Надпревара

Мобилизират дипломатите ни за ЕМА

31-08-2017 11:46
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Мобилизират дипломатите ни за ЕМАД-р Ненков на турне в Европа, ще ухажваме държавите, които са извън надпреварата
По 3 точки от поне 14 европейски държави трябва да събере България, за да спечели надпреварата за бъдещ домакин на централата на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА – European Medicine Agency). За целта страната ни е подготвила не само рекламни материали, но ще мобилизира и всички свои дипломати зад граница. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков пък лично ще се срещне с колегите си по места, обяви самият той при представянето на кампанията за домакинството на България.
Предимствата на страната ни са изброени в специално създадения за кандидатурата ни сайт - www.ema-sofia.eu. Подготвени са също рекламна брошура и видеоклип, с които подканяме европейската агенция да избере София за свой бъдещ дом. Както Clinica.bg вече писа, страната ни трябва да осигури работа, образование и добра социална и културна среда за всичките над 800 служители на ЕМА, които ще дойдат у нас заедно със своите семейства.

„Много ми е неприятно да слушам всякакви хора, които по всякакъв начин ми обясняват, че нямаме шанс. Това не е вярно! Защото какво й е на София,

кое й е лошото на България, освен че е бедна

за да не могат тези сериозни професионалисти и техните семейства да дойдат у нас?! (...) Ако дойде ЕМА тук, за всички ще е добре. (...) Преместването е въпрос на организация, която ние имаме капацитета да създадем”, категоричен е д-р Ненков. 

България ще спечели не само имидж, ако агенцията се премести в София, защото всичките й служители ще харчат големите си заплати у нас, добави заместник-министърът. Освен това можем да очакваме някои от големите фармацевтични компании също да прехвърлят централите си на наша територия, за да работят по-лесно и удобно с ЕМА. Ще има работа също и за българските експерти в областта на лекарствената политика и регулации. И не на последно място, странатa ни ще излезе от списъка с държави, които нямат нито една европейска агенция на своя територия. В момента споделяме тази съдба с Румъния, Словакия и Хърватия.

Най-големи усилия ще се положат за спечелването на гласовете на 9-те страни-членки, които не са подали кандидатури за домакин на ЕМА - като например Унгария, Чехия, Словения и Прибалтийските републики. За целта ще бъдат активизирани дипломатическите ни представителства по места и ще се планират срещи на високо ниво, включително и в представителството ни Брюксел. Отделно, българска делегация, в която ще участват зам.-министър Лидия Нейчева и шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) доц. Асена Стоименова,

ще посети и сегашната централа в Лондон

за да представи лично предимствата на страната ни като бъдещ домакин на ЕМА. „Сигурен съм, че кандидатурата ни не е лоша. Но решението вероятно ще е политическо”, допълни д-р Ненков.

Друго предизвикателство ще е самото подслоняване на централата у нас. В момента тя е разположена на 33 000 кв. м., а столицата ни не разполага с толкова голям комплекс. „Поемаме ангажимент, че ще построим сграда, ако спечелим, защото такава сграда на толкова голяма площ нямаме, а искаме да се съобразим изцяло с техните изисквания”, коментира зам.-министър Лидия Нейчева. На този етап е ясно, че новият дом на ЕМА ще се намира в „София Тех Парк” и ако се наложи, ще бъде дори по-голям от сегашния.

До 30 септември се очаква Европейската комисия да обяви кои кандидатури покриват предварителните критерии и ще продължат напред в надпреварата. През октомври пък всяка държава ще получи шанс лично да се презентира. Окончателното решение трябва да бъде взето през ноември, като победителят трябва да получи вот от поне 14 страни-членки. Тъй като кандидатстващите държави са 19, от здравното министерство твърдят, че България има всички шансове да получи нужната подкрепа.  

КОЗОВЕТЕ

Рекламираме се със „София между две морета“

 

 

България е добре подготвена, за да посрещне всички предизвикателства и да приюти Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), е основното послание в рекламната брошура и уеб сайта на кандидадатурата ни. Растяща икономика, развита транспортна мрежа и културно-историческо наследство са част от предимствата, с които ще се опитаме да блеснем сред конкуренцията.

Един от големите ни плюсове е, че 62% от населението е в трудоспособна възраст (между 25 и 64 години), а 60% от работещите говорят повече от два езика, подчертава се в рекламните материали. Освен това, страната ни предлага плосък данък от 10%, а износът й се увеличава с около 6.8% годишно. Изтъкваме още, че лекарственият пазар може да се похвали с ръст от 9.5% в стойност и с 3.6% в опаковки през 2016 г. А във фарма сектора са заети 12 000 високо квалифицирани експерти.

ЕМА ще се чувства удобно в София, защото новата й централа, макар и все още непостроена, ще се намира на 10 минути от летището и от центъра на града, както и на 15 минути от най-голямото голф игрище в района, обещава още рекламната брошура. Придвижването със софийското метро пък е бързо, а с такси – в рамките на 5-10 евро. Само на 300 км от столицата пък се намират две морета – българското Черно море и гръцкото Егейско море.

Сред културните и исторически забележителности, които могат да привлекат служителите на ЕМА, са Рилският манастир, най-старото злато в Европа – Варненското и Панагюрското съкровище, мистерията на българските гласове, Мадарският конник и киселото мляко.
И аптекарите притеснени от Брекзит

И аптекарите притеснени от Брекзит

Напускането на Англия без споразумение ще задълбочи липсата на лекарства, сигнализират от Асоциацията на болничните фармацевти в ЕС

МТСП разяснява правата на българите след Брекзит

МТСП разяснява правата на българите след Брекзит

Информационната кампания ще бъде в три последователни дни, обявиха от ресорното ведомство
Готвим се за Брекзит без сделка

Готвим се за Брекзит без сделка

Консултират бизнеса и българите на Острова за последниците след излизане на Великобритания от ЕС
Фармата победи и „хляба

Фармата победи и „хляба"

При Брекзит без сделка лекарствата ще са с предимство пред храната

Брекзит без сделка застраши и пациентите

Брекзит без сделка застраши и пациентите

От Европейската асоциация на иновативните компании настояват за специални мерки, които да гарантират доставките на лекарства

България подкрепя Брекзит

България подкрепя Брекзит

Излизането на Англия от ЕС ще има огромно влияние в здравната сфера, смятат експертите
EMA с нов сайт

EMA с нов сайт

Заради Брекзита достъпът само до 39 лекарства остават под въпрос
ЕМА губи 30% кадри заради Брекзит

ЕМА губи 30% кадри заради Брекзит

От 1 октомври агенцията започва следващата фаза по преместването си в Амстердам

Милиарди за здраве след Brexit

Милиарди за здраве след Brexit

Щом спрем да плащаме вноската си в ЕС, ще имаме повече пари за приоритетни области, твърди британският премиер Тереза Мей
Лидерите в ЕС обсъждат Брекзит

Лидерите в ЕС обсъждат Брекзит

Напускането на Англия ще има огромно влияние в здравната сфера, смятат експертите

1 2 3 4 5 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020