15 септември

Закалете детето преди първия звънец

04-09-2017 10:10
Имуностимулиращите препарати на пазара са хранителни добавки със съмнителна ефективност, предупреждава д-р Валери ИсаевЗакалете детето преди първия звънец
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
До първия звънец остават по-малко от две седмици. Трескавата подготовка за 15 септември вече започна. Но, за да са здрави, спокойни и успешни в клас, на децата им трябва нещо повече от хубави дрехи, нова раница и красиви тетрадки. Как да им го осигурим? В специалната поредица "Първи звънец" Clinica.bg ще търси отговорите от педиатри, ортопеди, психолози, офталмолози и диетолози.
Как да предпазим децата си от най-честите болести, които ги дебнат в училище? Днес отговаря педиатърът д-р Валери Исаев от "Александровска болница".
По тениска на 18 градуса. За много майки това е опасен експеримент, който води ако не до сигурна пневмония, то поне до ангина или бронхит. Нищо че виновни за тях са бактериите, вирусите и гъбичките около нас, а не студа. Съвременните лекари обаче все по-често говорят за закаляването като модерен метод за профилактика на заболяванията сред малчуганите. И не препоръчват дебелите пуловери и потниците под тениската, „за да не разболеем детето". 
Традиционно малчуганите в яслите и детските градини са най-уязвими за дебнещите ги болестотворни организми. Причината е, че щом излязат от бебешката възраст и разширят социалните си контакти, моментално стават

 

жертва на собствения си незрял имунитет

 

Тъй като преди това той не се е срещал с повечето от агресивните вируси и бактерии, не разполага със съпротивителни сили срещу тях.

ВИЗИТКА

Д-р Валери Исаев е посветил последните 28 години на детската клиника към УМБАЛ „Александровска", където работи от 1989 година. Започва професионалния си път през 1979 г. като педиатър в плевенската Трета градска поликлиника, но само две години по-късно вече е асистент към детската клиника на Медицинския университет в София, където остава до днес. Понастоящем е ръководител на Направлението по интензивни грижи за деца от едномесечна до 18-годишна възраст в клиниката.
В резултат, още с прекрачването на прага на яслата или детската градина, малчуганите започват да боледуват от най-разпространените респираторни заболявания. Това са инфекциите на горните и долните дихателни пътища – съответно хрема, зачервено гърло и понякога възпаление на ушите, както и бронхити, бронхиолити и пневмонии.

Проблемът е, че респираторните вируси са хиляди и срещу тях не се изгражда имунитет. Точно на това се дължат и често повтарящите се „серии” от хрема и кашлица, заради които малчуганите между 2 и 5 години се застояват у дома. Случва се здрави деца да

 

боледуват между 6 и 8 пъти

 

а тези с други здравословни проблеми или хронични заболявания дори до 10-12 пъти годишно от респираторни инфекции. Затова лекарите често препоръчват децата да бъдат временно спирани от градина, за да се осигури достатъчно време на организма напълно да се възстанови. Разбира се, това, че няма да посещават детско заведение не означава, че няма да боледуват, категорични са експертите.

„От многобройните боледувания в този период има известна полза, тъй като именно по този начин имунната система най-добре се научава да посреща инфекциите и да се справя с тях. В периода до навършване на 4-5 годишна възраст тя успява по някакъв начин да се усъвършенства и децата започват да боледуват по-рядко и по-леко”, допълва д-р Исаев.

По думите му, на подрастващия организъм може да се помогне и по естествен начин, като се спазват принципите на правилното отглеждане. На първо място, това е питателната и пълноценна храна с всички необходими витамини и микроелементи. Чипсовете, захарните изделия и газираните напитки не бива да са в менюто на децата, а

лишаването от месо или млечни продукти е екзотика

която не е в интерес на здравето им. На малчуганите трябва да се осигурява и достатъчно време за сън и почивка, както и подходящи за възрастта им игри и занимания. Много е важен също начинът на обличане. Може да звучи парадоксално, но колкото по-малко са дрехите върху гърба на детето, толкова по-малко вируси го атакуват, твърди д-р Исаев.

„Известно е, че методът на закаляването подпомага способността на организма да се справя с респираторните инфекции. Добре е децата да се приучават към малко по-ниски от нормалните температури, защото  

 

по-леко облечените, се справят по-леко с болестите

 

Научно доказано е, че закалените деца са по-малко възприемчиви на инфекции и боледуват по-леко”, категоричен е педиатърът. Разбира се, това съвсем не означава децата да бъдат мигновено разсъблечени при първите по-ниски температури. Закаляването е дълъг процес, който започва веднага след раждането, продължава в периода на кърмаческата възраст, докато не се превърне в практика при отглеждането на всеки малчуган.

Изключително важно е закаляването да върви ръка за ръка и с изпълняването на задължителния имунизационен календар, категоричен е д-р Исаев. Освен от респораторни заболявания, в първите години след раждането децата започват да боледуват и от инфекциозни болести. А ако първите се проявяват често, но не винаги протичат тежко, то вторите могат да бъдат и смъртоносни. Ето защо редовните ваксинации са задължетелен елемент от грижата за най-малките, твърдят специалистите.

 

Когато децата тръгнат на училище

 

хремата и кашлицата не ги подминава, но се увеличават здравословните проблеми, които ги тормозят. В тази възраст, например, най-ярко се проявяват симптомите на астма, която е най-често срещаното хронично белодробно заболяване сред подрастващите. Повече са случаите на травматизъм и счупени крайници, както и изявата на различни гръбначни изкривявания, заради неправилна стойка на чина. Прекалената употреба на таблети и компютри разваля не само очите, но и фигурата на децата, защото провокира затлъстяване. То от своя страна пък често води до развитие на диабет и артериална хипертония в ранна детска възраст.

Допълнителните фактори, които влияят върху здравето на учениците е заобикалящата ги околна среда по време на учебния процес. „Лошата хигиена в тоалетните и общите помещения способства стомашно-чревните инфекции. Предлагането на некачествена храна в столовете и лафките пък може да е причина за гастрири, колити и язви. Разбира се, не може да се твърди, че училището само по себе си е фактор за заболявания”, коментира д-р Исаев.

Един от горещите му съвети преди старта на учебната година е

 

родителите да избягват имунистимулаторите

 

които се предлагат в търговската мрежа „за укрепване на организма”. Продуктите се рекламират масово като лекарства, но всъщност са хранителни добавки със силно съмнително съдържание и ефективност. „Разбирам идеята да подготвим детето за зимата така, както подготвяме колата, но това е невъзможно. Имунната система на човека е изключително сложен и деликатен механизъм и не същестувват медицински доказателства, че продуктите, които се предлагат за стимулиране на тази система, са ефективни. За безопасността даже ме е страх да мисля”, сподели педиатърът.

Лекарства за повлияване на имунната система чрез модулиране или подтискане действително съществуват, но те се прилагат за лечение на тежки автоимунни заболявания, след трансплантации и при други сериозни диагнози. Освен това са преминали през дългогодишен период на клинични изпитвания и са доказали своята ефективност и безопасност.

 

 

Алтернатива


На седмото небе със спорт, не с джойнт
Тийнейджъйрите не боледуват. Те се чувстват толкова здрави, че нямат дори бегла представа колко могат да пострадат от вредните навици, с които се срещат на прага на зрелостта. Цигарите, алкохолът и наргилетата може и да са модерни, но по никакъв начин не благоприятстват здравословния начин на живот, категорични са педиатрите.

Проблемът е, че риска, на който подлагат белите си дробове, сърцето и бъбреците, са твърде хипотетични за пиещите и пушещи младежи. Независимо, че последствията са реалистично изобразени върху цигарените кутии, тийнейджърите смело посягат не само към тютюна, но и към марихуаната. Коварното е, че именно натрупването и системната употреба води до най-тежките последици, а когато те се проявят, вече са необратими, споделя д-р Исаев.

„Това са промени, които по никакъв начин не могат да бъдат благоприятни, нито по отношение на учебния процес, нито по отношение на каквато и да била умствена или физическа дейност. Медицишнската наука изобилства от примери за вредата от тютюнопушенето и употребата на алкохол и наркотици. Младежите могат и да се чувстват на седмото небе от един джойнт, но той по никакъв начин не може да е полезен за здравето им. Всъщност, единственият здравословен начин да се почувствате на седмото небе и да бъдете здрави, е спортът", категоричен е д-р Исаев.

Профилактиката и всички мерки срещу вредните навици на децата, уви, остава в ръцете на родителите и обществото.


Открита навреме, сколиозата е лечима

Открита навреме, сколиозата е лечима

15-ти септември дойде, особено внимание родителите трябва да обръщат на подрастващите между 11 и 16 години. Каква е причината, обяснява физиотерапевтът д-р Ирина Събинова.

Свръхамбициозните родители стават опасни

Свръхамбициозните родители стават опасни

Адекватно ли е училището, какви грешки допускат родителите в стремежа си да отгледат „успешни деца". В поредицата "15 септември" потърсихме отговорите на тези въпроси от психолога Светла Стайкова.

Главоболието при децата може да е сигнал за очила

Главоболието при децата може да е сигнал за очила

Как да познаем, че детето не вижда? Кога започва грижата за детското зрение и защо е важно очилата да се сложат навреме? Рубриката ни „15 септември" продължава със съветите на доц. Виолета Чернодринска.
Няма лоши деца, има лоши родители

Няма лоши деца, има лоши родители

Младежите често избухват, защото им липсват контрол и възпитание. Отговорността за тях обаче е на родителите, твърди психологът доц. Хариета Манолова
Заменете антибиотиците с чесън и мед

Заменете антибиотиците с чесън и мед

Поредицата ни, посветена на здравето на учениците продължава. Фокусът й този път е алтернативната медицина. Как да повишим имунитета на децата, попитахме д-р Мариян Иванов.

Плуването е най-полезният спорт за децата

Плуването е най-полезният спорт за децата

Наднорменото тегло e сред най-честите проблеми при учениците. Опаснo ли e здравето, защо се стига до него и как да се преодолее, попитахме д-р Антония Василева. 

Как изглежда съвременният ученик

Как изглежда съвременният ученик

Затлъстяването и проблемите със зрението са най-големите бичове за българските деца

Залягането над домашните – най-много 4 часа

Залягането над домашните – най-много 4 часа

Стресът може да се окаже по-коварен и от грипа за учениците. Как да изградим за децата си "режим за отличници", за да са здрави и бодри в час? Попитахме педиатърът д-р Веселина Димова.
Гърбът се изкривява между 3 и 7 клас

Гърбът се изкривява между 3 и 7 клас

Поредицата ни "15 септември" продължава със съвети за счупванията и гръбначните изкривявания. Защо са важни упражненията и кога трябва да се избягва спортът? Попитахме доц. Красимира Казалъкова.
Лошият чин е по-коварен от тежката раница

Лошият чин е по-коварен от тежката раница

Тежките раници, неудобните чинове и залягането над домашните са главните виновници за изкривяванията в клас. Какви проблеми издава стойката на детето? В поредицата ни "15 септември" отговаря д-р Явор Пукалски.

Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ