредно и неетично спрямо засегнатите страни. Ние, като организация, сме готови да работим с всеки, който изпрати конкретна жалба и заедно с институциите да работим, за да се случва най-доброто за пациентите.

- Съществуват ли пропуски в предложените от министерството промени и какви са те?

- За нас има един основен пропуск и ще настояваме това да бъде променено в хода на обсъждането на Правилника. Той е свързано с финансирането на замразяване на яйцеклетки на онкоболни жени в репродуктивна възраст, за които това е възможно да се случи. Защо настояваме, защото това е малък брой изключително уязвима група от жени, за които замразяването на яйцеклетки е огромен стимул за борба с коварното заболяване. Представете си какво значи за една млада жена, на която е открит рак, да й се даде възможност да може да има деца? А щом медицината може вече да се справи с този казус, нека ние като общество да подкрепим този процес. 


ЦАР навършва 15 години

ЦАР навършва 15 години

За това време фондът е помогнал на 38 000 двойки за инвитро, родили са се 16600 бебетата

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Нов стандарт по асистирана репродукция предлагат здравните власти. Ще се отрази ли той на Центъра за асистирана репродукция и как, очакват ли се промени във финансирането на процедурите за ин витро заради покачването на цените, добро ли е качеството на тази дейност в страната, попитахме д-р Мария Георгиева, директор на ЦАР.

25% от държавното инвитро свършва с бебе

25% от държавното инвитро свършва с бебе

Успеваемостта на различните центрове варира от 0 до 50 процента, а в някои от тях са правени едва по два-три опита
Първото ин витро беше в Медицинска академия

Първото ин витро беше в Медицинска академия

Тази година се навършват 30 години от създаването на първото бебе ин витро в България. Каква точно е историята, разказва проф. Атанас Щерев, който е „бащата" на този метод у нас.

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Кога е наистина късно за дете, защо, каква е промяната и как намаляват възможностите за забременяване по естествен път, разказва д-р Мефтуне Шефкетова. 

Откриват още една ин витро клиника

Откриват още една ин витро клиника

С нея броят на центровете за репродуктивно здраве у нас стават 37

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Менопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите
Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опит
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ