Красота

Три прости трика за здрави венци и зъби

11-04-2016 09:43
Добра хигиена, сурова храна и билкови отвари намаляват нуждата от зъболекар.Три прости трика за здрави венци и зъби
Поддържането на добра устна хигиена е важно условие за здрави зъби и венци, но не отменя нуждата от посещение при зъболекар в случай на сериозен проблем с тях. Поддържането на оралната хигиена и профилактиката обаче могат да намалят чувствително нуждата от специализирана намеса. Ще ви предложим три прости трика за здрави венци и зъби, от които всеки може лесно да се възползва.

Здравословното хранене
е първата стъпка, която ще ни помогне да имаме здрави венци и зъби. Докато дъвчем храната, ние ма­сажираме вен­ци­те и упражняваме мускулите на челюстите си, затова на трапезата ни трябва да присъстват повече твърди и сурови храни за сметка на храните, предизвикващи киселини, като кафе, шоколад, месо и газирани напитки. През пролетта не е проблем да наблегнем на су­ро­вите са­ла­ти, лис­тните зе­лен­чу­ци и пло­до­вете.


Калцият и силицият са жизнено важни минерали за възстановяването и повторното изграждане на зъбната структура, а витамините С, D и К - за здравето на венците и зъбите. Недостигът на витамин С води до чувствителни венци, податливи на бактерии, а оттам до парадонтита и загубата на зъби има само една крачка. Храните, които ще ни помогнат да имаме здрави венци и зъби са хрупкави зеленчуци като целина, маруля, зеле, а също и някои семена. Сусамовите семена са богати на калций и са особено полезни за здрави зъби, тъй като помагат за поддържането на костите около венците и зъбите.


Добрата хигиена на устната кухина
е втората задължителна стъпка. Най-добре е да миете зъбите си след всяко хранене, но поне сутрин и особено вечер това си е направо закон! Отделяйте по 2-3 ми­ну­ти като четкате от ос­но­ва­та на зъ­ба надолу или кръгово, така че да не се оголва основата на зъба под вен­ци­те. То­ва е осо­бе­но важ­но, ако има­те приз­на­ци на па­ро­дон­то­за. Тогава е задължително да почиствате редовно зъбния камък и да ползвате конец за почистване на междузъбното пространство или пък дентални четчици за зъби, които могат да се закупят от всяка аптека.


След измиването на зъбите е добре да използвате и вода за уста, тъй като жабуренето с нея помага да се почистят и онези места в устата, до които не можем да достигнем. Правилото е при възпаление да се ползват розови води, а за профилактика – сини. Можете да си приготвите и сами антисептична вода за уста като смесите 300 мл вода, 30 мл бял винен оцет, няколко зърна карамфил, 1 пръчка канела и малко лимонов сок, и ги варите 10 минути. След охлаждане на течността я оставете за 2-3 дни в хладилника, прецедете и ползвайте за изплакване на устата два пъти дневно.

В случай, че нямате възможност след всяко хранене поне да изплакнете устата си, то тогава можете да изядете една ябълка.


Профилактика с природни лекове
е третата проста стъпка, която ще ни помогне да поддържаме зъбите и венците си в добро здраве. Предлагаме ви 3 от най-лесно изпълнимите рецепти.


Един от най-разпространените методи за профилактика на устата е жабуренето с отвара от лайка и смрадлика. По половин супена лъжица от смрадлика и лайка се залива с половин литър вряла вода. Към запарката се добавя и 1 чаена лъжичка сода. След охлаждане се жабурим с нея няколко пъти на ден като задържаме максимално дълго течността в устата.

Зеленият чай е още една натурална защита срещу орални проблеми. Той подпомага елиминирането на бактериите, които причиняват гниене. За да намалите чувствителността на зъбите и да стегнете венците, вечер преди сън изплакнете няколко пъти устата си с отвара от зелен чай.


За укрепване на венците много помага и клеевата тинктура, която се прави от про­по­лис и чист спирт. Можете да си я направите сами или да си я купите от аптеката. В 200 мл вода сипвате еди­н пъ­лен кап­ко­мер от тинктурата и жабурите ус­та­та с нея 1-2 пъти дневно в про­дъл­же­ние на 3 до 5 ми­нути.

Възможностите за лечение на болни зъби и венци с билки са необятни, но тук се спряхме основно на профилактиката с антисептични популярни растения, които в съчетание с добрата устна хигиена и здравословното хранене, ще сведат нуждата от посещение при зъболекар до минимум.


Безплатните зъбни протези още буксуват

Безплатните зъбни протези още буксуват

Последно те трябваше да започнат реално да се плащат от 1 август, но все още няма постигнато съгласие между БЗС и НЗОК

Безплатните зъбни протези се отлагат

Безплатните зъбни протези се отлагат

Очаква се изработката им да започне от 1 август вместо от началото на следващия месец, както бе прието първоначално

Какви са новите цени и прегледи по НЗОК

Какви са новите цени и прегледи по НЗОК

От тази година пациентите ще имат подобрен достъп до зъбни протези, предвиждат промените

Отделени са 3 млн. лв. за зъботехническа дейност

Отделени са 3 млн. лв. за зъботехническа дейност

Прегледите ги направихме изцяло покрити от НЗОК, казва д-р Николай Шарков
Нацията се обеззъбява заради оскъдния пакет

Нацията се обеззъбява заради оскъдния пакет

Няма биологични, медицински и дентални критерии, за да има дискриминация на хората над 18 години, казва д-р Емил Давчев
Готови сме за повече дейности, заплашани от НЗОК

Готови сме за повече дейности, заплашани от НЗОК

Има решение на Комисията за защита от дискриминацията в тази посока, но е възможно то да бъде обжалвано, казва д-р Николай Шарков
Има дискриминация с безплатните пломби

Има дискриминация с безплатните пломби

Здравната каса трябва да ги осигурява не само за деца, но и за възрастни пациенти, гласи решение на КЗД

5% от здравните плащания да са за зъболечение

5% от здравните плащания да са за зъболечение

Бюджетът не е справедлив, искаме да бъде анексиран адекватно, за да търпят лекарите по дентална медицина загуби, казва д-р Николай Шарков
6 606 дентални лекари в НЗИС

6 606 дентални лекари в НЗИС

Започва Фаза 3 на изграждането на с-системата, с фокус върху системите за проследяване движението на лекарствата с цел елиминиране недостига, казват от Информационно обслужване
Надяваме се новите цени  да влязат в сила от 1 септември

Надяваме се новите цени да влязат в сила от 1 септември

Преговорите по НРД за дентални дейности приключиха, чакаме решението на Надзорния съвет на НЗОК, ние от БЗС вече мислим за бюджета за 2024 г., казва д-р Николай Шарков
1 2 3 4 5 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ