Мнение

Контролът при ин витро зависи най-вече от пациентите

05-09-2017 14:32
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Контролът при ин витро зависи най-вече от пациентитеЩе настояваме да се финансира замразяването на яйцеклетки на онкоболни, категорична е Мария Янева от „Искам бебе
От 3 на 4 да се увеличат безплатните ин витро опити и държавата да поема 4 трансфера със замразени ембриони. Това са част от промените, които Министерство на здравеопазването предложи пред седмица. До тях се стигна след като кабинетът „Борисов 3" се ангажира финансирането за двойките да с репродуктивни промени да е без лимит. Отговарят ли промените на очакванията на пациентите? И какво още може да се направи, за да бъдат подкрепени по трудния път? Clinica.bg потърси председателя на фондация „Искам бебе" Мария Янева.

- Г-жо Янева, подкрепяте ли увеличаването на безплатните инвитро процедури от 3 на 4?

- Категорично подкрепяме увеличаването на безплатните ин витро процедури до 4. Опитите могат да се правят от момента на стартиране на лечението до навършване на 43 години. Ако, разбира се, не е настъпила бременност. Освен това, ако жената има родени деца със средства, финансирани от Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) и не е изчерпала 4-те опита, това не й пречи да ползва средствата и за следващи опити ин витро. Асистираната репродукция не е панацея и не гарантира 100% успеваемост, но е най-оптималното лечение на безплодието засега. Понякога е въпрос на година, две, три, докато се открие причината за незабременяване. За много жени успехът настъпва след 3-ти опит и за тях това е 100% успеваемост. Освен това, увеличаването на броя на опитите ще бъде в помощ на хората, които искат второ или трето дете, но е трудно да си финансират сами скъпото лечение. 

- Добра промяна ли е финансирането на 4 ембриотрансфера на размразени ембриони? Наистина ли това ще удвои инвитро опитите, както твърди Министерството на здравеопазването? 

- Това е промяна, която отдавна искахме да се случи. Още през 2013 г. поставихме този въпрос на обсъждане, тъй като имаше доста семейства, които се обърнаха към „ИСКАМ БЕБЕ“ със следния казус – поради факта, че не могат да си позволят да финансират замразяване на ембриони и последващи ембриотрасфери, те са изправени пред дилемата да ги унищожат и да пристъпят към следващ ин витро опит, който им е безплатен. Това е безумие, още повече като знаем каква цена плаща двойката – от медицинска, финансова, емоционална, и от чисто битова гледна точка. Освен това, по последните европейски медицински данни, успеваемостта на ин витро опитите от ЗЕТ (замразен ембриотрансфер) е голяма. Реално, с финансирането на ЗЕТ, много двойки ще стигнат до желана бременност и с това ще отпадне финансовата тежест от 5000 лева за следващ опит. 

- Одобрявате ли заложеното финансиране от 5 000 лв. за инвитро процедура и 500 лв. за ембриотрансфер? 

- Да, това е оптималната цена на процедурата, въпреки че има сложни медицински казуси, при които се налага по-силна хормонална стимулация и стойността на ин витро процедурата надхвърля 5000 лева.

- Подкрепяте ли подмяната на икономиста в състава на ЦАР със специалист по образна диагностика, както и предвидената възможност Центърът сам да организира проверки в инвитро клиниките и да ги глобява при нарушения? 

- Считам, че в комисията, която разглежда и одобрява досиетата за финансиране, е абсолютно задължително да има икономист. От 2009 г. в нея има представител на нашата организация и сме наясно как работи тя. Икономистът разглежда финансовите документи и становища и неговата експертна оценка е гарант за точност при финансирането, прозрачност и контрол. Специалист по образна диагностика е необходим при някои медицинските казуси, но нека не забравяме, че основните медицински специалисти в комисията са изключително ерудирани и подготвени АГ-специалисти. Те могат да потърсят адекватна експертната оценка и по други казуси – мъжки стерилитет, генетици, ендокринолози и др., но обработката на финансовите документи изисква друг тип експертиза. 

Относно контрола – считам, че това, което трябва да се направи, зависи най-вече от нас, пациентите, а именно – ако ние самите имаме притеснения, недоволство или други проблеми, свързани с лечението си, е необходимо да сме активни и конкретни в исканията и жалбите си. Говоренето на ухо за тази или онази клиника, твърденията за некоректни практики на лекари и опорочаването на авторитетите в областта на тази толкова крехка материя, е абсолютно вредно и неетично спрямо засегнатите страни. Ние, като организация, сме готови да работим с всеки, който изпрати конкретна жалба и заедно с институциите да работим, за да се случва най-доброто за пациентите.

- Съществуват ли пропуски в предложените от министерството промени и какви са те?

- За нас има един основен пропуск и ще настояваме това да бъде променено в хода на обсъждането на Правилника. Той е свързано с финансирането на замразяване на яйцеклетки на онкоболни жени в репродуктивна възраст, за които това е възможно да се случи. Защо настояваме, защото това е малък брой изключително уязвима група от жени, за които замразяването на яйцеклетки е огромен стимул за борба с коварното заболяване. Представете си какво значи за една млада жена, на която е открит рак, да й се даде възможност да може да има деца? А щом медицината може вече да се справи с този казус, нека ние като общество да подкрепим този процес. Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Миналата година над 30 двойки са получили помощ от 2 340 лв. за асистирана репродукция
Дават пари за ин витро в Търново

Дават пари за ин витро в Търново

Общината е отпуснала 70 000 лв. по програмата за асистирана репродукция
Премиерът с награда от „Искам бебе”

Премиерът с награда от „Искам бебе”

Отличен е и Владислав Горанов за осигуреното финансиране за инвитро процедури
Ако бебето остава мечта

Ако бебето остава мечта

След колко време една двойка, която иска да има дете, трябва да се обърне към специалист, ако бебето не се случва, какво трябва да нарави. На всички тези въпроси отговаря д-р Георги Николов.
Къде колко бебета ин витро се раждат

Къде колко бебета ин витро се раждат

Тук може да видите данните за всички 36 центрове в страната за 2017 г.
2344 бебета ин витро за една година

2344 бебета ин витро за една година

С 0.2% се е увеличила успеваемостта в клиниките за репродуктивна медицина, показват данните на ИАТ за миналата година

Помагат на двойки за ин витро

Помагат на двойки за ин витро

Документи се приемат в община Горна Оряховица до 30 април

Бебетата ин витро през 2016 г. вижте тук

Бебетата ин витро през 2016 г. вижте тук

13 575 процедури са направили специалистите в 36 клиники, родените деца са 2 524, показват данните на Изпълнителната агенция по трансплантации
Ще плащат за 4 опита инвитро

Ще плащат за 4 опита инвитро

Центърът за асистирана репродукция ще финансира и имплантирането на замразени ембриони

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Право на 4 пункции за добиване на яйцеклетки ще получават жените, които не отговарят на стимулация
1 2 3 4 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Адекватни ли са заложените параметри в проекта за нова здравна карта на МЗ?

Април 2018